آفتابنیوز : یک دیپلمات که روند مذاکرات را در وین تعیق می کند در این رابطه به این خبرگزاری گفت : هر نوع تعلیقی برای بیش از دو سال آنهم به شکل فراگیر ودر برگرفته شدن فعالیت های تحقیقاتی انجام توافق را بسیار سخت می کند.
این دیپلمات که ظاهرا ایرانی است اما فرانس پرس از ملیت وی نامی نبرد تاکید کرد ابتکار عمل روسی نیز که اکنون در حال مذاکره در مورد آن هستیم باید این دو مسئله را در بر گرفته باشد.
در این حال غربی ها هم خواهان تعلیق کامل تمامی فعالیت های هسته ای ایران در زمینه فراوری وغنی سازی اورانیوم هستند واعلام می کنند که به ایران نسبت به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای مشکوک می باشند.
دیپلمات های روسی نیز به نوبه خود خبر دادند که کشورشان ابتکار عملی را مطرح کرده است که در چارچوب آن ایران غنی سازی محدود اورانیوم را انجام می دهد اما اجازه دستیابی واستفاده از فن آوری که در ساخت بمب هسته ای به کار می رود را نخواهد داشت.
یکی دیگر از دیپلمات ها در این رابطه خبر داد این ابتکار عمل هنوز از سوی آمریکا وکشورهای اروپایی مورد تایید قرار نگرفته است ، زیرا این کشورها خواهان تعلیق کامل تمامی فعالیت های غنی سازی اورانیوم توسط ایران هستند.
یک دیپلمات ایرانی در وین اعلام کرد روسها خواهان تعلیق فعالیت های تحقیقات هسته ای نشدند .
این سخنان در حالی اعلام می شود که سرگئی لاورف دقیقا سخنانی متناقض با این سخنان را اعلام کرده وتاکید کرد پیشنهاد روسیه مسئله تعلیق غنی سازی اورانوم را شامل می شود.
یک دیپلمات دیگر حاضر در وین به فرانس پرس خبر داد در صورتی که اروپایی ها با فعالیت های تحقیقات هسته ای ایران موافقت کنند ایران هم آماده به تاخیر انداختن فعالیت های غنی سازی صنعتی خود خواهد بود.
به گفته وی طرح روسیه که اکنون وزیر امور خارجه روسیه آنرا با همتای آمریکایی اش کاندولیزا رایس در واشینگتن بررسی می کند وبا جورج بوش هم در میان خواهد گذارد در چند مورد خلاصه می شود.
1- تعلیق کوتاه مدت فعالیت های محدود وپژوهشی غنی سازی اورانیوم که از اوایل فوریه آغاز کرده بود.
2- موافقت ایران با پروتکل الحاقی معاهده منع انتشار تسلیحات هسته ایی که به بازرسان بین المللی اختیارات گسترده تری را می دهد.
3- موافقت ایران با تعلیق کامل ودراز مدت فعالیت های غنی سازی صنعتی وگسترده اورانیوم وانجام این فعالیت ها در خاک روسیه به نحوی که جمهوری اسلامی نتواند فن آوری ساخت بمب هسته ای را در داخل کشور داشته باشد.
4- آژانس بی المللی انرژی هسته ای مرجع تصمیم گیرنده در مورد نحوه وشکل فعالیت های محدود هسته ای ایران خواهد بود به نحوی که این فن آوری نتواند تهدیدی برای منع انتشار تسلیحات هسته ای گردد ، این به آن معنی است که تعداد دستگاه های سانتریفوژ فعال در داخل ایران توسط آژانس مشخصص می گردد.
ایران اکنون 10 دستگاه سانتریفوژ را در نطنز فعال کرده است وتا کنون 20 آزمایش انجام داده است اما هیچ یک از آنها نمی توانند اورانیوم غنی شده را تولید یا مقادیر زیادی اروانیوم غنی شده سبک تولید کنند.
روسها مایلند ایرانی ها 164 دستگاه سانتریفوژ را برای فعالیت های صنعتی خود اداره کنند این در حالی است که ایرانی ها خواهان فعالیت حداقل 3000 دستگاه غنی سازی هستند.
دیپلمات های ایرانی حاضر به پذیرش محدود شدن فعالیت های داخلی خود به 20 دستگاه سانتریفوژ نیستند واعلام می کنند این در حالی است که آمریکایی ها نیز با فعالیت 164 دستگاه مالف اند ، به اعتقاد آمریکایی ها بیست دستگاه نمی تواند زمینه ساخت بمب اتمی را برای ایرانی ها فراهم کند اما 164 دستگاه مسئله دیگری است.
در این حال یک مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا که در وین حضور دارد اعلام کرد ، آمریکا هرگز حاضر نخواهد شد ایران کار غنی سازی اورانیوم را اجام دهد.
به گفته فرانس پرس ایرانی ها خواهان راه اندازی پنجاه هزار دستگاه سانتریفوژ در نطنز هستند.