کد خبر: ۴۳۰۵۳۸
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۳

ابتکار: دولت یازدهم در بدترین شرایط زیست محیطی روی کار آمد

معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:دولت یازدهم درشرایط سختی درحوزه های مختلف روی کارآمد اما وضعیت محیط زیست از همه بدتر و سخت تر بود.
آفتاب‌‌نیوز : به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، معصومه ابتکار سه شنبه شب در نشست 'ایران فرهنگی در جهان امروز' در تالار وحدت افزود: در سال های قبل از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، فشارهای زیاد بر طبیعت موجب بحرانی شدن وضعیت آب، آلودگی هوا، خشک شدن تالاب ها و از بین رفتن جنگل ها و مراتع شده بود.

وی با بیان اینکه این دولت میراث دار شرایط بحرانی محیط زیستی کشور شد، اظهار کرد: اگر قرار است توسعه اتفاق بیفتد باید مطالعات ارزیابی زیست محیطی داشته باشد که در این دولت تمام پروژه ها با داشتن گزارش ارزیابی زیست محیطی اجازه اجرایی شدن دارند در حالی که در دوره قبل این نگاه به محیط زیست وجود نداشت.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همین نگاه موجب شد تا امروز با پروژه های نیمه تمام زیادی که ارزیابی زیست محیطی ندارند مواجه باشیم.
وی تاکید کرد: اما در دولت یازدهم با تشکیل شورای محیط زیست و طرح موضوعات مختلف به صورت گسترده در این حوزه شاهد تحول زیادی در عرصه محیط زیست هستیم.

ابتکار به ردپای اکولوژیک اشاره کرد و گفت: امروزه ردپای اکولوژیک بیشتر از توان زمین و طبیعت است، با ردپایی که تاکنون بر جای گذاشته ایم، به دو و نیم کره زمین برای زیست نیاز داریم که ادامه این روند جبران ناپذیر خواهد بود بنابراین باید الگوی مصرف اصلاح شود.

وی به برخی تعارضات در عرصه محیط زیست هم اشاره کرد و افزود: توسعه با طبیعت به گونه ای تعارض دارد، همچنین رفتارهای امروز ما ایرانیان با طبیعت و محیط زیست تا حدودی با فرهنگ غنی تاریخ ایران سازگاری ندارد، بخشی به عملکرد دولت و بخشی به رفتار عموم جامعه بر می گردد.
ابتکار با بیان اینکه تا حدودی از فرهنگ غنی خود فاصله گرفتیم، گفت: این در الگوی مصرف آب در کشور دیده می شود، ما چهار برابر دنیا آب و چهار تا پنج برابر دنیا انرژی مصرف می کنیم، همچنین یک سوم غذا از مزرعه تا سفره هدر می رود و این یعنی 27.5 میلیارد مترمکعب آب را هدر می دهیم .

وی به آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات اصلی زیست محیطی کشور اشاره کرد و گفت: با روی کار آمدن دولت یازدهم اقدامات خوبی از جمله اصلاح کیفیت سوخت، حذف بنزین پتروشیمی و استاندارد کردن خودروهای داخلی برای کاهش آلودگی هوا انجام شد که نتایج خوبی به همراه داشته است.

معاون رییس جمهوری افزود: 48 پروژه بزرگ در بخش های مختلف مانند صنعت، راه و ساختمان در قالب برنامه مقابله با آلودگی هوا در تهران و هفت کلانشهر دیگر اجرا شد.
وی ادامه داد: در سال 92 تا 9 اسفند، 194 روز سالم و پاک بود که در سالجاری در مدت مشابه 259 روز سالم و پاک بوده است، تعداد روزهای سالم در اصفهان نیز سه برابر شد.

ابتکار گفت: در سال 92 نیروگاه های کشور تا 43 درصد از مازوت برای سوخت استفاده می کردند اما با اقدامات صورت گرفته امسال نیروگاه ها حدود 5 تا 6 درصی بیشتر مازوت مصرف نکردند ، دو نیروگاه در اصفهان وجود دارد که هر دو گازسوز شده اند.
وی تاکید کرد: اهواز اکنون سخت ترین شرایط را دارد ، البته تعداد روزهای سالم در این شهر نیز رو به افزایش است اما توفان های گرد و غبار مساله را سخت تر کرده است.

ابتکار گفت: تغییر اقلیم در حال رخ دادن است و ایران کشوری است که بیشترین تاثیر را از تغییر اقلیم دارد ، این روند موجب زیاد شدن کانون های گرد و غبار می شود.
وی افزود: بیشتر این گرد و غبارها از عراق وارد کشور می شود که ناامنی در این کشور راه های مقابله با این کانون ها را دشوار کرده است، همچنین ترکیه با احداث 15 سد و حبس 37 میلیارد متر مکعب آب دجله و فرات به کانون های گرد و غبار دامن زده است.
ابتکار ادامه داد: در سال 92 برای مذاکره در زمینه ریزگردها به عراق سفر کردم و در بخشی از کربلا درختکاری انجام دادیم که امکان ادامه آن وجود داشت اما در همان شرایط اعلام کردند که نیروهای تکفیری نزدیک بغداد رسیده اند و نظام عراق به هم ریخت که امیدواریم با آزاد سازی آن مناطق روند درختکاری دوباره ادامه یابد.

وی افزود: بعد از آن به سراغ سازمان ملل رفتیم، دو قطعنامه در خصوص ریزگردها صادر شد و امروز گرد و غبار موضوع اصلی سازمان ملل شده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: از آنجا که مسائل محیط زیستی جهانی است در تلاشیم یک برنامه اجرایی با سازمان های جهانی داشته باشیم.
وی گفت: عراق هشت میلیون هکتار کانون گرد و غبار دارد که 3 کانون که اصلی ترین هستند در منطقه درگیری با داعش، مرکز عراق و تالاب های جنوبی آن واقع شده اند. زمانی که یکی از کانون ها فعال می شود 50 تا 100 کیلومتر و تا ارتفاع هشت کیلومتر گرد و غبار به هوا بلند می شود .
ابتکار افزود: البته در داخل کشور هم کانون های گرد و غبار وجود دارد، در خوزستان 400 هزار هکتار کانون گرد و غبار وجود دارد که 40 هزار هکتار آن بحرانی است، جنوب خوزستان 17 سال بارندگی نداشت، سال گذشته 8 هزار هکتار نهالکاری شد اما باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: تمام نقاط کشور از لحاظ کانون های گرد و غبار شناسایی شد، تمام نقاط در خوزستان نسبت به پخش سیلاب و یا نهال کاری مشخص شد.
ابتکار در ادامه به گرم شدن زمین اشاره کرد و گفت: افزایش دمای میانگین زمین تا 1.8 درجه سلیسیوس مطرح است اما نگرانی این است که به 2 درجه نرسد در حالی که در کشور خود ما، افزایش دما از متوسط جهانی بیشتر شده است.

وی افزود: با این روند باید آماده باشیم تا بتوانیم تاب آوری داشته باشیم نه اینکه عقب نشینی کنیم بلکه باید جوامع را با این واقعیت آشنا و آنها را آماده کنیم وبعد اقدامات لازم را انجام دهیم.
همچنین به گفته وی، در تولید پسماند و هدر دادن منابع نیز از استاندارد جهانی بالاتر هستیم.
ابتکار به نقش سمن ها در این زمینه اشاره کرد و گفت: در دوره خاتمی رشد تشکل ها بسیار افتخار آفرین بود اما در دوره ای فضا بسته شد. اما اکنون دوباره فضای خوبی ایجاد شده و تشکل های زیست محیطی از حدود 300 تا در سال 92 اکنون به 800 تشکل افزایش یافته است، تشکل ها در عرصه هنر و فرهنگ بازوی محیط زیست هستند.
وی با اشاره به تالاب هورالعظیم گفت: این تالاب در سال 92 برای اکتشاف نفت خشک شده بود اما با اقدامات صورت گرفته و همکاری وزارت نفت و مرزبانی دایک های مرزی برداشته شد و تاکنون 4 میلیارد متر مکعب آب شیرین وارد تالاب شده است. اکنون 70 درصد تالاب آبگیری شده است.
ابتکار تاکید کرد: برخی این اقدامات را نمی بینند که البته این ندیدن با هدف زیر سوال بردن دولت انجام می شود.

وی همچنین به دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: این دریاچه در سال 92 کم مانده بود که به طور کامل نابود شود اما امروز تراز منفی آب آن به تراز مثبت رسیده و 6 سانتیمتر نسبت به سال گذشته افزایش تراز داشته است ، برداشت های بی رویه از منابع آبی، چاه های غیر مجاز، کشاورزی ناپایدار و الگوی کشت نادرست برخی از عوامل تهدید دریاچه ارومیه بود.
ابتکار افزود: هامون نیز وضعیت خوبی نداشت، سدهایی در مسیر راه این تالاب ایجاد شده بود اما با روی کارآمدن دولت یازدهم این موانع برداشته شد و علاوه بر این که از هیرمند آب وارد تالاب شد از رود فراه نیز به بستر تالاب رسید.
وی به تالاب گاوخونی اشاره کرد و گفت: این تالاب در سال 92 کاملا خشک شده بود به مدت 10 سال آب به این تالاب نرسیده بود و حقابه آن تامین نشده بود ، هرچند هنوز هم زاینده رود در برخی موارد خشک است اما کاری کردیم حداقل سالی سه بار حقابه به تالاب برسد و امسال کانون گرد و غبار در منطقه نبود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد:اهمیت یک تالاب 200 برابر یک زمین کشاورزی ارزش اقتصادی دارد.

وی اظهار کرد: برخی می گویند شما دروغ می گویید و کاری انجام نداده اید ، عکس های ماهواری وجود دارد و همه چیز را در تالاب ها نشان می دهد .
ابتکار گفت: 11 درصد خاک کشور جزو مناطق حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد که از لحاظ تنوع زیستی بسیار غنی هستند.
معاون رییس جمهوری اظهار کرد: همانطور که از لحاظ تنوع فرهنگی رتبه بالایی در جهان داریم از لحاط تنوع زیستی هم رتبه بالایی داریم.
نشست ' ایران فرهنگی در جهان امروز' سه شنبه شب در تالار وحدت وحدت و با حضور علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد و مسعود نیلی مشاور اقتصادی رییس جمهوری برگزارشد.

همچنین حجت اله ایوبی رییس سازمان سینمایی وزارت ارشاد ، مجید ملانوروزی مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد، منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما ، حبیب ایل بیگی معاون ارزشیایی و نظارت سازمان سینمایی و خسرو طالب زاده مشاور وزیر ارشاد به جمع حاضر پیوستند.
شخصیت های فرهنگی و هنری از جمله محمد مهدی عسگری پور ، سیامک اطلسی ، اسماعیل خلج، قطب الدین صادقی، فرشته طائر پور، علی سرتپی، سیروس الوند، سهیل معینی، محمد متوسلانی، بهروز بقایی، مسعود دلخواه،‌ سعید شهروز، محمد فیلی و ناصر آقایی نیز از میهمانان حاضر در این مراسم بودند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین