کد خبر: ۳۹۰۹
تاریخ انتشار : ۰۴ ارديبهشت ۱۳۸۴ - ۱۵:۳۰
ابراهيم يزدي در نشست خبري خود مطرح كرد:

براي رياست جمهوري نيامده ام!

آفتاب‌‌نیوز : نشست خبري امروز  دبيركل نهضت آزادي بيش از آن كه بيانگر برنامه هاي يزدي در انتخابات پيش رو باشد، نشستي بود براي ارائه ديدگاه هاي اين تشكل، چرا كه اين تنها دبيركل نبود كه در مقام كانديداي رياست جمهوري به سؤالات خبرنگاران حاضر پاسخ مي داد، بلكه ابوالفضل بازرگان و غلام عباس توسلي نيز به فراخور نياز به مدد دبيركل مي آمدند تا پاسخگوي خبرنگاران حاضر باشند و البته در كنار اين دو عضو، ديگر اعضاي نهضت آزادي نيز در جلسه ديروز حاضر شده بودند تا در صورت فراموشي احتمالي دكتر يزدي در يادآوري نكته هاي تاريخي فعاليت نهضت آزادي از گوشه سالن با تذكري كوچك دبيركل را همراهي كنند.

ابراهيم يزدي كه چندي پيشتر از جمله پيش شرط هاي حضور در كسوت كانديداتوري رياست جمهوري را لغو نظارت استصوابي شوراي نگهبان و استعفاي اعضاي اين شورا و توقف فعاليت هاي فراقانوني در كشور اعلام كرده بود در پاسخ به اولين خبرنگار كه از او پرسيد: «آيا مطالبات نهضت آزادي صرفا به عنوان شعار مطرح شده است يا اين كه شما براي گرفتن اين مطالبات به ميدان آمده ايد و آيا فكر مي كنيد با توجه به شرايط موجود و عدم تحقق شروط نهضت آزادي، امكان ثبت نام براي كانديداتوري شما فراهم خواهد شد يا خير؟» با بيان اين كه نهضت آزادي با هدف فراهم كردن شرايط يك انتخابات آزاد در كشور تصميم به حضور در اين عرصه گرفته است گفت: «آنها با اسم نهضت آزادي مشكل ندارند مخالفان ما با آزادي مشكل دارند.» يزدي سپس ادامه داد: «ما نااميد نيستيم. ما براي نبرد جهت حفظ كرامت انسان وظيفه خود ديديم كه بياييم و تذكر دهيم و به اين ترتيب مطالبات مردمي را مطرح كنيم. براي گفتن حرف حق آمده ايم وگرنه ما موسي نيستيم و آنها نيز فرعون نيستند.»

دبيركل نهضت آزادي در ادامه با انتقاد از عملكرد شوراي نگهبان اين چنين دليل حضور در صحنه انتخابات را برشمرد: در شوراي نگهباني كه خلاف قانون اساسي و مباني شرع عمل مي كند و از خط عدالت خارج مي شود، چطور مي تواند وظيفه نگهداري از امانت ملي را به عهده بگيرد. البته حرف ما اين است كه اعضاي شوراي نگهبان عوض شوند. اگر اين پيشنهاد و انتقاد و رضايت پذيرفته هم نشود نهضت آزادي وظيفه خود را انجام داده است.»

با اين حال وقتي دكتر يزدي با اين پرسش خبرنگار آفتاب مواجه شد كه «نهضت آزادي همواره اعلام كرده است كه ساختارهاي حقوقي جمهوري اسلامي را مي پذيرد اما بر ساختارهاي حقيقي اين نظام ايراد وارد مي كند و آيا در صورت رد صلاحيت مجدد توسط ساختارهاي حقوقي كشور نهضت آزادي چه موضع گيري خواهد كرد و آيا در ساختار يك اپوزيسيون قانوني متشكل خواهد شد؟» به غلام عباس توسلي مأموريت پاسخگويي به اين پرسش را واگذار كرد. اين چنين بود كه اين عضو نهضت آزادي تشكل متبوع خويش را يك حزب اسلامي و ملي خواند كه با هدف اصلاح ساختار سياسي تشكيل شده است: «ما در برابر كساني كه رفراندوم را مطرح كرده اند معتقديم كه هنوز هم با تكيه بر همين قانون اساسي مي توانيم اصلاحات ايجاد كنيم. به اعتقاد نهضت آزادي حركت هاي راديكال نتيجه اي در بر ندارد.» غلام عباس توسلي سپس با بيان اين مطلب كه نهضت آزادي پيشتر اشتباه هاي موجود در ساختارهاي حقوقي و حقيقي كشور را اعلام كرده است ادامه داد: «براي اصلاحات راه ديگري نداريم. اپوزيسيون وقتي مي خواهد قانوني باشد بايد در چارچوب قانون اساسي عمل كند. نمي توان ساختارهاي حقوقي را يك باره نفي كرد.»

با اين حال دكتر يزدي در تكميل صحبت هاي توسلي اين توضيح را در جواب خبرنگار آفتاب لازم ديد: «بي ترديد ساختارهاي حقوقي قانون اساسي ما مشكلاتي دارد اما نبايد مردم را به سراب دعوت كنيم.» دكتر يزدي تغيير در ساختارهاي حقوقي را به تنهايي كارگشا ندانست و شكل گيري يك قدرت مقتدر ملي را تنها راهكار مبارزه با قوانين نانوشته دانست: «اگر بتوانيم با نيروي بسيج ملي ساختارهاي حقيقي را تغيير دهيم آنگاه مي توانيم مشاهده كنيم كه اصلاح ساختار حقيقي جز با اصلاح ساختار حقوقي امكان پذير نيست.»

تأكيد دبيركل نهضت آزادي در اين نشست خبري بيش از هر چيز بر ايجاد ساختار برگزاري يك انتخابات آزاد با هدف پيگيري حقوق ملت بود چنين بود كه در ميانه اين نشست دكتر يزدي اين چنين آينده حركت انتخاباتي خود را ترسيم كرد: «ما براي اين كه رئيس جمهور شويم نيامده ايم، آمده ايم كه بتوانيم انتخاباتي آزاد و مطلوب را برگزار كنيم.»

به اين ترتيب بود كه ابوالفضل بازرگان ديگر عضو اين تشكل در ميانه صحبت در پاسخ به يكي از خبرنگاران كه خواستار توضيح چگونگي ادامه برنامه هاي هسته اي ايران در صورت رياست جمهوري يزدي شده بود تأكيد كرد: «به فرض محال اگر كانديداي ما رئيس جمهور شود براي پيگيري اين اصل اصرار نداريم.» و اين چنين نااميدي كامل نهضت آزادي را از پيروزي كانديداي خود در انتخابات تصريح كرد.

در ادامه اين نشست اين سوال مطرح شد كه باز هم كانديداي نهضت آزادي هنگام تكميل پرسش نامه ثبت نام بندهايي از اين پرسش نامه را بي پاسخ خواهد گذاشت؟ كه ابوالفضل بازرگان با بيان اين مطلب كه ما به قانون اساسي التزام داريم گفت: «ما هيچ گاه نمي خواهيم به خاطر رسيدن به پست اصول خود را زير پا بگذاريم. بنابراين اگر اين بار هم در پرسش نامه واژه اعتقاد به قانون اساسي مطرح باشد اين واژه را به «التزام» تبديل مي كنيم و حاضريم پيامدهاي آن را نيز بپذيريم.»

دبيركل نهضت آزادي كه در ميانه اين نشست با انتقادات يكي از خبرنگاران پيرامون برنامه هاي اين نهضت مواجه شده بود ضمن توضيح مختصر فعاليت هاي نهضت آزادي بعد از انقلاب تاكنون بيان داشت كه وزارت اطلاعات بعد از جلسات متعدد بازجويي رسما نهضت آزادي را از اتهام براندازي تبرئه كرده است: «در آخرين دادگاه اتهام بنده كوشش براي تبديل نظام ولايي به نظام دموكراتيك عنوان شده است.»

يزدي در پاسخ به همين خبرنگار كه خواستار نام بردن مخالفان نهضت آزادي شده بود گفت: «همان كساني كه در نمازجمعه حكم اعدام غيابي ما را مي دهند با آزادي ما مخالف هستند.»

در ادامه خبرنگاري از يزدي درباره صحت نامه امام خميني كه بعد از فوت ايشان منتشر شده و در آن فعاليت هاي اين تشكل غيرقانوني اعلام شده بود پرسيد كه دبيركل نهضت آزادي صحت اين نامه را تكذيب كرد: «اين نامه هيچ اصالتي ندارد. در مورد اين نامه هيچ گاه كارشناس رسمي خط صورت نگرفته است. ما براساس دلايل موجود اين نامه را قبول نداريم.»

اما شايد مهمترين بخش پرسش هاي خبرنگاران از دكتر يزدي بحث عدم تأييد صلاحيت و راهكار نهضت آزادي در صورت رد صلاحيت كانديداي خود بود كه در پاسخ به اين سؤال كه در صورت رد صلاحيت يزدي نهضت آزادي چه گزينه اي را پيش رو خواهد داشت اين جمله به عنوان عكس العمل اين تشكل اعلام شد: «در صورت ردصلاحيت تنها گزينه پيش رو عدم شركت و حمايت از ديگر كانديداها نيست. اما اكنون راهكارهاي خود را اعلام نمي كنيم.»

به اين ترتيب دبيركل نهضت آزادي با بيان اين مطلب كه شركت نهضت در انتخابات شوراها يك حجت بود تا موانع حضور اين تشكل در انتخابات برداشته شود ولو اين كه اقبال مردمي هم كسب نشود برنامه هاي اين تشكل در انتخابات پيش رو را در صورت رد صلاحيت عنوان نكرد و تنها هدف نهضت آزادي از شركت در عرصه انتخابات را هديه كردن مقدمات برگزاري انتخابات آزاد به ملت عنوان كرد: «هدف برگزاري انتخابات آزاد است. با تحقق شرايط ما، شرايط انتخابات آزاد و مشاركت مردمي هم فراهم مي شود.»

با اين حال در پايان اين نشست خبري دكتر يزدي با انتقاد از اظهارات اخير جنتي در خطبه نمازجمعه اعضاي تشكل متبوع خويش را در معرض تهديد خواند و اظهار اميدواري كرد كه اصلاح طلبان بيرون و درون نظام قابليت شكل بخشيدن به يك جبهه فراگير مردمي را ايجاد كنند.

به اين ترتيب دومين نشست خبري نهضت آزادي ايران براي اعلام مواضع انتخاباتي دبيركل اين نهضت در حالي در منزل شخصي دكتر يزدي برگزار شد كه اين تشكل از آزادي برگزاري برنامه هاي خود در خارج از مكان هاي شخصي اعضا برخوردار نيست و اين چنين است كه با شعار برگزاري انتخابات آزاد پا به عرصه گذاشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین