آفتابنیوز : آيا شما از "طرح شارون" مبنی بر تعيين يک جانبه مرزها حمايت می کنيد؟ آری، هرچند که در آن جنبه های منفی نيز وجود دارند. اما شارون اعلام نمود که پيشنهاد وی بمثابه آغاری است در جهت پيشبرد طرح "نقشه راه"، و ما از او پشتيبانی نموديم. ما خواهان آن هستيم که بر اساس اين طرح، اسراييل از سرزمين هايی که در سال 1967 اشغال نمود، خارج گردد؛ و خواهان تشکيل دولت مستقل فلسطينی که پايتخت آن در بخش شرقی اورشليم قرار گيرد، هستيم. هر تصميم ديگری فقط به فقط به ريختن خونهای هرچه بيشتر منجر خواهد گرديد. که اين خواسته ما نيست. اگر شارون به آن چه که می گويد عمل کند، آنوقت صلح برقرار خواهد شد.
در اين ميان برای برقراری صلح، محمود عباس چه بايد بکند؟
درک کنيد که اين فلسطين است که آسيب ديده و مورد فشار قرار گرفته است؛ ميليون ها فلسطينی آواره شده اند؛ فلسطين ارتش ندارد؛ هزاران فلسطينی در زندان های اسراييل بسر می برند؛ طرف فلسطين خواهان يک حداقلی است و نمی تواند به کمتر از آن راضی باشد.
برخی از سياستمداران اسراييلی پيشنهاد می کنند مناطقی از اسراييل مانند "امّ الفهم" را که اکثر ساکنين آن را اعراب تشکيل می دهند، به دولت آينده فلسطينی داده شود، و در عوض مناطق غربی اردن را که شهرک های يهودی نشين در آن ها فرار دارند به اسراييل داده شود. در اين مورد نظر شما چيست؟ اين نژادپرستی است و سياست تغيير محل زندگی اعراب را دنبال می کند. اين نه تنها به زيان اعراب خواهد بود، بلکه شهروندان اسراييل نيز از آن آسيب خواهند ديد. اين اتفاقی خواهد بود ناگوار برای دولت فلسطين. اجداد ما در اين سرزمين زندگی کرده اند و ما قصد نداريم که به جای ديگری نقل مکان کنيم. ما دارای سرزمين و حقوق هستيم. طرح هايی اين چنين که از جانب اشخاصی همچون آويگدور ليبرمان ارائه می شوند، برای کشور ما فقط خونريزی و اشک به ارمغان خواهند آورد.
آيا شما به اين باور داريد که روزی اعراب اسراييلی و اعراب مناطق فلسطينی بتوانند در تحت يک دولت زندگی نمايند؟ شايد اين پيشنهاد آن قدر ها هم راه حل بدی هم نباشد؟
اين فقط زمانی امکان پذير خواهد بود که در قلمرو فلسطين دولت دو مليّتی عربی- يهودی ايجاد گردد. اما امروز من ترجيح می دهم که علی رغم تمام مشکلات، در کشور و در روستا و در خانه خودم بمانم. من زبان عبری را ياد گرفتم؛ من عضو پارلمان هستم؛ و من نيز همچون هر عضو ديگر اين پارلمان، اسراييلی هستم.
آيا اين امکان وجود دارد که در پارلمان کشور آينده فلسطينی يک نفر يهودی عضو پارلمان گردد و از همان حقوقی که شما در پارلمان اسراييل بهره مند هستيد، برخوردار گردد؟ آری اين امکان وجود دارد، اگر صلح باشد و اگر يهوديان جزو شهروندان اين کشور باشند. در همين مجلس ملی فلسطين يهودی ها عضويت دارند، و من آن ها را در مراسم خاکسپاری عرفات هم شرکت داشتند. يهوديان مشکل نيستند؛ مشکل صهيونيست ها هستند که در سال 1948 کشور ما را اشغال نمودند و سرزمين های ما را از ما گرفتند.
آيا شما از عملکرد ميانجی گران بين المللی راضی هستيد؟ و آيا فعاليّت های آن ها در بهبود روابط بين اعراب و اسراييل ثمر بخش هستند؟ از زمان فروپاشی اتحاد شوروی ، و از زمانی که آمريکا يی ها احساس نمودند که ارباب جهان هستند، هم در اروپا و هم در آسيا و به ويژه در منطقه ما وضعيت رو به وخامت گذاشت. آمريکايی ها می خواهند که نه اروپايی ها و نه روس ها در خاور نزديک حضور داشته باشند. اين وضعيت غير قابل قبول است. مابين اعراب و روس ها هميشه روابط متقابل خوبی وجود داشته است. روسيه بايد يک طرف با حقوق کامل در مسائل منطقه گردد.
* عبدل ملک دهاشمه نماينده پ.ا.ا.م (از احزاب عربی موجود در اسراييل) و نايب رئيس کنست اسراييل است