کد خبر: ۳۸۲۷۲۶
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۱

تبعیض در ماجرای فیش‌های حقوقی/چرا شبهات مطروحه در مورد فیش های قوای دیگر شفاف نمی شود؟

در حالی در ماجرای فیش‌های حقوقی، تعدادی از مدیران میانی از وزارت اقتصاد به دلیل دریافتی‌های نامتعارف استعفا کرده یا عزل شده‌اند که به گفته رئیس دیوان محاسبات، مدیرانی در سایر دستگاه‌ها نیز این حقوق‌های نامتعارف را دریافت کرده‌اند. این موضوع زمینه شکل‌گیری تبعیض در میان مدیران دستگاه‌ها را ایجاد کرده‌ است.
آفتاب‌‌نیوز :
ابعاد نواقص قانونی که ۹ سال پیش در دولت نهم تصوب و به صورت آزمایشی اجرا و بعد از آن اجرای آن مدام تمدید شده است، ‌ زمانی آشکار شد که فیش‌های حقوقی مدیران میانی دولت یکی پس از دیگری در رسانه‌ها منتشر و افراد جامعه به ویژه کارمندان دولتی متوجه می‌شدند فاصله فاحشی بین ارقام دریافتی‌های خود با برخی از این مدیران وجود دارد.

ارقامی که ظاهرا نمی‌بایست قانونی باشد و چیزی که افراد جامعه می‌دانستند این بود که سقف حداکثر حقوق مدیران نمی‌تواند از هفت برابر حقوق حداقل‌بگیران بیشتر باشد و دریافتی‌هایی که تحت عنوان پاداش و... به این مدیران هم پرداخت می‌شود نباید از نصف حقوق این مدیران تجاوز کند.

چیزی که مردم و حتی بسیاری از مسئولان از آن خبر نداشتند این بود که در ماده‌های متعدد قانون مدیریت خدمات کشوری  دستگاه‌های بسیاری مستثنا شده‌ بودند که بعضا در برخی عناوین دریافتی‌های آن‌ها سقفی وجود نداشت و نتیجه آن شده بود که در این بلبشوی قانونی عده‌ای از حداکثر ظرفیت قانون برای دریافت حقوق و پاداش و ... از خزانه دولت بهره‌مند شوند. نکته قابل توجه در این زمینه این بود که اغلب این دریافتی ها قانونی بود و طبق قانون، این مدیران قابل پیگرد نبوده و نیستند و حتی اگر قرار بود صرف قانون مد نظر قرار گیرد شاید عزل آن‌ها نیز در دستور کار نبود.

چه کسانی در این بلبشو مقصرند؟

چند قانون و استثنائات متعدد. از بانک‌ها و بیمه‌ها در بخش مزایای غیر مستمری قانون خدمات کشوری گرفته تا استثنائاتی در دستگاه‌هایی مانند قوه‌قضاییه در قوانینی مانند برنامه پنجم توسعه و ... در کنار این موارد قانون‌گذاری‌های دستگاه‌هایی مانند ستاد انقلاب فرهنگی وجود دارد که دامنه شمول دستگاه‌های اجرایی موضوع بند «ب» ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه را گسترش داده و به طریقی کارکنان ستادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کارکنان دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی را از شمول قانون مدیریت خدمات کشوری خارج کرده‌اند.

در کنار این موارد استثنائات ماده ۱۱۷ قانون مدیریت خدمات کشوری هم وجود دارد که مشمول وزارت اطلاعات، هیات‌های مستشاری دیوان محاسبات، اعضای هیئت علمی و قضات، اعضای شورای نگهبان، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای مجلس خبرگان، برخی نهادهای خاص و... می‌شود که تا کنون توضیحی هم درباره وضعیت دریافتی‌های این مستثنی‌شدگان ارایه نشده است.

برآورد همه آنچه تا کنون در زمینه فیش‌های حقوقی رخ داده است، ‌نشان می‌دهد که هر سه قوه و حتی مسئولان دو قوه مجریه و مقننه در دوره‌های پیشین در این زمینه باید پاسخگو باشند. دولت پیشین بابت بنیه‌ ضعیف قوانینی که در زمینه دستمزد و حقوق ارایه کرده‌ است، ‌ مجلس پیشین بابت تصویب قوانینی با این همه استثنا، نهادهای ناظری مانند دیوان محاسبات از قوه مقننه و سازمان بازرسی از قوه قضاییه بابت عدم نظارت دقیق و جلوگیری از آنچه در زمینه فیش‌های حقوقی در حال رخ دادن بود و دولت حاضر بابت ادامه رویه‌ای که در دولت مرسوم شد.

چرا فیش‌های حقوقی، یک وزارت‌خانه را بیشتر هدف قرار داد؟

ظاهرا افشای دریافتی‌های بخش دولتی آسان‌تر می‌نماید. آنطور که می‌بینیم افشاگری در زمینه دستمزده‌های مدیران دولتی با قوت در حال انجام است و حتی نهادهای مسئول نیز توضیحی درباره ارقام دریافتی‌های مدیران دستگاه‌هایی که اکنون شبهه در آن وجود دارد، ارایه نمی‌کنند.

هفته گذشته بود که امین حسین رحیمی، رئیس دیوان محاسبات با حضور در یک برنامه تلویزیونی ابعادی تازه از ماجرای فیش‌های حقوقی افشا کرد.

او در بخش‌هایی از سخنانش از ۲۰  مدیری سخن گفت که بالاترین دریافتی را دارند و در وزارت‌خانه‌های بهداشت، نفت، صنعت و در سازمان‌های پست بانک و شرکت ملی نفت مشغولند.

رحیمی همچنین درباره وزارت بهداشت این توضیح را دارد که در این وزارت‌خانه، میزان دریافتی ماهانه مدیران وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ۲۰ میلیون تومان و بیشترین دریافتی آنها نیز ۷۰ میلیون تومان بوده است. به گفته وی یکی از معاونین وزارت بهداشت ۴۰ میلیون تومان حقوق و ۳۰ میلیون کارانه در یک ماه دریافت کرده است.

او درباره وزارت نفت نیز میانگین دریافتی مدیران آن را ۲۰ میلیون تومان در ماه عنوان کرد و گفت: در میان آن‌ها بیشترین حقوق ۳۰ میلیون است. همچنین در نهاد ریاست جمهوری بدون وزرا، از معاونان وزیر و بالاتر و همطرازان - مانند سفرا و استانداران - میانگین دریافتی آن‌ها ۱۷ میلیون تومان است.

وی میانگین حقوق و مزایای ماهانه مدیران وزارت امور اقتصاد و دارایی را هم در حدود ۲۳ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: بیشترین دریافتی  آنها ۴۴ میلیون تومان است.

او دسته‌ای از اوراق را در دست داشت که مدعی بود متعلق به تخلفات حقوق و دستمزد وزارت صنعت و معدن در سال ۱۳۹۳ است که علی‌رغم اطلاع‌رسانی به نمایندگان و وزیر مربوطه رسیدگی نشده است.

بنابراین آنچه رحیمی توضیح داد عمدتا متوجه پرداختی‌های دستگاه‌های دولتی بود و وی در هیچ‌کجای سخنانش در شبهات مطروحه در زمینه دریافتی‌های هیئت‌های مستشاری دیوان محاسبات، قضات، ‌ برخی نهادهای خاص، کارکنان کادر اداری قوه قضاییه و... و. توضیحی ارایه نکرد؛ ولو به قصد برطرف کردن شبهات موجود.

همچنین است که علی‌رغم آنچه شرح آن در زمینه قصور نهادها و دستگاه‌های متعدد چه ناظران و چه قانون‌گذاران و چه مجریان در زمینه فیش‌های حقوقی رفت، به نظر می‌رسد که این ماجرا تا کنون فقط از قوه مجریه و به ویژه یک وزارت‌خانه (وزارت اقتصاد  ودارایی) قربانی گرفته است. 

همچنانکه دیدیم بیشترین عزل مدیران در این وزارت‌خانه صورت گرفت، در حالی‌که با استناد به سخنان رحیمی، حقوق‌های نامتعارف فارغ از دستگاه‌های دیگر در وزارت‌خانه‌های دیگر نیز صورت گرفته و مسئولان در این زمینه باید پاسخگو باشند.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد که شاید برخورد واحدی با مدیران موسوم به صاحبان فیش‌های حقوقی نجومی صورت نمی‌گیرد. در حالی‌که وزارت اقتصاد اقدام به عزل و برکناری مدیران بیمه و بانک‌هایی که دریافتی‌های نامتعارف داشته‌اند - چه آن‌هایی که فیش‌هایشان منتشر شد و چه آنهایی که هرگز فیش‌هایشان منتشر نشد - کرده است، ‌ بویی از تغییر مدیران در وزارت‌خانه‌های دیگر به مشام نمی‌رسد.

به نظر می‌رسد که دولت بهتر است در چنین شرایطی برخورد واحدی را با مدیران میانی خود در پیش گیرد. اگر قرار بر عزل مدیرانی است که در سال‌های قبل از حداکثر ظرفیت قانونی برای دریافتی‌های خود بهره برده‌اند، بهتر است این اقدام به صورت واحد صورت گیرد تا از ایجاد تبعیض در میان مدیران جلوگیری کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
3
متاسفانه انتشار فیش های حقوقی برخی پزشکان و مدیران بانکی و بیمه و امثالهم ، بجای آنکه سبب شفاف سازی بیشتر شود ، دو عارضه بزرگ داشت . اول آنکه پیگیری فسادهای چند صد میلیاری فراموش شد و دوم آنکه روی پرداخت های کلان در سایر قوا و نهادها و ... سرپوش نهاده شد . باید دریافتی خالص و ناخالص و مستقیم و غیر مستقیم و نقدی و غیرنقدی همه کسانی که از بیت المال بهره میبرند بصورت شفاف به اطلاع مردم برسد ، چه وزیر و جه وکیل ، چه دادستان و چه امام جمعه ، چه فرمانده نظامی و بسبجی و چه شهردار و عضو شورای شهر ، همه باید تابع یک نظام جامع و همه گیر باشند تا اعتماد مردم برگردد .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
2
1
آفتاب حیا کن. اکل مال به باطل برای افراد خاصی مصداق نداره.............
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
1
17
چون هدف ازافشا فیشهای حقوقی ضربه زدن به قوه مجریه بوده نه سایر قوا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
1
14
به ساير قوا زورشان نميرسد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
3
من 38 سال سن دارم و متاسفانه شغل مناسبی ندارم انقلاب حداقل تا کنون برای اینجانب فقط... ولی برای عده ای
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
4
وحشت دلواپسان از شميشر دو دم فيش هاي حقوقي ( از قضا سركنجبين صفرا فزود)
به اين جاهايش فكر نكرده بودند كه آفتاب پشت ابر نمي ماند چون براي تخريب دولت دكتر روحاني دستشان خالي بود روي آوردند به فيش هاي حقوقي و با برخورد جانانه دولت اينك انگشت به دهان هاج و واج مانده اند. اكنون قرار است دكتر روحاني دزدي هاي گذشته را از حلقوم بعضي ها بيرون بكشد و مثل اينكه حلقوم بعضي ها به خارش افتاده و حتي قدرت بلع نيز از آنها سلب شده است. لطفا شما ها هم فيش حقوقي يا ليست ثروت تان را رو كنيد و ملت قضاوت كنند. قرار نيست كه براي انتخابات سال 96 از هر ابزاري استفاده كنيد.
حالا به چرخ تا بچرخيم.
ما منتظر فيش حقوقيم ياا...
سیاوش داداشی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
3
ما می خواهیم بدونیم بقیه ارگان ها که دایه مهربانتر از مادر شدند چه قدر حقوق می گیرند؟
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
3
کاملا واضح و روشن است که طرح فیش های حقوقی از ابتدا برای دو هدف ضربه زدن به دولت و دلسردکردن مدیران دولتی از یک طرف واز طرف دیگر برای فراموش شدن اختلاسهای سرسام آور دولت دهم ، کلید خورده است. لذا دولت یازدهم باید با تمام توان و تمام امکانات موجود خود از این فرصت استفاده و دریافتی های همه قوا ، نهاد های نظامی وغیر نظامی را شفاف سازی کند.
حامد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
3
دانستن حقوق تمام مدیران از راس تاذیل نظام،حق ملت است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
0
2
قرار هم نیست شفاف بشه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
0
0
اگرازنهادهاي غيردولتي تحقيق وتفحص شودانوقت معلوم ميشودكه اين يك پيشدستي بوده است
بصیرت
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
0
0
درحکومت اسلامی چنگ زدن نهادهای حکومتی ودولتمردان وبطوراعم تمامی قوای نظام بدون حساب وکتاب ونامشروع به بیت المال از گناره کبیره بدتراست آیاآنان اقشارفقیرجامعه رانمی بینندکه به نان خشک شب محتاج هستندلازم است بدانندکه خداوندمتعال ناظراعمال آنهاست ودرآخرت تقاص قدرت طلبی وحیف ومیل هابی حساب وکتاب ونامشروع راپس خواهندداد.والسلام
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
0
0
چرا مدیران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را نمی گویید که بغیر از حقوق هر ماه چند بار هم پاداش می گیرد این پاداش ها بغیر از سایر پورسانت های مدیریتی هست بعنوان کمک های رفاهی مختلف به مدیران پرداخت می شود.
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
0
1
نباید به فیش های حقوقی توجه کرد در خیلی از نهادها و موسسات انواع پرداختی ها جدا از فیش پرداخت میشود .خیلی از بازنشستگان نهادها مجددا در موسسات اقتصادی تحت پوشش نهادها مشغول کارن و 4 برابر فیش حقوقی دریافتی دارن.در شهرداری ها با تشکیل تعاونی و واگذاری بهترین زمین ها وتغییرکاربری سودهای میلیاردی میبرن،ستاد اجرای فرمان امام و آستان قدس و.....چقدر پرداختی غیر فیش به مدیرانش دارد؟
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین