آفتابنیوز : کارشناسان می گویند, همانطور که غرب به واردات نفت از ایران وابسته است ایران نیز به فروش نفت به غرب وابسته بوده و همین مسئله سبب می شود که غرب نتواند تحریم علیه ایران را جدی بگیرد. از طرف دیگر این وابستگی دو طرفه باعث بوجود آمدن جنگ لفظی (تبلیغاتی) بین تهران و بازرسان سازمان بین المللی انرژی اتمی شده که به آهستگی به سمت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت می رود.
همین مساله سبب شده قیمت نفت در روزهای اخیر افزایش پیدا کند و تهدید ایران برای بستن لوله های نفت بازار جهانی انرژی را در وحشت عظیمی فرو ببرد. ایران در هفته گذشته بعد از مدتها تعلیق داوطلبانه,تحقیقات هسته ای خود را برای غنی سازی اورانیوم مجددا از سر گرفت که این حرکت باعث بوجود آمدن ترسی در غرب شده که هدف ایران مبنی بر ازسرگیری تحقیقات هسته ای خود تلاش برای ساخت بمب هسته ای می باشد.
ایران همواره تاکید کرده که تحقیقات هسته ای ایران هدفی جز تولید سوخت هسته ای برای تولید انرژی الکتریکی ندارد. داود دانش جعفری, وزیر اقتصاد ایران در این خصوص گفته, در حال حاضر هیچ اقدامی نمی کنیم ولی هر اقدامی برای تحریم ایران منجر به بحران در بازار جهانی نفت و مخصوصا قیمت نفت می شود.
فرانسیس پرین سردبیر نشریه مرکز تحقیقات نفت عربی می گوید" دو طرف برای همدیگر شمشیر کشیده اند و اینطور ادامه می دهد که با وجود شرایط موجود نه غرب نه ایران هیچ تمایلی به استفاده از سلاح اتمی و سلاح نفتی علیه یکدیگر ندارند. او می گوید ما واقعا در شرایطی هستیم که دو طرف بشدت به یکدیگر وابسته هستند.
او معتقد است در شرایط معمولی ایران از قطع یا کاهش صادرات نفت خود بیشتر خسارت می بیند بخاطر اینکه بیشتر از 80 درصد درآمد ایران از طریق فروش نفت تامین می شود, اما با در نظر گرفتن حساسیت های بازار جهانی نفت به عرضه نفت ایران می توان گفت که دو طرف بشدت خسارت می بینند.
سیمون واردل, تحلیلگر موسسه گلوبال اینسایت لندن دیدگاهی مشابه فرانسیس پرین داشته و معتقد است: ایران در طولانی مدت لطمه بیشتری از قطع صادرات نفت می بیند چون بشدت به صادرات نفت خود وابسته است اما اگر تصمیم بگیرد نفت خود را قطع کند شرایط را برای غرب بشدت دشوار می کند. او معتقد است نه تحریم آمریکا نه قطع صادرات نفت ایران به این زودی ها عملی نخواهد شد.
از آغاز سال نو میلادی قیمت نفت خام روند صعودی داشته و از مرز 65 دلار در هر بشکه گذشته و در حال حاضر به آهستگی به سمت قیمت 70 دلار و 85 سنت ( بالاترین قیمت نفت در جهان) نزدیک می شود.
کارشناسان نفتی با محاسباتی که انجام داده اند اعلام کرده اند قطع صادرات نفت ایران به معنای خروج روزانه 6/2 میلیون بشکه نفت خام در هر روز از میزان 84 میلیون نفت تولید شده در هر روز می باشد که در صورت تحقق چنین وضعیتی بازار جهانی نفت و مخصوصا چین که بشدت به نفت وابسته است با مشکلات بسیاری مواجه می شود.
عربستان سعودی با تولید دو رقمی نفت نمی تواند کاهش صادرات نفت ایران را کاملا جبران نماید. یک کارشناس نفتی می گوید اوپک نیز با افزایش تولید 2 میلیون بشکه نفت در روز نمی تواند خلاء صادرات نفتی ایران را جبران کند.
منصف کعبی از بانک توسعه و سرمایه گذاریLxis در خصوص تهدید ایران به قطع صادرات نفت گفت " اگر ایران صادرات نفت خود را قطع کند, کشورهای آسیایی مخصوصا ژاپن بیشترین ضربه را می خورند, هرچند که کشورهای غربی نیز از این لطمات بی نصیب نخواهند بود.
فرانسیس پرین می گوید مشکل اصلی در طولانی مدت به وجود خواهد آمد, چرا که ایران صاحب 10 درصد ذخایر نفتی جهان و 15 درصد ذخایر گاز جهان می باشد و بدون هیچ تعارفی یکی از کشورهائی است که آینده انرژی این سیاره بشدت به آن وابسته است.