کد خبر: ۴۰۹۶۵
تاریخ انتشار : ۲۳ بهمن ۱۳۸۴ - ۱۵:۲۳

استراتژی آمریکا در سطح فرو ملی علیه برنامه هسته ای ایران (2)

آفتاب‌‌نیوز : 2- اقناح افکار عمومی داخلی آمریکا:
گرچه در مورد میزان تاثیر گذاری افکار عمومی بر سیاست خارجی آمریکا بحثهای فراوانی صورت گرفته و اختلافاتی در مورد آن وجود دارد، اما در مورد اصل تاثیر گذاری تردید چندانی وجود ندارد. در مباحث سیاست خارجی غالبا گفته می شود دولت آمریکا جزو دولتهای ضعیف است به این معنا که در آن کشور نظام فدرالی حکام است و کنگره و کابینه همدیگر را تحت نظارت دارند. یک قاعده عمومی این است که هر چه میزان اجماع نخبگان زیاد باشد تاثیر گذاری افکار عمومی بر سیاست خارجی کمتر خواهد بود. در آمریکا به دلیل وجود نظالم پلورالیستی افکار عمومی در مقایسه با کشوری مثل فرانسه نفوذ بیشتری در سیاست خارجی دارد و از طرف دیگر اجماع نخبگان هم مثل فرانسه قوی نیست. از این رو محافظه کاران برای تقویت مواضع خود می کوشند افکار عمومی را در مورد اهداف و نیاتشان خود اقناع کنند. در سطح داخلی در مورد نحوه برخورد با ایران اختلافات فراوانی میان نخبگان وجود دارد و از این رو اقناع کردن افکار عمومی می تواند گروهی از نخبگان را تقویت کند و این نخبگان از افکار عمومی در راستای سیاستهای خود بهره بگیرند. موضوع ایران در حالت کلی و موضوع هسته ای در حالت خاص هم از جمله مواردی است که در آن نومحافظه کاران می کوشند افکار عمومی را از طریق رسانه های جمعی قانع کنند که ایران هم مثل عراق تهدیدی برای امنیت آمریکا و حتی امنیت بین الملل است. با توجه به نفوذ لابیهای یهودی مخالف ایران در رسانه های جمعی آمریکا منفی بودن تصویر ایران چندان جای تعجب ندارد و امری شگفت آور نیست.
با توجه به اینکه رسانه ها د رآمریکا نقش بسیار مهمی در هدایت و شکل دهی افکار عمومی بر عهده دارند، تصویر ارائه شده از ایران در رسانه های آمریکا بسیار حائز اهمیت است و باعث شکل گیری ذهنیتی منفی نسبت به نظام سیاسی ایران می شود. در چنین وضعیتی اگر نومحافظه کاران تصمیم به انزوای ایران بگیرند این امر چندان با مخالفت افکار عمومی مواجه نخواهد شد. در شرایط کنونی و مخصوصا به واسطه حوادث یازدهم سپتامبر افکار عمومی نسبت به تهدیدات امنیتی که متوجه آمریکاست بسیار حساس شده و نو محافظه کاران می کوشند با این ادعا که ایران می تواند سلاحهای هسته ای را در اختیار تروریستهای مخالف آمریکا قرار دهد افکار عمومی را علیه ایران بسیج کنند. نظرسنجیهای موجود در آمریکا نشان می دهد از هنگام طرح موضوع هسته ای ایران در رسانه های آمریکایی، تصویر منفی موجود از ایران در میان مردم در حد قابل توجهی افزایش یافته و درصد بیشتری از مردم در مقایسه با گذشته ایران را تهدیدی برای امنیت بین الملل و امنیت مردم آمریکا می دانند.
3- ایجاد اجماع در نظام تصمیم گیری آمریکا:
رکن دیگر استراتژی کلان آمریکا در برخورد با برنامه هسته ای ایران تلاش برای استفاده از این موضوع جهت ایجاد اجماع در میان نخبنگان تصمیم ساز در مورد ایران است. طی چند سال گذشته دولت آمریکا در مورد چگونگی اتخاذ سیاستی مشترک در قبال ایران به شدت دچار اختلاف بوده است. نتیجه این امر توافق بر سر حداقلها در مورد ایران بوده است. یکی از این حداقلها لزوم جلوگیری از دستیابی ایران به توان هسته ا ی و مهار فناوری هسته ای می باشد. نو محافظه کاران امیدوارند با تاکید بر موضوع هسته ای و اجتناب از طرح موارد اختلاف برانگیز اجماع نظر در مورد نحوه برخورد با ایران را تقویت کنند. طی چند سال گذشته وزارت امور خارجه و وزارت دفاع بیشترین اختلافها را در مورد سیاست آمریکا در قبال ایران داشته ا ند.
اما نمی توان منکر این واقعیت شد که برنامه هسته ای ایران حداقلی از اجماع را در میان نخبگان این کشور ایجاد کرده است؛ کما اینکه در رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری گذشته آمریکا موضع دو رقیب (بوش و کری) در مورد برنامه هسته ای ایران تفاوت آشکار و بارزی با یکدیگر نداشت و دمکراتها با اتخاذ روشی واقع گرایانه خواهان آزمودن نیست واقعی ایران در موضوع فناوری هسته ای بودند.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین