آفتابنیوز : به گزارش رویترز، هیئتی از مقامات ایرانی به سرپرستی علی لاریجانی، مذاکرهکننده ارشد این کشور قرار است سومین دور گفتوگوها با هیئت روسی، درباره طرح مسکو برای انجام غنیسازی اورانیوم مورد نیاز تهران در خاک روسیه را برگزار کنند.
حضور لاریجانی و ایگورایوانف رییس شورای امنیت ملی روسیه، این دور از گفتوگوها را در موقعیت بالاتری قرار داده و امیدها برای جدی گرفته شدن طرح از سوی ایران که غرب در آن شک کرده بود را افزایش داده است.
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی در هنگام دیدار از مجارستان گفته بود به انجام توافق با شرکای ایرانی خود خوشبین هستیم. فکر میکنم میتوانیم به توافقی درباره تاسیس یک شرکت سهامی مشترک در خاک روسیه فدراتیو دست یابیم که بتواند نیازهای ایران را به طور کامل برطرف کند.
اما لاریجانی هنگام ورود به مسکو در فرودگاه مواضع خود را مبنی بر اینکه حتی اگر تهران در مورد قرارداد با مسکو به توافق برسد، باز نیازی به پایبندی به یک مدت زمان مقرر از سوی جامعه بینالمللی در زمینه فعالیت هستهای نمیبیند.
مسکو، واشنگتن و اتحادیه اروپا، متحدان سهکشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان گفتهاند که بازگشت ایران به تعلیق، پیششرط غیرقابل مذاکره هر قراردادی با این کشور است.
لاریجانی به خبرنگاران گفت: تعیین مهلت قانونی در صورتی نیاز است که مسئله خطرناکی وجود داشته باشد اما تمام فعالیت ما همگام و در راستای نیروی هستهای صلحآمیز است.
جورج بوش رییس جمهور آمریکا در دیدار از افغانستان کشور همسایه ایران گفت از تلاشهای روسیه برای یافتن راهحل مصالحه با ایران حمایت میکند.
بوش گفت: ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد و هستهای شدن ایران بیثباتکنندهترین اتفاقی است که ممکن است در منطقه و جهان اتفاق بیفتد. به همین دلیل ما به عنوان بخشی از تلاشهای دیپلماتیک برای حل مسئله در کنار روسیه هستیم.
مسکو غنیسازی مشترک را به عنوان راهی برای فرار از مقابله میداند اما دیپلماتها در اروپا و آمریکا تردید دارند که این طرح ایران را قانع کند.
اگرچه تهران اعلام کرده که به یک توافق اولیه با روسیه درباره این طرح رسیده، اما تاکنون غنیسازی اورانیوم در خاک این کشور را که حق خود میداند، متوقف نکرده است.
منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران نیز گفته است که ایران در موضع همکاری و رسیدن به مصالحهای جامع با تمام طرفها و انعطافپذیر هستیم.
تهران بارها گفته است که تنها میخواهد اورانیوم را با درجه پایین به اندازهای که مورد نیاز برای تولید الکتریسیته و نه در حد بسیار بالا که در ساخت بمب مورد نیاز است، غنیسازی کند.
یک هفته به نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 6 مارس باقی مانده که اعضای آن قرار است آخرین گزارش آژانس درباره برنامه هستهای ایران را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
گزارش بازرسی آژانس که گفته هنوز نمیتواند اثبات کند که فعالیت مخفی برای ساخت بمب اتم در ایران وجود دارد، پس از آن به شورای امنیت سازمان ملل فرستاده خواهد شد.