آفتابنیوز : این دیپلمات اروپایی می افزاید: با تشکیل جلسه آژانس بین المللی انرژی هسته ای در 2 فوریه و بحث در مورد ایران، مقامات امریکا و اروپا سعی دارند به تاخیر انداختن مواجهه مستقیم با ایران فشار متحدین ایران ( چین و روسیه) برای توقف تحقیقات سوخت هسته ای اش را افزایش دهند.
روسیه معتقد است ارجاع ایران به شورای امینت باعث اعمال تحریم های بین المللی علیه یکی از شرکای تجاری اش می شود. بنا به گفته دیپلمات ها روسیه به رویکرد غیر رسمی تری توجه دارد که به شورای امنیت اجازه می دهد در مورد مساله ایران به بحث بپردازد و توصیه هایی برای پیروی از خواسته های بین المللی از سوی ایران ارائه دهد.
یک دیپلمات اروپایی که درجریان مذاکرات مقامات اروپا با چین، روسیه و هند متحدان ایران قرار دارد می گوید: روس ها معتقد به رویکردی تدریجی در برخورد با ایران هستند.
اما مساله مهم برای ما استفاده از زمان باقی مانده تا دوم فوریه و رسیدن به یک اجماع می باشد. هر چقدر اجماع گسترده تر باشد، پیامی که به ایران می فرستیم محکم تر خواهد بود.
واشنگتن پست می افزاید: هدف اصلی دولت بوش ارجاع ایران به شورای امنیت است، جائی که ممکن است ایران با تحریم رو به رو شود.
با حمایت همه جانبه اروپا در هفته های اخیر، کاخ سفید بیش از هر زمان دیگر در دو سال گذشته، ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت را دست یافتنی می بیند.
امریکا و اروپا در حال حاضر تنها به پیروزی در آژانس بین المللی انرژی هسته ای و کسب رای کافی برای ارجاع ایران به شورای امنیت فکر می کنند. در حالی که پس از آن با مشکل کسب حمایت چین و روسیه در شورای امنیت نیز رو به رو خواهند شد.
یک مقام آگاه اروپایی می گوید: در حال حاضر سعی داریم رای هر کدام از اعضا شورای حکام را به دست آوریم. اما روشن است که روسیه و چین هنوز با ارجاع ایران موافق نیستند. این مقام اروپایی افزود: ما خواستار یکپارچگی شورای حکام آژانس بین الملل انرژی هسته ای هستیم.
در حالی که دیپلمات های اروپایی می گویند احتمال حمایت روسیه و چین از ارجاع ایران به شورای امنیت وجود دارد، در عین حال معتقدند احتمال اینکه اروپایی ها طرح انعطاف پذیرند روسیه را بپذیرتر نیز زیاد است.
یک دیپمات غربی را بپذیرند نیز زیاد است.
یک دیپلمات غربی معتقد است، در پیش گرفتن یک راه غیر رسمی( یعنی چیزی که روسیه پیشنهاد می دهد) به ایران این فرصت را می دهد تا بتواند به سوالات بازرسان سازمان ملل پاسخ بدهد همچنین طرح غنی سازی در خاک روسیه را بررسی کند. اگر ایران با بازرسی ها همکاری کند و با انجام بازرسان همکاری کند و آنچه را که آنها می خواهند در اختیارشان قرار دهد و با انجام بازرسی های بیشتر تا اجلاس بعدی آژانس بین الملل انرژی هسته ای در مارس، موافقت کند، می تواند تاثیر بسیاری بر پاسخ شورای امنیت بگذارد.
از سوی دیگر ایران تهدید کرده که اگر به شورای امنیت فرستاده شود همکاری خود با آژانس بین المللی هسته ای را متوقف می کند.
برخی از اعضا شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای این تهدید را بسیار جدی تلقی می کنند.
دیپلمات های اروپایی می گویند آنها می خواهند شورای امنیت در بیانیه ای از جریان بازرسی در ایران حمایت کند. اگر ایران همکاری کرد، مساله در چارچوب آژانس بین المللی انرژی هسته ای باقی بماند. اما اگر ایران بازرسی ها را متوقف کرد و کار با سانتریفیوژها را آغاز کرد، اروپا از شورای امنیت می خواهد که از اقدامات شدید در مقابل ایران استفاده کند که می تواند شامل قطعنامه ای برای استفاده از نیروی نظامی نیز باشد.
مقامات اروپایی و امریکایی در تلاش برای کسب آراء موافق اعضا شورای حکام هستند. در حالی که مقامات امریکایی به روشنی از عدم تمایل خود به اعمال فوری تحریم ها علیه ایران سخن می گویند، در عین حال از اجرای طرح های خود برای موفقیت در شورای امنیت نیز چشم پوشی نمی کنند.
بنا به گفته یک کارشناس عدم تکثیر از موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک امریکا و اروپا نمی خواهند تجربه عراق بار دیگر تکرار شود.
در کنار تلاش امریکا و اروپا، مقامات ایرانی نیز در وین و کشورهای دیگر به لابی گری مشغول هستند مقامات می گویند ایران تاکید کرده که با برداشتن مهر وموم های سازمان ملل، غنی سازی اورانیوم را شروع نخواهد کرد. در عین حال دیپلمات های اروپایی می گویند ایران نسبت به شروع مذاکره در مورد طرح پیشنهادی روسیه اظهار تمایل کرده است.
این سخنان تعدادی از اعضا شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای از جمله برخی از کشورهای اروپایی که می خواهند از گسترش بحران جلوگیری کنند، را تحت تاثیر قرار داده است.