آفتابنیوز : دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی که عصر امروز (یکشنبه ۲۸شهریور) برگزارشد، علاوه بر حضور چهرههای سینمایی و معرفی برگزیدگان، با واکنش مانی حقیقی، ابراهیم حاتمیکیا و پیمان معادی به اهانت یک نشریه به سینماگران همراه بود.
برگزیدگان دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی که با تندیس و لوح یادبود از آنان قدردانی شد، به شرح زیر است:
بهترین فیلم: سعید ملکان برای «ابد و یک روز »
بهترین کارگردانی: سعید روستایی برای «ابد و یک روز»
بهترین فیلمنامه: سعید روستایی برای «ابد و یک روز»
بهترین بازیگر نقش اول مرد: پیمان معادی برای «ابد و یک روز»
بهترین نقش مکمل مرد: نوید محمدزاده برای «ابد و یک روز»
بهترین بازیگر نقش اول زن: لیلا حاتمی برای فیلم «من»
در این بخش همچنین پریناز ایزدیار برای «ابد و یک روز» دیپلم افتخار گرفت.
بهترین بازیگر نقش مکمل زن: شبنم مقدمی برای فیلم «نفس»
در این بخش همچنین سارا بهرامی برای بازی در «خانهای در خیابان چهل و یکم» دیپلم افتخار گرفت.
بهترین فیلمبرداری: هومن بهمنش برای «اژدها وارد میشود»
بهترین موسیقی متن: کریستف رضاعی «برای اژدها وارد میشود»
بهترین تدوین: هایده صفییاری برای «اژدها وارد میشود»
بهترین طراحی صحنه و لباس: امیرحسین قدسی و نگار نعمتی برای «اژدها وارد میشود»
بهترین صدای فیلم: سعید بجنوردی، محمدرضا دلپاک و حسن مهدوی برای «لانتوری»
بهترین دستاورد فنی و هنری: سعید ملکان برای طراحی چهرهپردازی «ابد و یک روز» و امیر رضا معتمدی برای جلوههای بصری «سینما نیمکت»
جایزهی خلاقیت و استعداد درخشان جشن نیز به محمد حسین مهدویان برای ساخت فیلم«ایستاده درغبار» رسید.
در این بخش نیز احسان بیگلری برای «برادرم خسرو» دیپلم افتخار گرفت.
همچنین جایزهی ویژهی کارگردانی جشن منتقدان به ابراهیم حاتمیکیا برای ساخت «بادیگارد» تعلق گرفت و جایزهی ویژهی بهترین فیلم نیز به سیدرضا میرکریمی برای ساخت فیلم «دختر» اهدا شد.
همچنین هیئت داوران این جشن فیلم «کفشهایم کو!؟» ساختهی کیومرث پوراحمد به تهیهکنندگی علی قائممقامی را نیز به دلیل «نگاه انسانی» آن شایستهی قدردانی دانست و از این تهیهکننده با اهدای لوح یادبود قدردانی کرد.
در بخش «سینما حقیقت» نیز که به فیلمهای مستند اختصاص داشت، برگزیدگان منتقدان به شرح زیر معرفی شدند:
تندیس بهترین مستند بلند: کامران حیدری برای «دینگومارو»
دیپلم افتخار بهترین مستند بلند نیز به لقمان خالدی برای ساخت «فصل هرس» اهدا شد.
بهترین مستند نیمه بلند: احسان عمادی برای ساخت «محاکمه»
بهترین مستند کوتاه: آزاده رضائیان مقدم برای «کهریزک-تجریش»
در بخش «شهید آوینی» نیز جایزه بهترین فیلم مستند به «A157» به کارگردانی بهروز نورانیپور رسید.
بنا به اعلام برگزارکنندگان جشنواره، جایزه بخش پژوهش فیلم مستند نیز ششم مهر در مراسم اختتامیه جشنواره مطبوعات اهدا میشود.
در بخش فیلمهای کوتاه داستانی نیز کاوه دانشمند برای ساخت «بارانهای گاه به گاه» برگزیده شد.
جواد طوسی رییس شورای مرکزی انجمن منتقدان با بیان اینکه انجمن منتقدان با برگزاری این جشن تلاش میکند سوءتفاهمات تاریخی را مرتفع کند و تصویری از جامعه منتقدان ارائه دهد که نگاهی جدی به سینمای زمانه خودش دارد و بتواند پلی بین جامعه منتقدان و اهالی سینما برقرار کند.
کیوان کثیریان دبیر این جشن نیز با تشکر از رییس سازمان سینمایی و مدیرعامل خانه سینما برای حمایت از برگزاری این مراسم، جشن دهم منتقدان را به احترام برومند همسر داوود رشیدی اهدا کرد.
در ادامه احترام برومند با حضور بر روی صحنه و پس از دریافت لوح یادبود دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی گفت: از برگزارکنندگان این جشن که به دلیل درگذشت داوود رشیدی این جشن را به تعویق انداختند سپاسگزارم.
علی نصیریان دوست سالهای دور داوود رشیدی نیز دقایقی درباره این هنرمند صحبت کرد و گفت: چنین روزهایی برای ما سخت است زیرا همکار و همبازی هم بودیم و این ارتباط انسانی بسیار عمیق و عاطفی است. بیش از 40 سال از اولین نمایشی که با داوود رشیدی کار کردم میگذرد اما لحظات آن بازی هرگز از صفحه ذهن من پاک نشده است. برای ما که زنده ماندیم و رفتن دوستان و همکارانمان را میبینیم خیلی دشوار است.
نصیریان که در هنگام بیان این صحبتها بسیار متاثر شده بود و اشک میریخت ادامه داد: هر تجلیلی از داوود رشیدی بشود شایسته است چون برای تئاتر ما زحمت کشید. رشیدی از نظر فرهنگ و دانش و شناخت تئاتر تراز اول بود و اینکه میگوییم او از ستونهای اصلی تئاتر ما بود تعارف نیست. تئاتری که بچه ها امروز کار میکنند بر فعالیتهای او در گذشته استوار است.
در این جشن همچنین مینو اکبری یادداشتی درباره لزوم به نتیجه رسیدن سریعتر پرونده پزشکی عباس کیارستمی قرائت کرد و در ادامه منوچهر شاهسواری نیز با بیان اینکه این یادداشت خواسته قانونی و حقیقی بخش اعظمی از مردم ایران است، گفت: از کسانی که بیانیهای را علیه نشریهای که به سینماگران توهین کرده بود تنظیم کردند تشکر میکنم و به آن نشریه هم میگویم که این رفتار و بیاخلاقیها چارهای برای شما باقی نمیگذارد جز اینکه صحنه را ترک کنید.
بخش دیگر جشن منتقدان به نکوداشت فعالیتهای فیلمخانه ملی ایران اختصاص داشت که در این بخش احمد امینی و فریدون جیرانی برای قدردانی از لادن طاهری (مدیر فیلمخانه ملی ایران) به روی صحنه آمدند.
احمد امینی فیلمساز و همسر لادن طاهری با بیان اینکه اگر او روزی سر دوراهی انتخاب بین زندگی مشترک و فیلمخانه ملی قرار بگیرد قطعا دومی را انتخاب میکند ادامه داد: این به این معنا نیست که در زندگی مشترک چیزی کم گذاشته باشد و در مقام مدیر هم بهترین سالهای عمرش را در فیلمخانه ملی گذرانده است.
فریدون جیرانی نیز با بیان اینکه در اقدامات فرهنگی که ربطی به اقتصاد ندارد چه قبل و چه بعد از انقلاب شباهتهای زیادی وجود دارد و آن اینکه بیشتر این فعالیتها با تلاش های فردی افراد مثل فرخ غفاری که کانون فیلم را تشکیل داد و فیلمخانه ملی را راه اندازی کرد شکل گرفته است و امروز هم تلاشهای افرادی مثل لادن طاهری بوده است که فیلمخانه را سر پا نگه داشته است.
لادن طاهری نیز پس از دریافت لوح یادبود و تندیس خود از جشن منتقدان اظهار کرد: راهی طولانی از روزهایی که افرادی با افتخار از نابودکردن تاریخ سینمای ایران حرف میزدند تا به امروز طی شده است. عدهای تلاش کردند ثابت کنند فیلمها، تاریخ تصویری کشور هستند و هیچ کس حق ندارد آنها را از بین ببرد. من از تمامی همکارانم تشکر میکنم که این مسئولیت سنگین نگهداری از فیلمهایی را که به هر حال تا ابد باقی نمیمانند و نابود میشوند به عهده گرفتند و آرزو می کنم زودتر ساختمان جدید فیلمخانه در باغ فردوس افتتاح شود.
سینماگر دیگری که منتقدان سینمایی از او قدردانی کردند رخشان بنیاعتماد بود.
فاطمه معتمدآریا که برای صحبت درباره رخشان بنیاعتماد روی صحنه آمد در ابتدا با قدردانی از فعالیتهای نویسندگان و منتقدان سینمایی درباره بنیاعتماد گفت: او جزو معدود کارگردانانی است که میشود با او هم دوست بود و هم کار کرد. رخشان یک ویژگی دارد و آن اینکه دل بزرگ و دست گشاده برای تمام آدمهای ستمدیده جهان دارد و این بزرگترین ویژگی اوست.
رخشان بنیاعتماد نیز پس از دریافت تندیس و لوح یادبود در سخنانی کوتاه گفت: امیدوارم تا زمانی که نفس میکشم تعریفی که از حرفه دارم یعنی شرافت حرفهای را حفظ کنم.
مانی حقیقی کارگردان «اژدها وارد میشود» که در غیاب لیلا حاتمی برای دریافت جایزه او روی صحنه آمده بود به اتفاقات اخیری که درباره او رخ داده است اشاره کرد و گفت: در چند روز گذشته دوستان بسیاری از من، ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی بابت مطلبی که نشریه ... منتشر کرده بود دلجویی کردند. از اینجا به همه مژده میدهم که ما سه نفر تصمیم گرفتیم اعتراض خودمان را نسبت به این کار در قالب یک شکایت کیفری پیگیری کنیم.
حقیقی ادامه داد: بدیهی است تمام کسانی که ما را میشناسند و حتی نمیشناسند اما این مطلب را خواندهاند میدانند که این مطلب کذب محض است و اصلا نیازی به تکذیب آن نیست. هدف ما از این شکایت نیز تکذیب این مطلب نیست. در این کشور، نشریهای که مجوز دارد و پشت نام امام حسین (ع) مطالبی را منتشر میکند که هم فکاحی است و هم هرزهنگاری و ما نمیتوانیم جلوی مجوز آن بایستیم. دلیل شکایت ما این است که ما سه نفر حاضر نیستیم در کشوری زندگی کنیم که کارمان زیر سایه قلدری نقد شود و ما وظیفه داریم با آن مقابله کنیم.
کارگردان «پذیرایی ساده» در پایان گفت: ما به تنهایی نمیتوانیم این کار را به سرانجام برسانیم و نیاز به همکاری صنفی و همکاری تمام ایرانیانی داریم که فکر میکنند این طرز برخورد از اساس غلط است. من روی همکاری مسئولان حساب نمیکنم گرچه خوشحال میشوم وزیر ارشاد و رییس قوه قضاییه هم به ما کمک کنند بلکه بیشتر روی کمک اهالی سینما و مطبوعات حساب میکنم.
در ادامه ابراهیم حاتمیکیا نیز که برای دریافت جایزه ویژه بخش کارگردانی به روی صحنه دعوت شده بود با بیان اینکه قصد داشت به همین موضوع اشاره کند اما حقیقی پیشدستی کرد، گفت: من از انتشار این مطلب مطلع نبودم و به تازگی آن را خواندم اما وقتی دیدم چنین اتفاقی افتاده و حرمت قلم زایل شده است فکر می کنم همه باید در مقابل آن واکنش داشته باشیم. نمیدانم این خشونت از کجا آمده است که چنین مطالبی را علنا منتشر میکنند و اخلاق را زیر پا میگذارند.
کارگردان «آژانس شیشهای» ادامه داد: متاسفم در کشوری زندگی می کنم که با نام امام حسین (ع) و خون امام حسین (ع) چنین بازی هایی انجام میشود. این نشریه مرا هم کم ننواخته است. از سالها پیش که یک ورق بود و در نمازجمعهها پخش میشد مطالبی علیه من منتشر می کرد اما اگر اهل قلم واکنش نشان ندهند و آنها عذرخواهی نکنند این بی غیرتی است.
رضا کیانیان نیز که برای اهدای جایزه روی صحنه آمده بود با کنایه به این اتفاق اشاره کرد و گفت: زمانی که آقای علمالهدی در مشهد درباره کنسرتها حکومت خودمختار اعلام کرد دیدیم که آقای وزیر با سکوت خود کار او را تایید کرد اما فکر میکردیم ایشان درباره مطلبی که منتشر شده واکنشی نشان میدهد اما دیدیم ظاهرا ایشان به هیچ چیز کاری ندارد.
پیمان معادی که تندیس بهترین بازیگر مرد دهمین جشن خانه سینما را برای بازی در «ابد و یک روز» به دست آورد پس از قدردانی از سعید روستایی و عوامل این فیلم چهارمین جایزه خود از جشن منتقدان سینمایی را به مادر خود تقدیم کرد و درباره توهین یک نشریه به سینماگران نیز گفت: من سالهاست که با مانی حقیقی، ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی دوستی خانوادگی دارم و همه میدانند که من به سختی دوستانم را انتخاب میکنم. من به اخلاق و نجابت و شرافت این 3 نفر افتخار میکنم و میدانم که آدمهای این سینما چقدر شریفند. بنابراین تمام قد کنار آنها میایستم.
سومین قدردانی انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی نیز به یک پژوهشگر و تاریخنگار سینمایی اختصاص داشت که در این بخش از غلام حیدری که سالهاست با نام حرفهای عباس بهارلو فعالیت میکند با اهدای لوح یادبود و تندیس قدردانی شد و هوشنگ گلمکانی سردبیر مجله فیلم و از دوستان قدیمی او و همچنین سعید عقیقی منتقد سینما دقایقی درباره فعالیتهای این نویسنده و پژوهشگر صحبت کردند.
پخش کلیپی درباره زندهیاد عباس کیارستمی و کلیپی درباره زندهیاد جمشید ارجمند (منتقد و مترجم سینما) نیز از بخشهای دیگر این مراسم پنج ساعته بود که قرار بود با دور تند برگزار شود!
این مراسم با اجرای منصور ضابطیان در سالن بهنام محمدی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد و چهرههایی چون غلامرضا موسوی، سیامک شایقی، سیروس الوند، افسانه بایگان، مانی حقیقی، کریستف رضاعی، ابراهیم حاتمیکیا، منیژه حکمت، عزیزالله حاجیمشهدی، سعید عقیقی، شیرین یزدانبخش، رضا کیانیان، جواد طوسی، امیر جدیدی، رضا بابک، امیرحسین علمالهدی، هادی بهروز، هادی حجازیفر، پرویز آبنار،خسرو دهقان، مجید برزگر، حسن حسندوست، محمدمهدی عسگرپور، سعید ملکان، پیمان معادی، محمدحسین لطفی، رخشان بنیاعتماد، جهانگیر کوثری، مرتضی رزاقکریمی، سعید روستایی، همایون اسعدیان، کامران ملکی و... در آن حاضر بودند.
منبع: ایسنا