کد خبر: ۴۲۱۱۴
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۷:۵۲

کارشناسان بنیاد هریتج مواضع احتمالی روسیه و چین در مورد ایران را مورد بررسی قرار دادند

آفتاب‌‌نیوز : ممکن است شورای امنیت در ابتدا با تکرار تقاضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای با صدور قطعنامه ای از ایران بخواهد فعالیت های مرتبط با غنی سازی را متوقف کند و به سوالاتی که پس از سه سال تحقیق و بازرسی بدون پاسخ مانده اند جواب دهد. اقدام بعدی شورای امینت گسترش قدرت بازرسی آژانس بین المللی انرژی هسته ای خواهد بود.
در عین حال فرانک والتر اشتانمایر وزیر خارجه آلمان از ایران خواسته است برای رهایی از اقدامات تنبیهی روش کار خود را تغییر دهد.
وی احتمال اعمال تحریم های اقتصادی را به طور کلی منتفی ندانسته است.
چین و روسیه اگر چه در مورد خطرات هسته ای شدن ایران نگران هستند در عین حال نمی خواهند منافع تجاریشان با ایران با اعمال تحریم های شورای امنیت به خطر بیفتد. آنها می توانند هرگونه اقدام کشورهای اروپایی و امریکا بر علیه ایران در شورای امنیت را وتو کنند.
در سمیناری که کارشناسان امور بین الملل بنیاد تحقیقاتی مرتیج در واشنگتن برگزار کرده اند موضع چین و روسیه در قبال پرونده اتمی ایران در شورای امنیت مورد بررسی قرار گرفته است. به گزارش خبرگزاری بی بی سی از واشنگتن جیمز فیلیپس کارشناس امور خاورمیانه این مرکز با اشاره به روابط ایران با چین و روسیه گفته است:« ایران وی روسیه و چین در شورای امنیت حساب کرده است تا از منافع اش حمایت کنند. روسیه وچین منافع اقتصادی زیادی در ایران دارند. هر دو به ایران تجهیزات نظامی می فروشند. هر دو به برنامه هسته ای ایران کمک می کنند و در گذشته هر دو به عنوان وکلای ایران در شورای امنیت رفتار کرده اند و ایران می خواهد این روند ادامه داشته باشد.
به پیش بینی این کارشناسان امور خاورمیانه، روسیه و چین به دنبال راه های دیپلماتیک خواهند بود تا بتوانند به روابط گسترده اقتصادی خود با ایران ادامه دهند.
اما ایگورزولوف، رئیس دفتر واشنگتن آژانس خبری نووستی، با اشاره به اینکه مبادلات اقتصادی روسیه و ایران کمتر از 2 درصد مبادلات تجاری روسیه را تشکیل می دهد گفته است که منافع اقتصادی روسیه در ایران نقش قاطعی در تصمیم گیری ولادیمیرپوتین، رئیس جمهور روسیه در مورد ایران بازی نمی کند.
در نتیجه رئیس جمهور روسیه می تواند در برابر منافع مهمتر سیاسی و استراتژیکی از منافع اقتصادی روسیه در ایران صرف نظر کند.
بنا به گفته ایگور زولوف اگر امریکا مذاکرات سیاسی چند جانبه را جانشین یک راه حل نظامی که به نظر روسیه بسیار خطرناک و غیر موثر است، کند و با روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ در عرصه سیاست بین الملل و نه به عنوان یک شریک رده دوم رفتار کند، روسیه با امریکا خواهد بود. وی افزوده است: به این ترتیب اگر ایران طرح پیشنهادی روسیه را نپذیرد و غنی سازی اورانیوم را متوقف نکند، روسیه همان طور که از قطعنامه گزارش ایران به شورای امنیت حمایت کرد، بیانیه شورای امنیت در مورد تعلیق فعالیت های غنی سازی در ایران و گسترش بازرسی های آژانس بین المللی انرژی هسته ای را نیز تایید می کند.
در مورد چین نیز باید گفت چین کشوری امنیت گرا، امنیت محور و خواهان رشد است که هرجا بین امنیت و رشد تضادی حاصل شود، چینی ها رشد را فدا خواهند کرد. لذا به نظر می رسد که چین بنابر مصالح اقتصادی و امنیتی خود به توسعه مناسبات خود با همه کشورهای خاورمیانه خاورمیانه علاقه مند است، و در صورت هر گونه اختلاف نظر ایران با کشورهای دیگر حاضر به جانبداری از ایران نباشد. رویه چین در نظام بین الملل موید این نکته است، در نتیجه چین نیز حمایت از ایران و وتوی بیانیه شورای امنیت را به قیمت انزوا و قرار گرفتن زیر فشار امریکا، انتخاب نخواهد کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین