آفتابنیوز : سرویس بینالملل- هواپیمای چنگنده مافوق صوت دو موتوره اف -۱۴ تامکت برای دو سرنشین جا دارد و با بال متحرک ساخت شرکت گرومن در آمریکا است که نخستین پرواز خود را در سال ۱۹۷۰ انجام داد و از سال ۱۹۷۴ برای خدمت در نیروی دریایی آمریکا پذیرفته شد.
به گزارش آفتابنیوز؛ این هواپیما از ۱۹۷۴ تا ۲۰۰۶ در نیروی دریایی ایالات متحده به عنوان جنگنده برتری هوایی، هواپیمای رهگیر دفاعی و هواپیمای شناسایی تاکتیکی اصلی این نیرو خدمت کرد. اف-۱۴ بعد از اینکه در دهه ۱۹۹۰ مجهز به سیستم هدف گیری مادون قرمز در شب (LANTIRN) و سیستم پرواز سطح پائین گردید حملات موشکی هوا به زمین دقیقی را هم انجام داد.
اف-۱۴ تامکت (به معنی گربه وحشی ) در سال ۱۹۷۲ به عنوان جایگزین هواپیمای مک دانل داگلاس اف-۴ فانتوم ۲ (به معنی شبح) به خدمت نیروی دریایی ایالات متحده درآمد و در سال ۱۹۷۶ به ایران صادر شد. این هواپیما برای نیروی دریایی آمریکا ساخته شده است. هواپیمای اف-۱۴ تامکت در ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۶ در نیروی دریایی آمریکا بازنشسته شد.
نشریه تخصصی دفاعی – نظامی «نشنال اینترست» با انتشار گزارشی درباره این جنگنده اشاره میکند که اف -۱۴ تامکت جنگندهای است که ایران و امریکا هر دو به آن علاقه دارند.
این نشریه مینویسد:«پس از پایان جنگ سرد زمانی که بهنظر میرسید جنگهای عظیمی هوایی دیگر به عنوان گزینهای بر روی میز نباشند به طور ناگهانی این موضوع مطرح شد و تامکت به انجام گشتزنی در منطقه پرواز ممنوع بر فراز عراق و یوگسلاوی پرداخت و در طول عملیات روباه صحرا نیز بمبافکنها را همراهی میکرد. با این حال، نیروی دریایی امریکا اصلاحاتی را در این جنگنده برای ایفای نقش در حملات زمینی با نصب سیستم حمله لیزری علیه هدف انجام داده است. تامکت اولی ماموریت بمباران خود را در جریان حمله بوسنی در سال ۱۹۹۵ میلادی انجام داد و پس از آن در حملات هوایی بیشتر در عراق و یوگسلاوی شرکت داشت. در دو جنگ اخیر مداخله در افغانستان و حمله نظامی امریکا علیه عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی از جنگنده تامکت برای حمل صدها پوند بمب استفاده شد. در جنگ دوم تامکت پشتیبانی هوایی برای نیروهای پیشمرگه کرد و نیروهای ویژه امریکایی را در عراق انجام میداد. اگرچه در یک حادثه اتفاقی به طور اشتباهی هدف شناسایی شد و اف -۱۴ سبب کشته شدن برخی از پیشمرگههای کرد شد. یکی دیگر از اهداف هدف حمله قرار گرفته توسط اف-۱۴ فرستنده رادیویی سلمان پاک بود که از سوی وزارت تبلیغات عراق و به نفع صدام مورد استفاده قرار میگرفت. یکی از جنگندههای اف-۱۴ تامکت نیز با پرواز از ناو یو اس اس تئودور روزولت آخرین ماموریت نظامی خود را در عراق در سال ۲۰۰۶ میلادی انجام داد و اهداف را با بمبهای هدایتشونده لیزری هدف حمله قرار داد».
این نشریه در ادامه میافزاید: «برای ایران نیز جنگندههای اف-۱۴ حائز اهمیت بودند. پیش از پیروزی انقلاب در ایران زمانی که شاه متحد امریکا محسوب میشد تامکت برایش جذاب بود. او میخواست قدرت نظامی ایران را از طریق اف-۱۴ و اف-۱۵ به عراق نشان دهد و با میگ -۲۵ آن کشور مقابله کند؛ هواپیمایی که به طور مداوم در ماموریتهای شناسایی مورد استفاده قرار میگرفت».
نشنال اینترست اشاره میکند که جنگندههای اف-۱۴ تامکت پس از انقلاب نیز در ایران باقی ماندند به جز یک فروند که امریکا هرگز به ایران تحویل نداده بود. این نشریه مینویسد: «به دلیل تحریمها ایران به قطعات یدکی و پشتیبانی فنی این جنگندهها نیز دسترسی نداشت. حتی کانادا نیز تلاش کرد با قیمتی مقرون به صرفه تمام جنگندههای باقیمانده در ایران را خریداری کند.ایران این ایده را رد کرد و درگیر جنگ با عراق شد؛ جنگی ویرانگر، ایران در آن زمان از اف-۱۴ برای مقابله با میگهای عراقی استقاده کرد. رادار تامکت چنان قدرتمند بود که نیروی هوایی ایران در آن زمان میتوانست عملیات شناسایی را به خوبی انجام دهد».
این نشریه در ادامه میافزاید: «تام کوپر مورخ تاریخ هوانوردی در کتاب خود اشاره میکند که ایران بش از ۱۶۰ پیروزی هوایی در عملیات با استفاده از اف-۱۴ داشته است. او این موضوع را در مصاحبه با خلبانان ایرانی ذکر کرده است. حتی اگر این میزان عملیات موفق ارقامش بالاتر از میزان واقعی بوده باشد تردیدی نیست که تامکت به نیروی هوایی ایران کمک کرده است. تامکت ایرانی موفق به سرنگون کردن چندین فروند میگ -۲۵ شده بود.
بهتره دوباره اخبار و نقل قول های اون زمان رو بخونی ...
گرچه ملت ایران به این فرافکنی ها عادت کرده
دقیقا بخاطر دارم که این جمله را به مرحوم مهندس بازرگان نسبت می دادند و نه هیچکس دیگر، و جمله این بود:
"ما با هیچ کشوری جنگ نداریم و نیازی به این آهن پاره ها نیست"
و بر همین اساس مشهور است که قرارداد خرید اف-16 که بخشی از مبالغ آن هم پرداخت شده بو، کنسل شد.البته اگر هم نمی شد، بعید می دانم آمریکا آنها را به ما می داد.
نتیجه:
ناجوانمردانه است که حامی اصلی اقتدار و تجهیز نیروهای مسلح کشور، یعنی هاشمی قهرمان را به هر بهانه ای مورد حمله قرار میدهند.
f14 رهگیر خیلی قوی هستش و معادلش میگ 31 که تواناییش یه کم کمتر از f14 هستش رو روسیه به هر کشوری نمیده وآمریکا بدلیل هزینه زیاد نگهداریf14 واینکه هواپیمای محافظ ناوهای هواپیمابر بود که جایگزینهای ارزانتری رو روی این ناوهانصب کردن بعد این هواپیمارو بازنشسته کردن نه توانایی کمتر اون.
اگر بازرگان نبود الان سرنوشت ما مانند افغانستان بود
ایران قدرت بلا منازع منطقه شده
در زمانی که مصر درگیر مشکلات داخلی شده
عربستان به باتلاق یمن فرو رفته و جنوب کشورش اشغال شده
ترکیه درگیر سوریه و عراق و داعش و کردها شده و مشروعیت داخلیش رو از دست داده.
یا عباس دوران؟
میتونن حسن باقری یا مصطفی چمران بخرن؟؟
یک سرباز جگر دار میتونن بخرن؟؟؟
یادت نره پول سعودی و کویت و قطر و ... به علاوه ی تجهیزات شرقی و غربی پشتوانه ی صدام بود. حتی نیروی انسانی هم براش یفرستادن.
خیلی خودکم بینی داری رفیق. مشکلی که مربوط به یک نوع نگاه خاص سیاسی در کشور ماست متاسفانه...
خدا بیامرز هر کسی این جنگنده را ساخت.