آفتابنیوز : خبرنگار یواس تودی در اولین سؤال خود از رئیس جمهوری ایران پرسید: شما درباره مواردی صحبت می کنید که دو کشور را از هم جدا می کند. نظر شما درباره مسائل مشترک مانند عراق چیست؟ اگر یک کشوری براساس یکسری از قوانین عمل کند، می تواند در اکثر مناطق جهان منافع مشترک داشته باشد.
و عراق؟
- (با خودداری از پاسخ) اگر کسی فعالیت های خود را براساس قوانین واضح آماده کند می تواند از منافع مشترک بهره ببرد.
شما می گویید که خواستار پیشرفت ایران هستید اما برخی از بیانات شما کشور را بیشتر منزوی می کند، در صورت اینکه تمام جهان با شما مخالفت کنند، چگونه می توانید پیشرفت کنید؟
ما طبق خواسته های مردم خودمان عمل می کنیم، مردم ایران در طول تاریخ روی پای خود ایستاده اند و به رغم تبلیغات منفی، قادر بودند که به جلو حرکت کنند.
آیا شما به سرمایه گذاری غربی ها برای بازسازی صنایع نفت خود احتیاج ندارید؟ این موضوع درست است ولی ما بر سر اصول خود مصالحه نمی کنیم. کشورهای زیادی خواهان همکاری با ما هستند.
شما با تحریم های اقتصادی بیشتری در آینده روبرو خواهید بود؟و این غیر ممکن نیست؟ این مسأله نیز حقیقت دارد، اما این مشکلات مقدمه پیشرفت ما است. من معتقدم کسانی که خواهان اعمال محدودیت هستند، بیشتر از ما آسیب خواهند دید.
آیا شما برای گفتگوی مستقیم با ایالات متحده در خصوص پرونده هسته ای و دیگر مشکلات آمادگی دارید؟
ایران یک کشوری مسلمان است و مسلمانان تمام روابطشان بر پایه گفتگو و منطقی است و به غیر از رژیم اشغالگر قدس (اسرائیل) آمادگی گفتگو با تمامی کشورهای جهان را داریم ولی آمریکا شرایط خودش را دارد. آمریکا می خواهد از موضع قدرت با دنیا صحبت کند و این موضوع برای یک گفتگوی اساسی مناسب نیست.
آیا نشانه هایی وجود ندارد که آمریکا خواستار یک گفتگو برابر باشد؟
آنها باید به رفتار خودشان نگاه کنند و از خود بپرسند اگر جای کشور دیگری بودند، چکار می کردند. آنها در مقابل ما، تهدید را انتخاب کرده اند و می خواهند شیوه های خود را به دیگران تحمیل کنند که این قابل قبول نیست.
شما وعده های زیادی به مردم ایران داده اید چطور می خواهید به آنان عمل کنید؟ من از معدود سیاستمدارانی هستم که معمولا قول نمی دهیم. من قول دادم کار کنم و اکنون برنامه های جامع و مناسبی برای پیشرفت ملت مان در دست داریم. ایران یک کشور بزرگ و دارای انسان های خوب و منابع مالی سرشار است.
دیپلمات های خارجی به من گفته اند که فرار مغزها از ایران افزایش یافته و درخواست ویزا برای غرب بین 20 تا 50 درصد رشد داشته است؟
اطلاعاتی که من دارم، در تضاد این ها است. آنان همواره در رفت و آمد هستند.
من شنیده ام که 200 میلیارد دلار از سرمایه های ایران در طول ماه های گذشته به دبی سرازیر شده است؟ کسانی که این آمارها را ارایه می دهند، نمی داند 200 میلیارد دلار چقدر است. ما با همسایه های خود روابط خوبی داریم. این سرمایه ها در رفت و آمد هستند. دبی یک منطقه آزاد تجاری است و طبیعی است که بسیاری از ایرانیان برای سرمایه گذاری به آنجا بروند. نکته حائز اهمیت این است که نتیجه این سرمایه گذاری به ایران باز می گردد. سال گذشته 8 میلیارد دلار در امارات متحده عربی سرمایه گذاری شده و 11 میلیارد دلار به کشور بازگشته است.
چرا شما درباره اسراییل و هولو کاست صحبت می کنید، در حالیکه این بیانات مردم را نگران و ایران را منزوی تر می کند؟
من نمی دانم چه کسی از شنیدن حقایق ناراحت می شود. اکنون می دانیم که مردم فلسطین روزانه به بهانه هولوکاست کشته می شوند و مردم این سرزمین از هرگونه صلح و آرامش محروم هستند. آنها (اسراییل) شعار نیل تا فرات را سر می دهند و این بدان معناست که خواهان نزدیک شدن ملت ها در منطقه هستند.
اما اسراییل در سپتامبر گذشته از نوار غزه عقب نشینی کرد؟
آنها چاره ای نداشتند و مجبور بودند، اکنون مسئله فلسطین مهمترین موضوع در منطقه است.
بسیاری از ایرانیان جواب «نه» می دهند؟ کدام قسمت ایران مد نظر شما است. فلسطین بزرگترین مسئله امروز منطقه است. رژیم صهیونیستی بر پایه تبلیغات ناشی از هولوکاست شکل گرفته است.
چرا شما به آشووتیس نمی روید و اتاق های گاز را خودتان نمی بینید؟ رفتن من به آنجا مشکلی را حل نمی کند. من نمی توانم به 60 سال قبل سفر کنم اما تحقیقات این کار را می توانند انجام دهند.
آیا شما گواه شاهدین باقی مانده از هولوکاست در ایران را می پذیرید؟ ما آنها را می پذیریم اما یک گروه تحقیق باید به آنجا برود و تحقیق کند.
ولی بر اساس حقایق تاریخی تمامی مردم کشته شده اند همانطور که حقایق نشان می دهد سیا در سال 1953 باعث سقوط دولت مصدق شده است؟
حتی اگر فرض کنیم این موضوع حقیقت دارد، غربی ها باید هزینه آن را بپردازند. چرا باید مردم فلسطین تاوان پس بدهند؟ حل اصلی ترین مشکل منطقه مناسب ترین پاسخ به این سوال است. ما خواستار یک راه حل بنیادی برای مسئله هستیم و معتقدیم با بررسی ریشه های این معضل می توان امنیت و صلح را در منطقه حاکم کرد.
من با برخی از دوستان دوران بچگی شما را ملاقات کردم. آنها گفتند که شما انسان خوبی هستید و فوتبال را با روش خودتان بازی می کنید؛ ولی هیچ کدام از آنها به شما رای نداده اند، چرا؟
من از پیشینه آنها خبری ندارم و نمی توانم قضاوت کنم. مردم برای رای دادن آزاد هستند. همه آنها حتی اگر به من رای نداده باشند، از دوستان من محسوب می شوند.
آیا شما با انتخابتان به عنوان رییس جمهور با توجه به سوابق تان تعجب نکردید؟ اینجا ایران است و شگفتی اتفاق می افتد. در این کشور مردم تصمیم می گیرند و من نیز قسمتی از این مردم هستم. هر جوانی در صورت کار کافی می تواند به اوج دست پیدا کند.
آیا شما با آبراهام لینکلن که رفتاری متواضع داشته است، آشنایی دارید؟ بله
آیا شما از رهبران خارجی الگو برداری کرده اید؟
من با تاریخ آشنا هستم ولی فردی را برای الگو برداری در نظر نداشته ام.
آیا شما برای مردم آمریکا پیغامی دارید به رغم اینکه همواره در تظاهرات شعار مرگ بر آمریکا سر می دهید؟
ما مشکلی با مردم ایالات متحده نداریم. مثلا در مورد توفان کاترینا، آماده ارسال کمک های انساندوستانه بودیم ولی دولت آمریکا مانع ایجاد کرد یا در مورد رفت و آمد آسان تر برای دو ملت، پیشنهاد برقراری پرواز مستقیم ارایه دادیم.
برای ما انسان ها مهم هستند و فکر می کنیم همه انسانها حق دارند که در آرامش و صلح و با کرامت زندگی کنند. برای ما انسانیت مهم است نه ملیت.
خبرنگاران آمریکایی بدون هیچ مشکلی به ایران می آیند و می توانند با مقامات ایرانی ملاقات کنند. ولی این روند در آمریکا اتفاق نمی افتد، آنها به ما اجازه نمی دهند که روزنامه نگاران ایرانی به آنجا بروند و برای آنها محدودیت های فراوانی ایجاد می کنند.
آیا شما به دیپلمات های آمریکایی اجازه می دهید برای دادن ویزا به ایران بیایند تا ایرانیان دیگر برای گرفتن ویزا به دبی و ترکیه سفر نکنند؟
این سئوال به روابط دو جانبه بستگی دارد و این سئوال را باید از دولت آمریکا بپرسید نه از من. این مشکل با توجه به منافع کشور میزبان حل خواهد شد. مشکل ایران و آمریکا با این قبیل رفتارها حل نخواهد شد.
آیا شما با سفیر آمریکا در عراق زلمای خلیل زاد مذاکره می کنید، او اجازه ای صحبت با ایرانیان را دارد؟
وقتی می گویم امکان مذاکره است، شرایطی وجود دارد که باید بنحوی درک شود. اگر این شرایط مهیا شود، شکل مذاکره زیاد مهم نیست. نحوه رفتار آنان با ملت ما جایی برای مصاحبه باقی نمی گذارد. آنها فکر می کنند کسی بدون آنها نمی تواند زندگی کند و این یک باور اشتباه است. ما ثابت کرده ایم که بدون آنها هم می توان زندگی کرد. از زمان اجرای تحریم ها و تهدیدهای آنان هیچ اتفاقی برای ما نیفتاده است.
آیا آمریکا می تواند با صحبت ها و انجام کارهایی فکر شما را تغییر دهد؟
آنها فکر می کنند که با بمب همه چیز حل می شود ولی زمان این اقدمات به سر آمده است. امروز می توان بر اساس منطق و تفکر عمل کرد. بطور مثال رییس جمهوری درباره هولوکاست صحبت می کند ولی بسیاری می گویند که وی جنگ طلب است. من فکر می کنم که آمریکا هنوز نمی داند که در جهان چه اتفاقی می افتد. فکر می کنند جهان با دستان آنان ساخته می شود. آنها از کسانی که کاریکاتورها را منتشر کردند، حمایت می کنند و این برخورد یک توهین است و هیچ کمکی به حل بحران نمی کند.
امروز موج تنفر در میان ملت ها نسبت به آمریکا افزایش یافته است. آنها فقط دوستان خودشان را به رسمیت می شناسد نه دیگران را. اکنون شش میلیارد انسان در جهان زندگی می کنند و این یک کلوپ آمریکای نیست. اکثریت مردم جهان آمریکایی نیستند علاقه ای به آمریکایی بودن هم ندارند.
شما در جریان کنفرانس سازمان ملل به نیویورک سفر کردید، تصور شما درباره این شهر چیست؟
متاسفانه خیلی مشغول بودم و زمانی برای صحبت خصوصی با مردم این شهر را نداشتم. رفت و آمد ما بسیار محدود بود ولی اگر فرصتی داشتم حتما با مردم آنجا ملاقات می کردم.
آیا شما از پنجره اتومبیل تان به بیرون نگاه نکرده اید؟
ساختمان ها یک شهر را نمی سازند؛ شهر یعنی روابط بین انسان ها، شما باید متوجه شوید که مردم چگونه با یکدیگر برخورد می کنند و چقدر یکدیگر را دوست دارند. روح یک شهر بسیار مهم است و متاسفانه من نتوانستم با روح این شهر ارتباط برقرار کنم. آنها احساس مردم را منعکس نمی کنند و این احساس فقط از طریق رویارویی منتقل می شود. ولی بطور کلی می توان گفت که مردم در همه جا یکسان هستند و نیویورکی ها یک استثنا محسوب نمی شوند. آنها نیز آرامش، صلح و عدالت را دوست دارند.