آفتابنیوز : دکتر رجبعلی ذاکر صالحی در این نامه به نمایندگی از جمعی از دانشجویان ، اساتید دانشگاه و طرفدار محیط زیست، پیشنهاداتی برای حل مشکل ریزگردها و تغییرات آب و هوایی ارایه و خواستار برگزاری جلسه ای برای ارایه توضیحات بیشتر درباره آنها شده است.
در این نامه با اشاره به اینکه متاسفانه تاکنون طرحهای مختلفی ارائه شده که به دلیل عدم مشارکت دادن ارائه دهنده در تصمیمسازیها اغلب منحرف شده یا عقیم مانده است ، راهکارها و پیشنهاداتی درباره ریزگردها مطرح شده که عبارتند از:
1-تشکیل ستاد بحران ویژه ریزگردها و مسائل زیست محیطی در کشور و استانها (مجزا از ستاد بحران موجود)
2- تمرکز کشت فرامرزی در عراق بویژه استان بصره و استان میانی عراق تا با سر سبز شدن منطقه ابرهایی که آن سو میآیند تحریک و بارور شوند. (روش طبیعی باروری ابرها).
3- احداث کمربند سبز کشور و کمربند سبز شهرها با اولویت استانهای غربی که حسب مطالعات و شواهد تا 50 درصد نزولات آسمانی را بیشتر میکند. برای این کار حداقل یکصد ردیف درختان مقاوم و مناسب هر منطقه کشت شود.
4- استانهایی که منابع طبیعی و محیط زیست رو به زوال دارد یا با آلودگی هوا مواجه هستند باید استانداران قائم مقام اجرایی داشه باشند تا مسائل مربوط به توسعه پایدار اشتغال و محیط زیست را پیگیری کنند. در حال حاضر استانداران به مقام تشریفاتی برای برگزاری انتخابات، پذیرایی از مهمانان دولتی، رسیدگی به حوادث غیرمترقبه، مصاحبه با رسانهها و امثال آن تبدیل شدهاند و استانداریها از وظایف اصلی خود بازماندهاند.
5- مهمترین پیشنهاد: گره زدن اشتغال و برنامههای توسعهای با محیط زیست، به طور مثال توسعه باغداری قطرهای و دیم کاری، آبخیزداری اقتصادی با مشارکت مردم و با استفاده از سرمایه و نیروی مردم که هم ضامن رشد اقتصادی و هم باعث کم شدن مشکلات زیست محیطی است.
6- استفاده حداکثری از بسیج مردمی و NGOها، که لازمه آن بازنگری در سازمان محیط زیست و ادغام آن در سازمان جنگلهاست یا اینکه مدیران آن تغییر کنند به طوری که بتوانند NGOها را به میدان بیاورند.
7- بازیافت پسابها به دو دلیل: جلوگیری از ریختن پسابها در رودخانه ها و آلودگی آبها، استفاده بهیه از آنها برای کشت درخت در خیزشگاههای محلی گرد و غبار و کمربند سبز شهرها.
8- ایجاد قرق در مناطقی که غبار خیز است تا طبیعت بیش از این تخریب نشود، به طور مثال در یکی از هفت منطقه گردخیز خوزستان که از همه اهمیتش بیشتر است پروانه چرا صادر شده است؟! تا چنانچه چند بوته روی زمین باقی مانده توسط دامها از بین برود!!
9-تغییر الگوی کشت به ویژه در 10 پروژه نیشکر به شکلی که به تدریج به جای نیشکر نخیلات و علوفه جایگزین شود به همان گونه که بیست و چند سال پیش پروفسور کاشانی پیشنهاد کرد ولی دولتمردان با لج بازی نپذیرفتند.
10-خاکورزی حفاظتی زیستی و پوشاندن سطح خاکها با خرده چوبهای ضایع سلولزی موجود کشور و همچنین بهرهگیری از سوپر آبزرور و ابر جاذب نانو (با ارائه طرح و وتوضیحات حضوری) که این امر باعث حفظ رطوبت خاک به ویژه در فصل گرم خواهد شد.
11- ایجاد تشکلهای دانشآموزی و دانشجویی طرفدار محیط زیست توسط آموزش و پرورش و دانشگاهها و تشویق چنین تشکلهایی چون بدون مشارکت مردم حفظ محیط زیست و حل بحران میسر نیست.
12- بسیج نیروهای نظامی و انتظامی و امکانات وزارت دفاع برای کاشت درخت مثلا در پادگانها و مراکزی که از زمان جنگ در خوزستان و سایر استانهای غربی وجود دارد، به رغم وجود آب و نیروی کار سربازان، درختی کاشته نشده در حالی که تغییرات ناشی از کشت درخت در پایگاه چهارم شکاری محسوس بوده و به یک الگو تبدیل شده است.
13- مدیریت زمان – اگر ظرف یک ماه آخر سال تثبیت طبیعی نشده و کشتی صورت نگیرد به دلیل اتمام زودهنگام بارندگیها بویژه در خوزستان حداقل یک سال عقب میمانیم.
14- استفاده از دیواره آبی در مناطقی مثل هورالعظیم، اراضی غرب جاده خرمشهر از طلایه تا خرمشهر، سرتاسر کارون، هورشادگان و طرح خضریات سد کرخه و سایر مناطقی که آب قابل سیر کوله موجود است. همچنین نصب دیواره آبی دور دانشگاهها و بیمارستانها و اماکن حساس (نیاز به توضیح حضوری دارد).
15- دو برابر کردن سهم وزارت نفت برای حل مشکلات محیط زیست خوزستان و دادن تسهیلات از درآمد نفت به بخش خصصی جهت کشت درختان مثمر.
16- تشکیل تعاونیهای گسترده مرزنشینان جهت درختکاری اقتصادی و پرورش ماهی با دیواره آبی در مناطق مرزی با استفاده از تسهیلات صندوق کارآفرینی امید.»
منبع: ایسنا