آفتابنیوز : به گزارش ایرنا، شامگاه بیست و ششم دی ماه 1394 با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره انجام تعهدات هسته ای ایران در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، اجرای تعهدات طرف مقابل (گروه 1+5) یعنی روند لغو تحریم های هسته ای غرب علیه تهران آغاز شد.
اکنون یک سال از اجرایی شدن برجام می گذرد و گشایش های آن در عرصه های مختلف اقتصادی کشور مشهود و ملموس است.
به باور بسیاری از ناظران، جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته توانست در فضای پسابرجامی بر بسیاری از تهدیدها و چالش های خارجی فائق آید. لغو تحریم ها ورود سرمایه و سرمایه گذاران خارجی را چند برابر کرد. بازگشت میزان فروش نفت کشور به دوره قبل از تحریم ها و سامان یابی وضعیت تجاری و جلوگیری از هدررفت اموال عمومی کشور دیگر نتایج اجرایی شدن این توافق بین المللی بود.
«محمود واعظی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره نتایج و گشایش های برجام به خبرنگار ایرنا گفت: پیش از اجرای برجام تامین نیازهای بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات ( آی سی تی ICT ) تنها محدود به یک کشور و شرکت خاص بود و چاره ای هم جز تفاهم با این کشور به هر نحوممکن نبود.
وی گفت: اما در نتیجه توافق جامع هسته ای ایران و کشورهای موسوم به 1+5، قدرت مانور وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت های فعال بخش آی سی تی به طور فزاینده ای افزایش یافت.
عضو هیات دولت یازدهم آسان ترشدن اجرای برنامه های پیش بینی شده کشور را از دیگر دستآورد های اجرای برجام دانست و گفت: اینکه دیگر سایه تحریم بر سر کشور نیست مهمترین اثر اجرای برجام در دولت تدبیر و امید است.
واعظی خاطرنشان کرد: افزایش قدرت مانور در تعامل با تعداد زیادی از کشورهای جهان حق انتخاب کالای با کیفیت بهتر و قیمت مناسب تر را برای ما به ارمغان آورده است، به گونه ای که دیگر مجبور به انتخاب یک کالای با کیفیت چندان مطلوب نیستیم و می توانیم کالای مناسب خود را از جای جای جهان که کالای بهتر ارایه دهند، انتخاب کنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: اکنون این ما هستیم که شرایط خود را بر بازارها تحمیل می کنیم و دیگران باید خود را با این شرایط مطابقت دهند، کاری که تا پیش از اجرای برجام ممکن نبود و هر کس هرگونه می خواست برخورد می کرد.
واعظی با بیان این که پیش از اجرای برجام کشورها حتی پاسخ خواسته های مان را در ارتباط با تامین نیازهای کشور در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات نمی دادند گفت: اکنون بسیاری از کشورها خواهان آن هستند که ایران به آنها توجه کند و نیازهای خود را از بازارهای آنان تامین کند.
** بسته شدن قرارداد اجرای ماهواره سنجش از راه دور
وی بخش دیگری که از نتایج اجرای برجام متاثر شده است را بخش ماهواره عنوان کرد و گفت: اکنون توانسته ایم اقدام های لازم برای ساخت ماهواره سنجش از راه دور را به طور کامل پیش ببریم، به گونه ای که قرارداد نهایی آن امضا شده است.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید افزود: کشورمان درآینده ای نزدیک و به دنبال نهایی شدن قرارداد ساخت ماهواره سنجش از راه دور بومی دارای این فناوری فضایی خواهد شد، امری که پیش از برجام با چالش مواجه بود.
**دستاورد های مختلف برجام در سایر بخش های اقتصادی
واعظی گفت: اگر برجام نبود، هرآنچه که در یک سال گذشته به آنها دسترسی پیدا کرده ایم را نمی توانستیم به دست آوریم و نیازها همچنان باقی مانده بود.
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت یازدهم ، امروز هیچ محدودیتی برای کارهای تجاری و سایر فعالیت ها وجود ندارد و کشور می تواند با همه جهان تعامل های خود را پیش ببرد.
**اجرای برجام فروش نفت را دو برابر کرد
عضو هیات دولت یازدهم اثر دیگر اجرا شدن برجام را در بخش نفت دانست و بیان کرد: پیش از اجرای برجام و در گذشته تنها 950 هزار بشکه نفت تولیدی کشور را می توانستیم بفروشیم و جابه جا کردن مبالغ فروش آن نیز با مشکل مواجه بود.
واعظی یادآورشد: در گشایش های برجام می توانیم 2 میلیون و 900 هزار بشکه نفت بفروشیم ، پول آن را خودمان جابه جا کنیم و از آثار آن بهره مند شویم.
* پیشی گرفتن صادرات بر واردات
رییس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه باز شدن تعداد بسیار زیادی از بازارهای جهان بر روی کالاهای صادراتی ایران را یکی دیگر ازگشایش های برجام برشمرد و گفت: باز شدن بازارهای متعدد بر روی کالاهای ایرانی سبب شده است اکنون روند صادرات ایران بر واردات آن پیشی گیرد.
*ایجاد اشتغال 700 هزار نفری از نتایج برجام
واعظی ایجاد اشتغال برای 700 هزار نفر و افزایش رشد اقتصادی در یک سال گذشته را از نتایج آن برشمرد.
به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش «چشم انداز اقتصادی جهان 2017» بانک جهانی، ایران در سال 2017 پس از کشور جیبوتی بالاترین نرخ رشد اقتصادی را در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد داشت.
بنا به پیش بینی این بانک، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال های 2018 و 2019 به ترتیب 4.8 و 4.5 درصد خواهد بود.