کد خبر: ۴۳۳۷۷
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۳۸۴ - ۲۳:۴۰

گزینه ی آژانس

آفتاب‌‌نیوز :
هیات حاکمه ی امریکا اعلام داشت که انتظار دارد پرونده ی ایران هر چه سریع تر به شورای امنیت ارجاع داده شود تا ایران بیشتر از این فرصت ادامه ی غنی سازی اورانیوم را نداشته باشد. در غیر این صورت عواقب دشواری در انتظار ایران خواهد بود.

امروز سه شنبه 7 مارس روز دوم نشست شورای حکام آژانس بین المللی هسته ای در وین بود. بر پایه ی سخنان محمد البرادعی در بهترین حالت شورای حکام در این نشست قطعنامه ی جدیدی را علیه ایران ارایه نخواهد کرد.

وی ابراز امیدواری کرد بحث درباره ی برنامه ی هسته ای ایران هر چه زودتر پشت میز گفت و گو حل و فصل شود. بنا به گزارش خبرگزاری ایتارتاس دیپلمات های غربی بر این باورند که این اظهارات بر پایه ی تغییرات جدیدی است که در پیشنهاد روسیه انجام شده و آژانس از آن حمایت می کند.

اساس تغییرات جدید بر این است که نه تنها غنی سازی صنعتی اورانیوم ایران بلکه غنی سازی های تحقیقاتی نیز در خاک روسیه و در تاسیسات مشترک ایرانی- روسی انجام پذیرد. که به این ترتیب هم ایران می تواند برنامه ی غنی سازی اورانیوم در خاک خود را متوقف کند و هم اهداف خود را تامین کند.

اما دولت امریکا سعی دارد تمام تلاش دیپلمات های روسیه را بی اثر کند. امروز نیکلاس برنز معاون وزیر امور خارجه ی امریکا گفت: «اگر تغییرات بارزی اتفاق نیفتد، انتظار دارم شورای حکام آژانس بین المللی هسته ای تصمیم ماه گذشته ی خود را ابرام کرده و هر چه زودتر شورای امنیت سازمان ملل سرنوشت پرونده ی ایران را در دست بگیرد؛ چرا که اصولا این پرونده را این محکمه باید داوری کند.»

برنز ادعا کرد: «باید به ایرانیان گفت: شما از حدودتان فراتر رفته اید و خطوط قرمز جامعه ی بین الملل را رد کرده اید. شما برخلاف تمام اعتراض ها غنی سازی اورانیوم را آغاز کرده اید.» بنا به گفته ی وی «هیچ پیشنهاد یا نظر ویژه ای وجود ندارد» که ارجاع پرونده ی ایران را به شورای امنیت سازمان ملل به تعویق بیاندازد.

در عین حال تام کیسی معاون وزیر امور خارجه ی امریکا تاکید کرد که امریکا مخالف هر گونه غنی سازی اورانیوم در ایران حتی در ابعاد کوچک است. وی گفت: «نمی توان یه کم حامله بود. نمی توان به حکومت ایران اجازه داد در هیچ ابعادی دست به غنی سازی اورانیوم بزند. چرا که این امر باعث می شود ایران در آینده فناوری لازم برای گسترش برنامه ی تسلیحات هسته ای را در خفا به دست بیاورند.»

امریکا پیش تر هشدار داده بود ادامه ی برنامه ی هسته ای برای تهران می تواند عواقب جدی را در پی داشته باشد. جان بولتن نماینده ی دائم امریکا در سازمان ملل در گفت و گویی با یک سازمان امریکایی- اسراییلی گفته بود: «این کشور تمام روش ها را برای آن که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند، به کار خواهد بست.»

با این وجود ایران به تهدیدات امریکا وقعی ننهاده است. احمدی نژاد رییس جمهور روز دوشنبه دوباره تاکید کرد که در ارتباط با برنامه ی هسته ای «تحت فشار عقب نشینی نخواهد کرد». به گفته ی وی «فناوری هسته ای حق غیر قابل مصالحه ی ایران است و جامعه ی بین الملل باید آن را به رسمیت بشناسد.» رییس جمهور تاکید کرد: «ملت ایران راه خود را برگزیده است و فکر می کند راه درستی انتخاب کرده است از این رو فشار خارجی بر این تصمیم تاثیری نخواهد کرد.»

در این حال تلاش های هسته ای ایران ترکیه را واداشته تا برنامه های هسته ای خود را گسترش دهد. چنانچه روزنامه ی واشنگتن پست می نویسد: «ترکیه به برنامه های هسته ای خود باز گشته است که مدت ها مسکوت گذاشته بود. دلیل آن هم به همان اندازه که به کمبود منابع انرژی در خاک این کشور مر بوط می شود، از فعالیت های هسته ای ایران نیز تاثیر می گیرد. چرا که هسته ای شدن ایران توازن قوا را در منطقه کاملا به هم می ریزد.»

حیلمی گولر وزیر انرژی ترکیه خبر ساخت پنج نیروگاه هسته ای تولید برق را اعلام داشت که نخستین آن ها قرار است تا سال 2012 در نزدیکی سینوپ در ساحل دریای سیاه ساخته شود. بر پایه ی سخنان وی این برنامه «وابستگی ترکیه را به گاز طبیعی گران قیمت که 90% آن را از ایران و روسیه وارد می کند کاهش می دهد.»


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین