آفتابنیوز : «عبدالحسین آذرنگ»، کتابشناس و پژوهشگر تاریخ نشر در گفت وگویی با ایران تاکید کرده است؛ خواندن ـ نه فقط خواندن کتاب ـ و مسیر آن را باید با روند عمومی جامعه در نظر گرفت.
وی در ادامه بیان داشته؛ میان «امید اجتماعی»، «امید به آینده» و «خواندن» رابطه مستقیمی هست. این «امید» را اگر درست بشناسیم، بهتر به ما پاسخ میدهد که چه کسانی میخوانند و چرا و چه کسانی میل به خواندن ندارند و چرا. این سنجه، خاص جامعه ما هم نیست، در جامعههای دیگر هم جواب میدهد.
به گفته آذرنگ عدهای از مردم در همه کشورها کتاب نمیخوانند. آمارهایی در دست است که در سوئد، ژاپن، آلمان، امریکا و کشورهای دیگر، درصدی از مردم لای کتاب را هم باز نمیکنند. پس این عده را از بحثمان بگذاریم کنار. چند درصدی از مردم برای لذت و سرگرمی و پرکردن وقت خالی کتاب میخوانند، که البته کار خوبی است، اما اگر رسانه دیگری جز کتاب به آنها بیشتر لذت بدهد و آنها را سرگرمتر کند، رسانه را جایگزین میکنند. من به این دسته هم حق میدهم. دنیای کنونی «دنیای رقابت رسانهها» است.
این پژوهشگر همچنین تاکید کرده؛ کتاب الکترونیکی (ای بوک) نیز تهدیدی برای کتابخوانی نیست. البته از میزان تولید کتاب روی کاغذ (پی بوک) کاسته خواهد شد. حتماً میدانید که در حال حاضر کتابهای مرجع چندین جلدی و نشریههای تخصصی دیگر روی کاغذ منتشر نمیشوند. اما اینها تهدید نشر به نابودی نیست، تهدید آنجا است که ناشران، خودشان را با تغییر موقعیت سازگاری ندهند. شکل فروش کتاب میتواند تغییر کند. این تغییر اجتنابناپذیر است. انقلاب دیجیتال حاصل ضرورت سرعت، سهولت، اقتصاد جا و مکان، حمل و نقل، نگهداری، سرعت و دقت بازشناسی و بازیابی و نظایر اینها است.