کد خبر: ۳۸۴۶۲
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۸۴ - ۱۵:۰۳

امیدواری آمریکا به امضای توافق‌نامه هسته‌ای با هند

آفتاب‌‌نیوز : نیکلاس برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا این سخنان را پس از گفت‌وگوهای دوروزه در دهلی‌نو، پایتخت هند بیان کرد.

بر اساس این قرارداد هندوستان به فناوری هسته‌ای غیرنظامی آمریکا دست خواهد یافت.

منتقدان این قرارداد که باید توسط کنگره به تایید برسد، از آن نگرانند به تلاش‌های مربوط به منع تکثیر سلاح هسته‌ای لطمه وارد شود.

برنز گفت: شرایط کلی و موقعیت هند منحصر به فرد است و این گفت‌وگوها پیچیده و دشوار است که این دشواری به خاطر حساسیت موضوع است.

این توافق هندوستان را موظف به جداسازی تاسیسات هسته‌ای نظامی و غیرنظامی‌اش می‌کند و این کشور باید به بازرسان بین‌المللی اجازه بازدید از تاسیسات غیرنظامی را بدهد.

به عقیده مفسران، این کار آسانی نیست چنانکه برخی از تاسیسات تحقیقاتی عمده این کشور در هر دو زمینه فعالیت می‌کنند.

درباره این قرارداد، هر دو کشور با فشار داخلی روبه‌رو هستند.

برخی سیاستمداران و سیاستگذاران معتقدند که تبعیض قائل شدن در مورد هند که پیمان منع تکثیر سلاح هسته‌ای را امضا نکرده، علامت خطرناکی برای کشورهای نقض کننده پیمان منع تکثیر به خصوص کشورهایی مانند ایران است!

روز جمعه نیکلاس برنز ایران را تهدید برای صلح جهانی توصیف کرد و گفت این کشور محدودیت‌های قوانین بین‌المللی را رعایت نکرده و فعالیت‌های هسته‌ای خود را دنبال می‌کند.

هندوستان که سال گذشته در نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران رای داد، در حال حاضر جانب احتیاط را در هر دو سو نگه داشته است.

«شیام ساران» وزیر امور خارجه هند گفت: این موضع هند به دلیل آن است که این کشور روابط دیرینه‌ای با ایران دارد و ترجیح می‌دهد شرایطی به وجود نیاید که موجب رو در روی قرار گرفتن دو کشور منطقه شود.

مقامات هندی و آمریکایی چند دور مذاکره برای حل اختلافاتشان به خصوص تا زمان ملاقات جورج بوش رییس جمهور آمریکا از هند در اواخر امسال برگزار کرده‌اند.

این توافقنامه جولای سال گذشته در پی دیدار «مان موهان سینگ» از واشنگتن به امضا رسید و بر اساس آن، شرکت‌های آمریکایی مجاز خواهند بود نیروگاه‌های تولید انرژی هسته‌ای در هندوستان بسازند و همچنین سوخت مورد نیاز راکتورها را تامین کنند.

ایالات متحد در سال 1998 پس از انجام آزمایش‌های هسته‌ای در هند، انتقال فناوری هسته‌ای به این کشور را ممنوع کرده بود.

دهلی نو امیدوار است این قرارداد انتقال فناوری از آمریکا به این کشور برای برطرف شدن نیازهای رو به افزایش انرژی هند کمک کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین