آفتابنیوز : با پيروزي اصلاحطلبان در انتخابات هفتم اسفند و تغيير تركيب مجلس و آغاز بهكار مجلس دهم و تشكيل فراكسيون اميد به رياست محمدرضا عارف، اين گفتمان ازسوي برخي نمايندگان عضو فراكسيون اميد نيز مورد توجه قرار گرفته و در آخرين تحول، منجر به تشكيل كميتهاي تخصصي به عنوان «گفتوگوي ملي» شده است تا ضمن تعريف و تشريح ساز و كار اجراي اين طرح، زمينهساز بازگشت به فضاي تعامل و گفتوگو و آشتي باشد.
با درگذشت آيتالله هاشمي و حضور معنادار بخشي از جامعه در مراسم تشييع او و بيان مطالباتشان، بسياري از چهرههاي اصولگرا هم مراسم تشييع آيتالله هاشمي را نماد وحدت در كشور خواندند. اما حقيقت بعد ديگري هم داشت، وحدت فقط در حضور دركنار هم و بيان مطالبات و توجه به يك طرف نيست بلكه بايد مطالبات همه گروههاي جامعه مورد توجه قرار گيرد. اگرچه در دو سوي اين ميدان تنها يك طرف بارها قدمهاي خود را براي آشتي جلو گذاشته و گاه با اظهارات تند برخي چهرههاي تندروي آن سوي ميدان روبه رو شده است، اما به نظر ميرسد اصلاحطلبان براي آشتي ملي هميشه پيشقدم هستند. اينبار اما به نظر ميرسد داستان كمي متفاوتتر باشد چرا كه چهرههاي معتدل و اصيل اصولگرا هم كمي با احتياط و نگاه مثبتتري به داستان آشتي ملي نگاه ميكنند. اين موضوع بيش از هر چيز در صحبتهاي محمدرضا باهنر هويدا بود وقتي گفت: فعاليت سياسي خاتمي بركاتي خواهد داشت.
ديروز اما يكي از چهرههاي شاخص اصلاحطلب در گفتوگويي كه با ايلنا داشته توضيحاتي در اين مورد ارايه كرده است و از ضرورت طرح آشتي ملي در كشور سخن گفته است. مصطفي تاجزاده ميگويد: اكثريت جامعه خواهان تداوم امنيت و ثبات كشور است. بنده نيز بهطور جدي با طرح آشتي ملي موافقم و حدود سهماه پيش دلايل خود را در لزوم گفتوگو، وحدت، وفاق و آشتي ملي اعلام كردم. به باور من همه كساني كه به استقلال و يكپارچگي ملي و سرزميني ايران اعتقاد دارند و حاضرند در چارچوب قانون، با نفي خشونتورزي و با التزام به قانون اساسي فعاليت كنند، بايد اين امكان را بيابند كه در عرصه سياسي و اجتماعي كشور مشاركت فعال داشته باشند و ايران و ايرانيان بتوانند از توانمندي آنها بهره برند.
او در ادامه ميگويد: تاكيد كساني كه اين روزها پيشنهاد طرح آشتي ملي را دادهاند اين است كه ما به هيچ عنوان دست از هويت، ايدهها و عقايد خودمان برنميداريم، كما اينكه انتظار نداريم چه اصولگراها و چه ديگر نيروهاي قانونگراي خارج از اين دو جناح، براي آشتي و وفاق ملي از باورها و عقايدشان دست بكشند؛ بلكه لازم است براي حل مشكلات دست ياري به يكديگر داده، با يافتن اشتراكات، روي اين نقاط مشترك تاكيد كنند و درمورد اختلافها نيز با ساز و كار قانوني به رقابت سالم بپردازند و درنهايت تسليم نظر مردم باشند.
معاون سياسي وزارت كشور دولت اصلاحات درباره علت و غايت آشتي ملي در كشور گفت: علت طرح اين مساله آن است كه جامعه ما از مشكلات فراواني رنج ميبرد كه در صورت مهار نشدن، ممكن است دير يا زود به بحران تبديل شوند. اين مشكلات از مسائل و معضلات زيستمحيطي همچون هدر رفتن آب، فرسايش خاك و آلودگي هوا، تا ناهنجاريهاي اجتماعي همچون اعتياد، طلاق، گسترش خشونت، افزايش رشوه و ديگر بداخلاقيهايي كه روزمره با آن روبهرو هستيم و همينطور فقر و تبعيض و فاصله طبقاتي را شامل ميشود. تجربه ۳۷ ساله نشان داده كه هيچ جناحي بهتنهايي قادر به حل معضلات مذكور نيست.
وي در ادامه ميافزايد: دليل دوم به مخاطراتي بازميگردد كه پس از روي كار آمدن ترامپ، ميهن ما را تهديد ميكند و رفع و دفع آنها نياز به همكاري و هماهنگي همه نيروها دارد؛ چراكه بهنظر ميرسد ترامپ بهدنبال بهانه است كه با ايران تسويه حساب كند تا درصورتي كه نتواند ديگر قولهاي انتخاباتياش را محقق كند، بگويد كه درمورد اين موضوع شعارهايش را عملي كرده است. تاجزاده دليل سوم براي آشتي ملي را اينگونه بيان ميكند: دليل سوم مطرح كردن ايده «آشتي ملي» به نظر من آن است كه ما نهتنها براي حل مشكلات موجود، بلكه همچنين براي جلوگيري از وقوع مسائل جديد نيز نياز به جراحيهاي بزرگ در عرصههاي مختلف داريم كه انجامشان مستلزم وفاق ملي است و هيچكدام از جناحها بهتنهايي قادر به تحمل اينبار بزرگ نيست. به بيان روشن براي اينكه پلاسكوهاي ديگري فرو نريزد و... بايد به تفاهمي عمومي برسيم و بر اساس آن بتوانيم از تجربه، توان، دانش و استعداد همه نيروها بهرهمند شويم.
منبع: اعتماد