آفتابنیوز : دانشمندان رایانه کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه شفیلد یک الگوریتم را طراحی کردهاند که نه تنها قادر به بررسی شواهد قانونی بوده، بلکه میتواند ملاحظات اخلاقی را نیز بسنجد.
در دهه 1960 متخصصان پیشبینی کرده بودند که رایانهها روزی خواهند توانست نتایج احکام قضایی را پیشبینی کنند. اما روش جدید نخستین نمونهای است که نتایج پروندههای قضایی را با تحلیل خودکار متن پروندهها با استفاده از الگوریتم یادگیری ماشین پیشبینی میکند.
به گفته محققان، این هوش مصنوعی جایگزین وکلا یا قضات نخواهد شد بلکه به شناسایی سریع الگوها در پروندهها به منظور دستیابی به نتایج خاص کمک خواهد کرد. این فناوری همچنین میتواند ابزار ارزشمندی برای نمایش پروندههایی باشد که به احتمال زیاد کنوانسیون اروپایی حقوق بشر را نقض کردهاند.
برای تولید این الگوریتم، محققان به رایانه هوش مصنوعی اجازه دادند تا احکام منتشر شده 584 پرونده مرتبط با شکنجه و رفتار تحقیر آمیز، محاکمههای عادلانه و حریم خصوصی را اسکن کنند.
این رایانه یاد گرفت که عبارات، حقایق یا شرایط خاص در زمان نقض حقوق بشر بیشتر تکرار میشوند. این قاضی هوش مصنوعی پس از بررسی صدها پرونده توانست احکام را با دقت 79 درصد پیشبینی کند.
به گفته محققان، پژوهشهای پیشین بر اساس ماهیت جرم یا خط مشی هر قاضی به پیشبینی نتایج دادگاه میپرداختند. از این رو این نخستین بار است که قضاوتها با تحلیل متن آماده شده توسط دادگاه پیشبینی میشوند.
محققان انگلیسی دریافتند که قضاوتهای دادگاه حقوق بشر اروپا اغلب براساس حقایق غیرقانونی است نه استدلالهای کاملا قانونی، که این امر نشان میدهد قضات اغلب به جای توجه صرف به چارچوبهای قانونی، تحت تأثیر ملاحظات اخلاقی حکم صادر میکنند.
این تحقیق در مجله Computer Science منتشر شده است.
منبع: ایسنا