کد خبر: ۳۹۵۴
تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۳۸۴ - ۱۳:۰۲
در آستانه آغاز کنفرانس بازنگری NPT

شكاف ميان كشورهاي هسته اي و غيرهسته اي تشديد شد

آفتاب‌‌نیوز : تهديد تروريسم هسته اي و گسترش سلاح هاي كشتار جمعي در سطح جهان نيز مسأله اي است كه از سوي ابرقدرت ها به شدت مورد تأكيد قرار گرفته و در همين راستا، ايران و كره شمالي به عنوان دو كشوري كه گسترش برنامه هاي هسته اي را مورد توجه داشته اند مسلما به موضوعي قابل بحث دراين كنفرانس تبديل خواهند شد.

آمريكا ادعا مي كند كه ايران به دنبال ساخت سلاح هسته اي است اما در همان حال، خود خواهان ساخت كلاهك هاي هسته اي بيشتري است و حتي دولت بوش هنوز هم نسبت به تأمين بودجه لازم براي ساخت تجهيزات هسته اي و آزمايش آنها نظر مثبتي دارد.

قدرت هاي هسته اي جهان معتقدند تعداد كشورهايي كه زرادخانه هسته اي دارند اكنون افزايش يافته و به همين جهت توانايي مقابله با تهديدات هسته اي در سطح جهان، عاملي مهم در تأمين امنيت به شمار مي رود. اما آمريكا به طور واضح اعلام كرده است كه در مقابل حملات بيولوژيكي يا شيميايي يا تهديدات هسته اي، سلاح هاي هسته اي خود را به كار خواهد برد و عملا با اين روش، حتي كشورهاي غيرهسته اي هم در شرايط فعلي جهان، احساس امنيت نمي كنند. درواقع لزوم تعهد كشورهاي هسته اي به عدم تهديد يا حمله به كشورهاي غيرهسته اي در چنين شرايطي كاملاً مورد بي توجهي قرار گرفته است.

از سوي ديگر، كنفرانس پيشين مرور NPT هم نتوانسته است عاملي مؤثر در كنترل تسليحات هسته اي و تأكيد بر خلع سلاح كامل باشد. آمريكا نيز در همين حال كه آمريكا را فارغ از هر تعهدي مي داند، خواهان تعهد ساير كشورهاي جهان به خلع سلاح و مقابله با گسترش سلاح هسته اي است. دولت بوش صريحاً اعلام كرده است كه به كشورهاي غيرهسته اي اجازه انجام فعاليت هايي مثل غني سازي اورانيوم را نخواهد داد.

واشنگتن حتي از اين هم فراتر رفته و كشورهايي مانند ايران را به فريبكاري و دورويي متهم مي كند به طوري كه جورج بوش هم در آغاز دور دوم رياست جمهوري خود تأكيد كرد آمريكا به «كشورهاي شرور» اجازه نمي دهد نقش كليدي معاهده NPT در تقويت امنيت بين المللي را تضعيف كنند.

اما در چنين شرايطي، آمريكا خود به عامل بزرگ بي توجهي به NPT و نقض آن تبديل شده است زيرا در عين انجام تبليغات گسترده مبني بر لزوم عاري شدن جهان از تهديدات هسته اي كشورهايي مانند ليبي، ايران و كره شمالي، واشنگتن همچنان به آزمايش سلاح هاي جديد و كنار گذاشتن معاهدات كنترلي قبلي ادامه مي دهد و به اين ترتيب آينده NPT را با خطر بزرگي مواجه مي كند.

از سوي ديگر، كشورهاي غيرهسته اي نمي توانند چنين تبعيض بزرگي را بپذيرند زيرا آمريكا حتي زرادخانه هسته اي اسرائيل را هم مورد بي توجهي قرار مي دهد.

اين كشورها كه تأمين نيازهاي آينده خود را كاملاً مدنظر دارند در عين حال با خطر بزرگي از سوي كشورهاي هسته اي مواجهند و عدم تعهد كشورهاي هسته اي به مواد NPT را نيز كاملاً مشاهده مي كنند. در چنين شرايطي و درحالي كه برخي قدرت هاي هسته اي به نقطه اي غيرقابل بازگشت در اين جريان رسيده اند، اعمال فشار بر ابرقدرت هاي هسته اي، از نكاتي است كه از سوي كشورهاي غيرهسته اي مورد توجه قرار گرفته است. به همين جهت، بسياري از كارشناسان معتقدند در چنين شرايطي احتمال رسيدن به توافق براي بازبيني NPT، چندان زياد نخواهد بود. 

كند بودن روند خلع سلاح هسته اي و حفظ و گسترش زرادخانه هاي هسته اي در كشورهايي مانند آمريكا، روسيه، فرانسه، انگليس و چين نيز زمينه آن را فراهم كرده كه ساير كشورها نيز به دنبال گسترش فعاليت هاي هسته اي خود بروند.

از سوي ديگر، برخي از كشورهاي هسته اي جهان، خواهان ايجاد رژيم كنترلي سختگيرانه اي از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي هستند به طوري كه فشارها بر كشورهاي در حال توسعه افزايش يابد.

با اين تفاسير، احتمال رسيدن به اجماعي بين المللي درخصوص بازنگري NPT و نيز اعمال فشار بر كشورهاي عضو براي تعهد به مفاد آن نيز كاهش مي يابد زيرا اختلاف نظر ميان كشورهاي هسته اي و غيرهسته اي به شكافي بزرگ تبديل شده كه خود تهديدي براي امنيت جهاني خواهد بود.

در چنين شرايطي، حتي تشديد ادعاهاي آمريكا مبني بر سرپيچي ايران از قوانين كنترلي بين المللي نيز نمي تواند به عاملي براي اعمال فشار بر ايران تبديل شود زيرا انتقادات زيادي نسبت به عملكرد واشنگتن در زمينه گسترش و آزمايش تجهيزات هسته اي نيز مطرح شده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین