آفتابنیوز : روزنامه واشنگتن پست كنفرانس مطبوعاتي كاندوليزا رايس و سرگي لاوروف، وزيران امور خارجه آمريكا و روسيه را منتشر كرده است:
رايس: صبح به خير. از اين كه پذيراي سرگي لاوروف، وزير امور خارجه فدراسيون روسيه هستم، خوشبختم. ما اين فرصت را داشتيم تا درباره موضوعات گستردهيي با يكديگر گفتوگو كنيم. از نگرانيهاي جهاني مشتركمان مانند ايران و خاورميانه. ما اين فرصت را داشتيم تا درباره آنچه كه گاهي اوقات از آن به عنوان درگيريهاي بيپايان ياد ميشود، مانند آنچه كه در قرهباغ و اوستياي جنوبي و منطقهي آبخازي شاهديم، گفتوگو كنيم. ما همچنين دربارهي روابط دوجانبه صحبت كرديم و من ميخواهم بگويم كه ما به روابط خوبمان با فدراسيون روسيه ادامه ميدهيم و دربارهي مشكلات جهاني با يكديگر همكاري خواهيم داشت. روسيه همچنين سال جاري رياست گروه هشت را برعهده دارد، جايي كه ما به سنپترزبورگ ميرويم و موضوعات گستردهيي از جمله موضوع انرژي را محور گفتوگوهاي خود قرار خواهيم داد. ما همچنين اين فرصت را داشتيم تا دربارهي نگرانيهايي كه آمريكا از پارهيي مسايل داخلي روسيه عنوان داشته گفتوگو كنيم. من از اين كه توانستم در گفتوگوهايم به پاسخ برسم، خشنودم. من همچنين اين فرصت را داشتم كه شب گذشته شام را با جناب وزير صرف كنم و پس از آن دربارهي موضوعات دوجانبه گفتوگو داشته باشيم و امروز بعدازظهر هم به ديدار رييس جمهور ميرويم.
لاوروف (از طريق مترجم): متشكرم. اظهارات شما را تصديق ميكنم و اين بخش مهمي از مشاركت ماست. من همچنين بايد بگويم كه ليستي كه توسط وزير خارجهي آمريكا دربارهي موضوعات مورد بحث ارايه شد، موضوعات مهمي است كه در دنياي مدرن در چارچوب گروه هشت و روابط ديگري كه آمريكا و روسيه دارند، قابل بررسي است. ما بايد از به وجود آمدن نقاط بحران جديد در جهان جلوگيري كنيم. با وجود اين كه روشهاي ما براي دستيابي به اهدافمان الزاما يكسان نيست، با اين حال اهداف و همكاريمان مشترك است. ما به طور قطعي مخالفت خود را با گسترش سلاحهاي كشتار جمعي، تروريسم بينالملل، جنايات سازمان يافته و قاچاق مواد مخدر اعلام كردهايم و بر اين باوريم كه بايد روابطمان را در حوزههاي تجاري و اقتصادي گسترش دهيم. همانطور كه گفته شد، ما به سوالاتي كه همكاران آمريكاييمان مطرح كردند، پاسخ گفتيم و از ديدگاه خود نگراني طرف روسي را از روند كند پذيرش روسيه در سازمان تجارت جهاني ابراز داشتيم، از آنجايي كه آمريكا تنها كشوري است كه پروتكل عضويت روسيه در سازمان تجارت جهاني را هنوز امضا نكرده است. ماهمچنين آمادگي خود را براي گسترش همكاري در حوزهي انرژي و امنيت هستهيي اعلام كرديم. در اين زمينه طرحهاي ما در يك راستا بوده است و از سوي روسيه براي آمريكا پيگيري شده است. ما همچنين توافق كرديم كه لازم است براي گسترش همكاريها در سطوح متخصصان بتوانيم به توافقاتي قابل توجه مخصوصا پيش از اجلاس گروه هشت دست يابيم. ما همچنين توافق كرديم كه بايد همكاري عملي با آمريكا در زمينهي اصلاحات در سازمان ملل و مخصوصا در حوزهي افزايش نقش نظامي اين سازمان داشته باشيم. از خانم وزير و همكارانمان به خاطر مهماننوازي و كارهاي پرثمري كه انجام دادهاند، تشكر ميكنم.
سوال: خانم وزير! گزارش شده كه ايران به روسيه گفته كه مايل است در حالي كه حق غنيسازي در مقياس آزمايشگاهي را براي خود حفظ كند، غنيسازي در حد صنعتي را به حال تعليق درآورد. آيا آقاي وزير از آمريكا خواسته كه درباره چنين مصالحهاي در جريان ديدارتان حمايت كند؟ آيا آمريكا ميتواند هر سطحي از غنيسازي را در خاك ايران بپذيرد و آيا اين مصالحهي بالقوه ميتواند تهديدي براي جبههي متحد بينالملل كه شما اميدواريد در شوراي امنيت شاهد آن باشيد، به حساب آيد؟ از آقاي وزير ميپرسم كه اگر پروندهي هستهيي ايران به شوراي امنيت برود آيا روسيه آماده است تا از هرگونه تحريم اقتصادي عليه تهران در هر زمان ممكن حمايت كند؟
رايس: خب، اجازه دهيد تا من ابتدا پاسخ دو سوال شما را بدهم و سپس آقاي وزير اين كار را بكند. اول از همه اين كه ما دربارهي ايران با جزييات ريز وارد بحث شديم. ما از زمان تصويب قطعنامهي 15 بهمن شوراي حكام آژانس، در حال اقدام هستيم كه اين امر ملزوماتي را براي ايران به همراه دارد. مهمترين اين ملزومات تعليق فعاليتهاي حال حاضري است كه آنها بعد از خارج شدن از توافق پاريس آغاز كردهاند. من فكر ميكنم كه ايالات متحده خيلي شفاف اعلام كرده است كه غنيسازي و بازفرآوري در خاك ايران قابل قبول نيست. علت اين امر هم تهديدات اشاعهيي است. من قصد ندارم تا از جانب آقاي وزير صحبت كنم، اما روسها به ما چيزي دربارهي طرحي جديد كه به ايرانيها ارايه كرده باشند و دربرگيرندهي قطعنامه 15 بهمنماه باشد، نگفتهاند. دربارهي اين كه وقتي به شوراي امنيت برويم چه خواهيم كرد خيلي آشكار عنوان داشتهايم كه ما در حال حاضر قطعنامهي 15 بهمن را به شوراي امنيت گزارش كردهايم و گزارش نشست اسفندماه را نيز به شوراي امنيت ارايه خواهيم كرد و آنگاه در شوراي امنيت آنچه را كه لازم است خواهيم ديد. البته هنوز وقت هست تا ايرانيها واكنش نشان دهند. اما ما خيلي واضح و آشكار تاكيد كردهايم كه به عنوان اولين گام ما به فكر اعمال تحريم از طريق شوراي امنيت نيستيم.
لاوروف: خيلي متشكرم. من ميتوانم آنچه را كه دكتر رايس گفته، تاييد كنم. هيچ مصالحهاي دربارهي پيشنهاد جديد روسيه وجود ندارد. تمام تماسهاي ما با ايران، با تروئيكاي اروپا، با ايالات متحده، با چين و ديگران از جمله مديركل آژانس بينالمللي انرژي براي پيدا كردن راهي براي اجراي تصميم بهمنماه شوراي حكام بوده است. پيشنهاد ما كه خيلي هم مشهور است، اين است كه ما غنيسازي مشتركي را در خاك روسيه با ايرانيها انجام دهيم تا سوخت مورد نياز ايران تامين شود و بارها تاكيد كردهايم كه تنها در اين صورت اين كار مشترك قابل انجام است. اين طرح چيز جديدي نيست. در همين حال، اين طرح از سوي تمام طرفهاي درگير مورد استقبال قرار گرفت و طرحهاي ديگري براي مصالحه وجود ندارد و نميتواند هم وجود داشته باشد. ما دربارهي وضعيتي بر اساس گزارش آژانس گفتوگو كرديم و اين گزارش همان گونه كه ما در نشست بهمنماه توافق كرديم، در اختيار شوراي امنيت قرار ميگيرد. دربارهي سوالي كه از من پرسيديد: ما اعضاي شوراي امنيت دربارهي هر شرايطي متناسب با آن تصميمگيري ميكنيم. در خصوص ايران نيز آنچه كه حياتي است اين نيست كه چه كسي چه كار ميكند و شما چه ارزيابي از آن داريد. آنچه كه مهم است، اطمينان از اين مطلب است كه جامعهي بينالمللي به جواب تمام سوالاتش در رابطه با برنامههاي گذشتهي ايران دست يابد و همزمان خيالش از عدم نقض رژيم منع اشاعه راحت شود. چگونه ميتوان به اين رسيد، من فكر ميكنم چيزي است كه بايد در روزهاي آينده دربارهاش بحث كرد. از ديدگاه ما راه حلي كه بسيار مورد توجه است، ادامهي تحقيق دربارهي برنامههاي گذشتهي ايران است و بايد به سوالات جامعهي بينالملل از طريق متخصصان پاسخ گفته شود.
سوال: يك سوال از خانم رايس. آيا آمريكا همچنان پيشنهاد طرف روسي را براي يك كار مشترك با ايران كه بتواند مسالهي ايران را حل كند، در نظر خواهد داشت؟
رايس: ما حامي طرح روسيه بودهايم كه شامل يك كار مشترك براي غنيسازي و بازفرآوري در خاك روسيه است. براي اجراي اين كار نيز تلاشهايي انجام شده است. آنچه كه ما باور داريم به حداقل رساندن خطر اشاعه است و از آنجا كه غنيسازي و بازفرآوري در خاك روسيه خواهد بود و سوخت براي ايران از اين طريق فراهم ميشود و سوخت مصرف شده نيز به روسيه بازگردانده ميشود، خطر به حداقل خواهد رسيد. اين روند قابل مقايسه است با آنچه كه رييس جمهور در دانشگاه دفاع ملي ارايه داده بود كه بر اساس آن ايران بتواند از انرژي صلحآميز هستهيي برخوردار شود. موضوع بر سر آن نيست كه ايران حق دارد انرژي هستهيي صلحآميز داشته باشد، مساله اينجاست كه بايد از طريقي امكان خطر اشاعه از طريق برنامههاي صلحآميز را از بين برد. با اين طرح پيشنهادي و توافق روسيه براي ساخت راكتور بوشهر امكان حصول هدف وجود خواهد داشت.