آفتابنیوز : علی جنتی در ششمین روز از هفته دولت به برنامه گفتگوی ویژه خبری ساعت ۲۲:۳۰ شبکه دو سیما که به طور زنده پخش میشد رفت تا به نقدها پاسخ دهد.
به گزارش آفتابنیوز، وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه نگرانی عمده مقام معظم رهبری در طول دو دهه گذشته تهاجم فرهنگی بوده است، گفت: تحولات رخ داده در جهان چه در حوزه فضای مجازی، شبکه های ماهوارهای و رفت و آمدهایی که به خارج از کشور صورت می گیرد، در افکار جامعه تاثیر می گذارد و باعث میشود جامعه در معرض آسیبهای اجتماعی قرار بگیرد.
او ادامه داد: وقتی صدها شبکه فارسی زبان و غیرفارسی زبان وجود دارد، در کنار مطالب مفیدی که دارند مطالب زیان آور زیادی هم ارایه می کنند. این مسئله در شبکههای اجتماعی نیز وجود دارد. از طرف دیگرخیلی از رفت وآمدهایی که به خارج از کشور صورت می گیرد به مناطقی می روند که برای خوشگذرانی است و با محیط آنجا مانوس میشوند و توسعه را در بی بندوباری و ولنگاری آن مناطق می دادند.
وزیر ارشاد افزود: بیحجابی و بدحجابی و مشکلات گروههای زیر زمینی که در ظاهر شهرمی بینیم، چندین برابر آن را در زیر پوست شهر مشاهده میکنیم و وضعیت بسیار اسف باری دارد و همه باید با آن مقابله کنند.
جنتی با اشاره سخن مقام معظم رهبری درباره ولنگاری فرهنگی گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با هیات دولت ضعف در حوزه آفند و پدافند را مطرح کردند. من نیز معتقدم باید حالت تهاجمی داشته باشیم تا با برنامههای خوب بتوانیم دشمن را عقب برانیم.
او با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از جامعه از شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی استفاده میکنند که بخش فیلتر شده آن با فیلتر شکن قابل دسترسی است، گفت: فضاهای مجازی و شبکه های ماهواره ای از خارج از کشور تاثیر می گیرند و در داخل عناصری که تاثیر گرفته اند ازاین فضاها سعی میکنند این الگوها را در جامعه نشر دهند. به طور مثال افرادی که در خارج از کشور آموزش مدلینگ میبینند و در تهران به صورت زیرزمینی این کار را انجام می دهند و با انواع و اقسام لباس ها و آرایشهای نامناسب آن را در جامعه نشر میدهند.
او ادامه داد: گروه های زیر زمینی موسیقی نیز که جوانان را جذب می کنند از خارج از کشور تامین می شوند.
وزیر ارشاد با اشاره به اینکه در سال حدود ۸۰ هزار جلد کتاب چاپ می شود، گفت: بخشی از این کتابها رمانهای بسیار مبتذل و کتابهایی در زمینه عرفانهای کاذب و ترجمههایی مضری است که چاپ میشد و جلوی آن گرفته شده است.
او با بیان اینکه فیلمهای سینمایی خارجی در داخل کشور به نمایش گذاشته نمیشود و بازیهای خارجی نیز به شدت کنترل میشود، افزود: در حوزه تئاتر بسیاری از نمایشنامه ها وضعیت مناسبی ندارند البته اگر قابل اصلاح باشد اصلاحیه درباره آن نمایش می دهیم اما مسئله اینجاست که گاهی نمایشنامه تایید میشود اما به گونه دیگری اجرا میشود یا فیلمنامهای مورد تایید قرار می گیرد اما بعد ساخت میبینیم فیلم دیگری است، اما اینها هم اگر قابل اصلاح باشند اصلاحیه برای آنها می زنیم.
جنتی با بیان اینکه این موارد خاکریزهایی است که باید در مقابل تهاجم فرهنگی ایجاد کنیم و تاکنون نیز ایجاد شده گفت: در حوزه موسیقی شیوه نامه هایی ابلاغ شده و در آن وظیفه خواننده، نوازنده، برگزار کننده وتماشاکننده کنسرت مشخص شده است. گاهی اوقات این تماشاچیان هستند که با وضعیت نامناسب در کنسرت ظاهر می شوند و مشکلاتی را ایجاد می کنند.
جنتی ادامه داد: برای رفع مشکلاتی که بیان شد نیازمند یک عزم ملی هستیم و وزارت ارشاد به تنهایی نمیتواند با این معضلات مقابله کند. صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی در قم، موسسات فرهنگی رسالت و وظیفهشان فعالیت های فرهنگی است همچنین ائمه جماعات و حوزه های علمیه و ائمه محترم جمعه می توانند در این باره به وزارت ارشاد کمک کنند.
او با بیان اینکه مشکل عمده ای که در حال حاضر وجود دارد عدم هماهنگی بین این نهادهاست گفت: مهمترین مسئله، هماهنگی این مراکز باهم است و مانند کنسرتی است که اگر همه سازها با هم هماهنگ بزنند موسیقی دلنشینی می شنویم اما اگر یک ساز خارج بزند اجرای خوبی را نمی شنویم.
جنتی گفت: بنده یکی از عوامل دامن زدن به موضوع کنسرتها را سایتهای بدون شناسنامه میدانم. اینها به مسائل دامن میزنند. هر چند برخی فکر میکنند کار ارشاد فقط برگزاری کنسرت است اما ما در حوزههای آموزشی، نیروهای جوان، کتاب، سینما، مؤسسات علمی و کاربردی فرهنگ و هنر و... مجموعه فعالیت داریم. در زمینه کنسرت نهایت دقت صورت میگیرد تا موازین شرعی و حساسیتهای منطقهای رعایت شود. اما برخی فقط به لغو فلان کنسرت دامن میزنند. گاهی از من یا از معاونینم مرتب سؤال میکنند و سعی در دامن زدن به مسئله دارند در حالی که این طور نیست.
وی افزود: موسیقی پاپ در بسیاری شهرستانها اجازه اجرا ندارد و بنا بر آمار در طول سال در استانهای بزرگ حدود 300 کنسرت برگزار میشود. اما در 5 ماهه گذشته تنها 9 کنسرت در کشور لغو شده است. گاهی دیده میشود کنسرتهای بدون مسئله لغو میشوند حتی خوانندههای آنها نیز مورد تأیید نظام هستند و گاهی تیتراژهای فیلمها را میخوانند اما مسئولان قضایی و ائمه جمعه به حواشی کنسرت نقد دارند نه خود کنسرت. اینکه گاهی سروصدا میشود به دلیل این است که کنسرتهایی که هیچ مشکلی ندارند لغو میشود. در زمینه کنسرتها با مسئولان قضایی و ائمه جمعه مذاکراتی میشود اما رسانهای نمیشود.
وزیر ارشاد با بیان اینکه مشکل عمده این است که این تعدد مراکز باعث می شود تا یکجا هماهنگ نشوند، گفت: معتقدم باید یک نوع هماهنگی ایجاد شودتا اثربخشی این مراکز بیشتر شود.
او در پاسخ به این سوال که بیشترین وظیفه هماهنگی بین حوزه ها با کدام سازمان است، اظهارکرد: یکی از مراکزی که دراین زمینه هماهنگی ایجاد میکند شورای فرهنگ عمومی است که زیر نظر وزارت ارشاد است و یکی از شوراهای وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی است. شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به عنوان یک نهاد سیاست گذار فرهنگی که عالیترین مرکز برای سیاست گذاری و هماهنگی است، در این زمینه می تواند نقش داشته باشد.
جنتی با اشاره به اینکه شورای فرهنگ عمومی حدود ۳۲ عضو دارد، افزود: این شورا چند عضو ثابت دارد و بقیه اعضا نمایندگان دستگاه هایی هستند که هر کدام فعالیت های فرهنگی می کنند در این شورا مسایل یکپارچه و هماهنگ میشود. به طور مثال با توجه به اینکه امسال سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل تعیین شده از ابتدای سال شورای فرهنگ عمومی همه این اعضا در زمینه گفتمان سازی برای اقتصاد مقاومتی تبادل نظر می کنند. تعریف اقتصاد مقاومتی چیست؟ راه های مقابله با آسیب هایی که دراین زمینه وجود دارد چیست؟ گفتمان سازی فرهنگ سازی برای سبک زندگی ایرانی واسلامی چیست.
او ادامه داد: یکی از شوراهای مهمی که دراین زمینه می تواند نقش موتر داشته باشد شورای فرهنگ عمومی است و بالاخره آنچه که به فرهنگ عامه مردم مربوط می شود وآسیب های اجتماعی که فرهنگ عمومی کشور و هویت ملی را تهدید میکند، باید در این شورا مطرح شود. درست است که بحث نظری میکنند اما این بحثهای نظری بسیارمهم است و در زمینه مباحث نظری موفق بوده است.
وزیر ارشاد با اشاره به اینکه سال گذشته در این شورا مباحث خانواده مطرح بود، گفت: در عمل نتایج مثبت این مباحث را شاهد بودیم و در این یکسال بحثهایی نظیر آسیبهایی که باعث فروپاشی خانوادهها میشود و افزایش طلاق در جامعه بخصوص در ۵ سال اول ازدواج و ... در دستور کارقرار گرفته و صاحبنظران مختلف از نهادهای مختلف دراین شورا مباحث خود را مطرح کردند و گروه های موفقی که در بعضی استانها مانند یزد و... داشتیم و هماهنگی های موفقی که در این استانها وجود داشته، نهایتا منجربه کاهش طلاق شده است. این مباحث به عنوان الگو در سطح کشور دنبال می شود. این آثار عملی است که اگراین هماهنگی جمعی نباشد هرگزیک دستگاه نمی تواند به این مسایل بپردازد.
جنتی به دو فیلم «قصهها» و «50 کیلو آلبالو» نیز اشاره کرد و پیرامون «قصهها» اظهار داشت: فیلم قصهها در داخل کشور اکران شد؛ مشکلی هم نداشت فیلم را ما تأیید کردیم شورای نظارت بر نمایش هم تأیید کرد و پس از آن اکران شد در خارج هم رفته مشکلی نداشته است.
وزیر ارشاد پیرامون فیلم «50 کیلو آلبالو» گفت: ابتدا شورای نمایش فیلم را تأیید کرد و اکران شد اما پس از اکران دیدیم انتقادات بسیاری وارد میشود؛ درخواست کردم فیلم را شخصاً ببینم پس از آن حس کردم بخشی از اشکالات وارد است لذا مطرح کردم که اگر قبل از اکران فیلم را دیده بودم اجازه اکران نمیدادم ولی از پرده نمایش فیلم پایین کشیده نشد.
وی در پایان سخنان خود به واگذاری ممیزی به ناشران که از ابتدای ورودش به ارشاد آن را مورد توجه قرار داده بود اشاره کرد و با بیان اینکه ناشران آن را نپذیرفتند، گفت: ممیزی از نظر قانونی برعهده ارشاد است و ارشاد نمیتواند از این مسئولیت شانه خالی کند. در ابتدای کار شاید ماههای اول ورودم نظریهای وجود داشت که ممیزی قبل از چاپ کتاب را به ناشران واگذار کنیم و پس از انتشار ما هم ممیزی داشته باشیم اما دیدیم ناشران زیر بار نمیروند و میگویند ارشاد میخواهد سانسور را به ما واگذار کند اما اینگونه نبود. هیأت نظارت بر نشر، ناظر بر نشر کتاب هستند.
وزیر ارشاد افزود: ما تعدادی از ناشران با سابقه داریم که ضوابط را میدانند، هیأت علمی دارند که ضوابط ارشاد و قانون را میدانند و عمل میکنند از این دست از ناشران در عمل صلاحیت خود را نشان دادهاند. از اینرو اعلام شد ناشران هیأت علمی خود را اعلام و پس از تأیید کار را آغاز کنند. هرچند کتابهای برخی شخصیتهای حوزوی قابل ممیزی نیست. چرا که اینها شخصیت علمی برجسته هستند که کتاب این افراد گاهی بیش از 30 بار به چاپ رسیده است و امثال اینها را چه کسی میخواهد ممیزی کند و باید دانست این آثار یک روزه مجوز میگیرند.