آفتابنیوز : به گزارش نیویورک تایمز، این دیدار که به گفته آنها به درخواست ایران ترتیب داده شده، روز جمعه در وین انجام میشود و به نظر میرسد بخشی از استراتژی جلب حمایت بینالمللی و پرهیز از اقدامات سختگیرانه شورای امنیت از سوی ایران باشد.
مقامات اروپایی اصرار دارند که این نشست، آغاز دوباره مذاکرات بر سر توافق سال 2004 سه کشور اروپایی با ایران که به موجب آن تهران به طور داوطلبانه پذیرفت بخشی از فعالیتهای هستهایاش را در ازای دریافت مشوقهای سیاسی و اقتصادی به حال تعلیق درآورد، نیست. موافقتنامه مذکور در ماه گذشته پس از آنکه ایران فعالیتهای غنیسازی اورانیوم در سایت نطنز را از سر گرفت، نقض شد.
موضع رسمی دولت سه کشور اروپایی آنست که ایران باید دوباره فعالیتهای غنیسازی را متوقف کند تا مذاکره از سر گرفته شود. در همین راستا یکی از مقامات اروپایی گفت: ایرانیها خواستار صحبت با ما برای ارایه ایده جدید خود هستند. در واقع ما مذاکره نمیکنیم بلکه فقط گوش میکنیم.
اما یک نکته وجود دارد و آن این است که پذیرش پیشنهاد دیدار در این سطح از مقامات با ایران، پس از آنکه این کشور ماه گذشته با نقض توافق سال 2004، سایت نطنز را بازگشایی کرد، به یقین از سوی تهران یک پیروزی محسوب خواهد شد.
به گفته یکی از مقامات اروپایی که به خاطر حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، مقامات کشورهای اروپایی در این باره که آیا این دیدار موجب ضعیف به نظر رسیدن موضع آنها خواهد بود یا نه، با یکدیگر اختلاف نظر دارند چنانکه برخی معتقدند باید این درخواست رد شود.
هنوز مشخص نیست این دیدار که قرار برگزاری آن در روز جمعه اعلام شد، چگونه با مذاکرات مسکو بین ایران و روسیه بر سر غنیسازی اورانیوم در خاک روسیه و با نظارت روسیه هماهنگ خواهد شد.
گفتوگوهای تهران و مسکو پس از حدود پنج ساعت، بدون پیشرفت محسوسی به پایان رسید. علی لاریجانی مذاکرهکننده ارشد ایران گفته است که تهران بر حق مسلم خود برای انجام غنیسازی در خاک ایران تاکید میورزد.
بنابراین گزارش، در ماههای اخیر، مقامات ایرانی همگی درباره این مسئله که این کشور غنیسازی اورانیوم را متوقف نخواهد کرد یکصدا بودهاند با این استدلال که غنیسازی حقی است که به عنوان یکی از کشورهای امضاکننده ان.پی.تی به ایران داده شده است.
وزرای خارجه سه کشور اروپایی که به نمایندگی از اتحادیه اروپا در گفتوگوهای اروپا با ایران حضور داشتند، گفتهاند انتظار تغییر موضع ناگهانی و متوقف کردن فعالیت غنیسازی اورانیوم از سوی ایران را ندارند.
یکی از مقامات ارشد اروپایی گفت که اگر ایران بدون امتیاز جدیدی بر سر مذاکره بیاید، به جهان ثابت خواهد شد که نیات دیگری دارد.
مقامات اروپایی گفتند: ما میخواهیم به همه جهان بگوییم که ایران را از بحث در این باره محروم نکردهایم و اینطور به نظر نیاید که آنها حرفی برای گفتن داشتهاند و ما گوش نکردهایم بلکه میخواهیم بگوییم همه کاری کردیم تا به آنها فرصت داده باشیم.
اوایل ماه فوریه سران 35 کشور عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به گزارش پرونده ایران به شورای امنیت رای دادند و این حرکتی بود که نشاندهنده سوءظن فزاینده در سراسر جهان نسبت به برنامه هستهای ایران بود. هفته آینده نیز آژانس موضوع را دوباره بررسی میکند و ممکن است مسیر گفتوگو و تصمیمگیری در نشست به گونهای باشد که به اعمال نظر شورای امنیت منتهی شود.