آفتابنیوز : سرویس بینالملل- توصیههای یک مشاور ارشد به هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری امریکا درباره مسائل پیچیده، نتانیاهو و سیاستمداران اسرائیلی را نگرانی کرده است.
به گزارش آفتابنیوز، روزنامه «جروزالم پست» با انتشار گزارشی از نگرانی اسرائیل از کابینه احتمالی هیلاری کلینتون و مشاوران او خبر داده است. این روزنامه مینویسد: «به نظر میرسد کلینتون قصد دارد از کارکنان پیشین دولت اوباما استفاده کند؛ کسانی که مشاورههایشان در بدترشدن روابط میان واشنگتن و تلآویودر طول هفت سال گذشته موثر بوده است. این موضوع را میتوان از خلال ایمیلهای فاششده توسط ویکیلیکس دریافت. در یک ایمیل «استوارت ایزنشتات» یکی از دیپلماتهای پیشین امریکایی به «جک سولیوان» مشاور ارشد کلینتون، شرح ماوقع دیداری را میدهد که با «رون درمز» سفیر اسرائیل در واشنگتن با تمرکز بر توافق هستهای دستیافته با ایران در تابستان پس از آن داشته و گفته است که کلینتون چارهای جز حمایت از توافق هستهای ندارد اما سفیر اسرائیل میخواهد او بیش از اندازه بر روی این موضوع سرمایهگذاری نکند».
این روزنامه اسرائیلی در ادامه اشاره میکند که در یک ایمیل دیگر فاششده که مربوط به سال ۲۰۱۵ میلادی است، ایزنشتات که با یک مقام ارشد اسرائیلی صحبت میکند، میگوید که رابطه میان نتانیاهو و کلینتون شگفتانگیز است. ایزنشتات به این مقام میگوید در صورتی که کلینتون دولتش را تشکیل دهد از حضور کارشناسان فوروم سابان برای چهار سال آتی استفاده خواهد کرد. اشاره او به حئیم سابان میلیاردر اسرائیلی امریکایی است که از حامیان مالی اصلی کارزار کلینتون در انتخابات بوده است.
این روزنامه در ادامه اشاره میکند «در صحبت درباره توافق هستهای با ایران سولیوان اشاره میکند که توافق هستهای سبب شده تا ایران ۱۰ تا ۱۵ سال دسترسی احتمالیاش به تسلیحات هستهای به تعویق بیفتد. با این حال، ایزنشتات از سولیوان در مارس سال ۲۰۱۵ میلادی زمانی که چارچوب توافق در جریان مذاکرات در سوئیس آماده شده بود میخواهد کنگره تحریمهای بیشتری را عیله ایران تصویب کند و این موضوع را ذکر کند که اگر تخلفی از سوی ایران صورت گرفت، تحریمها تشدید خواهند شد».
این روزنامه در ادامه اشاره میکند که ایزنشتات تاکید کرده بود که باید این اطمینان کسب شود که هیلاری کلینتون در صورت ریاست جمهوری موضعش را در قبال ایران تغییر نخواهد داد مگر آن که ایران تغییرات اساسی در سیاستهایش ایجاد کند. او افزوده است: «امریکا نباید به ایران اجازه دهد که تبدیل یک کره شمالی جدیدی شود و به تسلیحات هستهای دست یابد.
در بخش دیگری از این ایمیل، ایزنشتات به سولیوان اشاره میکند که اگر ایران مفاد برجام را نقض کرد کلینتون موضوع اقدام نظامی را در دستور کار قرار دهد.
جزوزالم پست اشاره میکند که بسیاری از توصیههای ایزنشتات از سوی کلینتون مورد توجه قرار گرفت از جمله این که توافق هستهای راهحل دائمی قلمداد نشود و اینکه کلینتون نتانیاهو را برای گفتوگوهای اولیه در کاخ سفید در صورتی پیروزی در انتخابات دعوت میکند. با این حال، این روزنامه اشاره میکند که بسیاری میگویند سولیوان موضعی قاطعانه در برابر ایران ندارد. این روزنامه مینویسد:«سولیوان و کلینتون هر دو دیپلماسی مخفیانه با ایران را آغاز کردند و معماران رژیم تحریمهای بینالمللی علیه ایران بودند و تا حدودی اعتبار کشاندن ایران به سر میز مذاکره را به خود دادهاند. با این حال، هیچ یک از آنان در نهایت در جریان جلسات مذاکرات نهایی حضور نداشتند و مذاکرات با حضور پایانی جان کری جانشین هیلاری کیلنتون و وندی شرمن معاونش بود. اکنون شرمن نیز به عنوان مشاور ارشد سیاست خارجی در کارزار کلینتون فعالیت میکند».
براساس بخش دیگری از این افشاگری، کلینتون در یک سخنرانی در سال 2013 گفته بود: با حمله به تاسیسات هستهای ایران، درد و رنج بالا میرود. وقتی گزینه دیگری وجود نداشته باشد باید تاسیسات هستهایشان را بمباران کنیم. این کار عواقبی خواهد داشت اما محاسبه درباره اینکه چه خواهد شد سخت است.
او در یک سخنرانی دیگر در اکتبر 2013 درباره لزوم نظارت بر برنامه موشکی ایران صحبت کرده و گفته بود: اگر ایرانیها اجازه ندهند برنامه موشکیشان تحت نظارت بینالمللی قرار گیرد نشاندهنده جدی نبودنشان (در مذاکرات هستهای) است و شاید بر سر سانتریفیوژهایشان هم توافق نکنند.