آفتابنیوز : رييس جمهوري فرانسه پنجشنبه گذشته در پايگاه دريايي"ايل لانگ" محل استقرار زير درياييهاي اتمي اين كشور واقع در بندر "برست" در سواحل اقيانوس اطلس گفت كه پاريس استفاده از بمب اتمي بر ضد دولتهاي "حامي تروريسم را مد نظر خواهد داشت.
افزون بر انتقادهاي گسترده جهاني، تهديد اتمي شيراك واكنش شديد احزاب و مقامات فرانسوي را درپي داشت، بگونهاي كه "آلن كريوين" سخنگوي چپ انقلابي فرانسه با سرزنش سخت رييس جمهوري اين كشور، سخنان وي را "كاملا غير مسوولانه"، "تحريكآميز" و "فاجعهبار" خواند و گفت: شيراك ميخواست با اين اظهارات، هزينههاي بازدارندگي اتمي فرانسه را كه به صدها ميليون دلار ميرسد، توجيه كند.
فيليپ دو ويليه يكي از رهبران راست فرانسه هم اظهارات اخير شيراك را "مضحك" خواند و گفت: اين مواضع در حالي بيان ميشود كه شيراك امر مبارزه با تروريسم را در خود فرانسه فراموش كرده است.
دو ويليه كه رهبري جريان "جنبش براي فرانسه" را برعهده دارد، افزود:شيراك ميخواهد با تروريسم مبارزه كند، در حاليكه خود او "تروريسم" را در فرانسه مستقر كرده است.
سخنان شيراك، سياستهاي مبارزه با توسعه جنگافزارهاي اتمي در جهان كه اتحاديه اروپا آنرا دنبال ميكند، به چالش كشاند و در اين ميان تنها مقامات رژيم صهيونيستي و آمريكا كه در زمينه خشونت طلبي و توسعه جنگافزارهاي اتمي فعاليت ميكنند، از مواضع جديد پاريس استقبال كردند.
از ديد كارشناسان سياسي و امور بينالملل، اظهارات نابههنگام شيراك از چند زاويه قابل بررسي است؛هنگامي كه آمريكا پس از حادثه ۱۱سپتامبر بهبهانه وجود تسليحات كشتار جمعي در عراق، براي حمله به اين كشور آماده ميشد پاريس با اتخاذ سياستهاي صلحطلبانه، خود را از واشنگتن دور نگهداشت و حتي همراه برلين سردمداري مخالفت با اين جنگ را برعهده گرفت.
اين درحالي است كه آمريكا با وجود تحمل هزينههاي سنگين در افغانستان و عراق، نه تنها در مبارزه با تررويسم موفقيتي كسب نكرد، بلكه به اعتقاد كارشناسان مراكز مطالعاتي غرب، واشنگتن به توسعه تروريسم در جهان نيز همت گمارد.
با اين وجود، پاريس در سياستهاي ساليان گذشته خود، توانست با وجود وقوع عمليات تروريستي متعدد در لندن و واشنگتن تاكنون از عمليات تروريستي القاعده مصون بماند. اكنون جاي تعجب است كه رييس جمهوري فرانسه در اين شرايط ميخواهد جاي واشنگتن تضعيف شده در مبارزه با تروريسم را بگيرد.
راديو دويچهوله روز يكشنبه نيز گفت، پيام شيراك اين است كه قدرت متوسط فرانسه ميخواهد با اعتماد به نفس، مواضع خود در عرصه جهاني را فعال كند و به داعيه رهبري پاريس بر اروپا ادامه دهد.
اين راديو افزود: بر اين اساس ميتوان گفت اتخاذ يك سياست امنيتي و خارجي مشترك براي اروپا، در پي اين سخنان، به زماني دور محول خواهد شد.
برخي ديگر از كارشناسان سياسي براين عقيدهاند كه آشوبهاي آبانماه گذشته در فرانسه بر سياستهاي دولت اين كشور تاثير گذاشته است.
بهاعتقاد اين كارشناسان، با نزديك شدن به انتخابات رياست جمهوري آتي فرانسه، حزب حاكم راست كه عملكرد موفقي در سالهاي گذشته از خود نشان نداده، درپي چرخش سياست خارجي خود است تا مشكلات پيش روي دولت را نزد افكار عمومي فرانسه به كشورهاي خارجي از جمله گروه القاعده نسبت دهد.
اين كارشناسان اظهار ميدارند آمريكا و برخي كشورهاي اروپايي براي دور نگهداشتن افكار عمومي مردم خود از مشكلات داخلي، درپي دشمن فرضي بودند تا خود را از فشارهاي افكار عمومي و مطبوعات نجات دهند و فرانسه هم درصدد اجراي اين رويكرد است.
براين اساس پاريس درنظر دارد اين سياست را بكار گيرد. از اينرو آغاز تغيير رويكرد در دولت فرانسه با تهديد اتمي شيراك كليد خورد و جامعه جهاني نيز بايد از اين پس پاريس را در زمره كشورهاي جنگ طلب جهان بشناسد.
اگر اين ديدگاه صحيح باشد، پاريس با پرسشهاي متعدد جامعه جهاني و مردم اين كشور روبرو خواهد شد. از جمله اينكه آيا بايد پيشينه انقلاب كبير فرانسويها را به موزه تاريخ سپرد؟ آيا بايد شهرت نه چندان واقعي فرانسه بهعنوان "مهد آزادي" را فراموش كرد و اين كشور را "مهد جنگ و عامل بروز موج درگيريهاي تروريستي" شناخت؟
آيا ميتوان تهديد اتمي شيراك را ادامه سياستهاي تهاجمي فرانسه در عصر جديد خواند كه يكي از ريشههاي آن، استعمارگري پاريس در الجزاير است و فرانسويها در اين كشور يك ميليون نفر را قتل عام كردند.
از ديگر سو اين پرسش مطرح است كه دكترين جديد هستهاي شيراك يا تهديد به جنگ افزوزي و خونريزي براي مقابله با كدام تهديد شكل گرفته است؟ قدرتمندان اتمي جهان بيشتر غربي و عضو ناتو هستند. در خاورميانه هم رژيم نژادپرست صهيونيستي قدرت هستهاي نظامي دارد كه عامل و همپيمان غرب در منطقه است.
در همين حال چين، روسيه، پاكستان و هند هم كه از قدرتهاي اتمي شرق محسوب ميشوند، نيز در اين برهه زماني خطر بالقوهاي براي غرب محسوب نميشوند.
در اين ميان تنها كره شمالي درحال مذاكره با آمريكاست تا برنامههاي اتمي خود را تغيير دهد. اين كشور تنها درپي تامين امنيت ملي خود است و تاكنون هيچ مقابله سياسي با فرانسه نداشته و همچنين اقدام عملي براي مبارزه اتمي با غرب و آمريكا نكرده است.
در همين زمينه روزنامه پرشمارگان آلماني "بيلد" در صفحه نخست خود با عنوان "رييس جمهوري فرانسه با سلاحهاي هستهاي تهديد ميكند" نوشت: " آيا ژاك شيراك ايران را در تيررس خود قرار داده است؟"
پيش از اين نشريه "اشپيگل" مدعي شده بود كه "دقيقا در بحبوحه تشديد اختلافنظرها بر سر برنامه هستهاي ايران، شيراك "از كوششهاي برخي كشورها كه از طريق نقض قراردادهاي بينالمللي خودشان را به سلاحهاي اتمي مجهز ميكنند"، انتقاد كرد.
اين گمانهزنيها درحالي است كه تحقيقات و برنامههاي صلحآميز هستهاي جمهوري اسلامي ايران زير نظر دوربينها و ماموران آژانس بينالمللي انرژي اتمي انجام ميشود.
همچنين "ژان بابتيست ماتئي" سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه روز جمعه درنشست هفتگي خود با خبرنگاران در پاريس، گفت: رييس جمهوري فرانسه هيچ كشور خاصي را درنظر نداشته است.
"ماتئي" افزود: دكترين اتمي فرانسه هيچ كشور خاصي را هدف نگرفته و در ارتباط با هيچ پرونده خاصي نيست، به علاوه رييس جمهوري از هيچ كشور خاصي در نطق خود نام نبرده است.
پس پرسشهايي كه در ذهن كارشناسان سياسي باقي ميماند، اين است كه دكترين اتمي جديد فرانسه چه اهدافي را در سطح بينالملل دنبال ميكند؟ آيا مردم اين كشور هم تمايل دارند خود را يكجانبه وارد مهلكه خونريزي و جنگ كنند؟