آفتابنیوز : در این گزارش با اشاره به فروپاشی رژیم صدام و استقرار نیروهای مسلح کشورهای مختلف هم پیمان با امریکا آمده است: شورای امنیت سازمان ملل به موجب فصل هفتم منشور ملل متحد که اختیارات قهریه به این نهاد در جهت حفظ صلح و امنیت بین المللی اعطا نموده است ضمن شناسایی وضعیت عراق به عنوان یکی از مصادیق تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی، قطعنامه هایی را تصویب کرد و با روشن ساختن جایگاه حقوقی نیروهای چند ملیتی، تصمیمات مهمی در هر مرحله از تحولات عراق اتخاذ نمود.
ولی به تدریج با استقرار دولت موقت عراق و تهیه قانون اساسی و شکل گیری نهادهای بودمی جدید، در قطعنامه های شورای امنیت مسئولیت ها بر عهده مسئولین عراقی گذاشته شده و نیروهای چند ملیتی با فرماندهی واحد، موظفند با هماهنگی مسئولین عراقی در تامین امنیت و مبارزه با تروریسم اقدام نمایند.
این کمیسیون در ادامه پیشنهاد کرده است که در قبال تحولات عراق و ارزیابی میزان عملکرد هر یک از افراد و نهادها در خصوص استمرار نقض حقوق بشر و ادامه تعرض به اماکن مقدسه، واقعیات مد نظر قرار گیرد و این امکان فراهم نشود که در فضای غمبار و احساسی نقض حقوق مذهبی مسلمانان بالاخص شیعیان، میزان مسئولیت افراد و نهادها نادیده انگاشته شود و زمینه استمرار این وضعیت را موجب شود.
در ادامه این گزارش در قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در مورد عراق خصوصا قطعنامه 1546 در سال 2004 که صراحتا میراث مذهبی، فرهنگی و تاریخی عراق را به عنوان یک حریم قابل احترام به رسمیت شناخته تاکید شده و از همه طرف ها خواسته که در جهت رعایت احترام و حمایت از این میراث تلاش لازم را معمول دارند.
بر این اساس به نظر می رسد لازم است تدابیر جدیدی برای حفاظت از اماکن مقدسه اندیشیده شود از جمله تدابیری که با حق حاکمیت ملی عراق و محور بودن نمایندگان ملت عراق در اداره کشور خود نیز انطباق بیشتری دارد این است که در مدت معین قابل لغو و تمدید، حفاظت از اماکن مقدسه بر عهده نیروهایی از کشورهای اسلامی داوطلب قرار گیرد.
در این زمینه قطعا لازم است که کنفرانس اسلامی از حالت انفعال و بی تحرکی خارج و با پی گیری موضوع در سطح شورای امنیت سازمان ملل و یکایک کشورهای عضو ملل متحد قابلیت و توان خود برای مشارکت در تامین صلح و امنیت بین المللی خصوصا در یک کشور اسلامی را نشان دهد مخصوصا با لحاظ این که شورای امنیت به استناد تقاضا و رضایت دولت عراق حضور نیروهای مسلح چند ملیتی فعلی در عراق را پذیرفته است.
بند دیگر این گزارش حاکی است: در قانون اساسی دائم عراق که به تایید ملت عراق نیز رسیده مکان های مقدس و مذهبی جزو دارایی های فرهنگی مذهبی قلمداد شده و دولت متعهد به حفاظت، نگهداری و حمایت حرمت آنها و همچنین اطمینان دادن نسبت به آزادی مذهبی در این مکان ها شده است.
لذا مقامات عراقی که قطعا بیش از هر فرد دیگری باید دغدغه حفظ حقوق ملت عراق و میراث فرهنگی مسلمانان واقع در عراق را داشته باشند برای اجرایی کردن این تعهدات قانون اساسی تدابیر جدیدی بیندیشند. وقتی شورای امنیت سازمان ملل به استناد تقاضای مقامات عراق حضور نیروهای مسلح چند ملیتی فعلی در عراق را تمدید می کند و علی رغم این تمدید اقدامات تروریستی نه تنها کاهش نمی یابد بلکه همچنان ادامه دارد و تعرض به حریم های مذهبی نیز تدریجا شدت بیشتری پیدا کرده است.
باید تدابیر جدیدی را مد نظر قرار داد که هم در جهت تحقق حق حاکمیت ملی عراق قابل توجیه باشد و هم واقعا زمینه جلوگیری از استمرار این وضعیت فراهم شود. آیا نمی شود از مشارکت مردمی در تامین امنیت به نحو سازمان یافته استفاده کرد؟ آیا نمی شود از کمک مراجع دینی برجسته عراق بیشتر استفاده کرد تا آنها بتوانند سازماندهی مناسبی انجام و با بهره مندی از نیروهای مردمی پایبند به ایثارگری و فداکاری و اعتقاد واقعی به حریم اماکن مذهبی، حفاظت جدی از این اماکن را تضمین نمایند؟
از دیگر رو تاکید مکرر علمای دینی عراق، ایران و برخی از دیگر کشورهای اسلامی بر ضرورت حفظ وحدت شیعه و سنی و جلوگیری از هر گونه تنش و ایجاد اختلاف میان آنها نکته ای کلیدی است که در روند پیشبرد حقوق بشر ملت عراق نقش اساسی دارد بر همین اساس شایسته است همان گونه که به صورت خودجوش در عراق طی روزهای گذشته اقداماتی صوتر گرفت که این وحدت تقویت شود، این کمیسیون در پایان گزارش خود تاکید کرده است که در قبال تحولات عراق مسئولین محترم ایرانی لازم است جدای از محکوم کردن مکرر حوادث تروریستی و یا اعلام کمک مالی برای بازسازی تخریب ها و همدردی با مسئولین و مردم عراق، در سطح مجامعه بین المللی با متانت و اعتماد به نفس لازم حضور فعالترحقوقی از خود نشان دهند تا در چارچوب مقدورات حقوقی بین المللی کمک موثرتری به ملت عراق و به دنیای اسلام انجام پذیرد و در آینده مجددا شاهد تکرار این حوادث غم بار نباشیم.