کد خبر: ۴۳۴۵۴
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۹:۰۶
« اصلاح طلبان و انتخابات آینده»

سعید شریعتی: تفسیر قوانین انتخاباتی گسترده است

آفتاب‌‌نیوز : پیش از این نیز سید محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران لایحه ای را جهت تغییر قانون انتخابات تهیه کرده بود که به علت مخالفت شورای نگهبان به سرانجام نرسید. اکنون طرح جدید، مختص به انتخابات مجلس خبرگان است و طراح آن مجید انصاری نماینده این مجلس می باشد. طرح اصلاح قانون خبرگان در کمیسیون مربوط، به تدوین رسیده است و بنا بر آنچه هاشمی رفسنجانی اعلام کرد، قرار است در این دوره در مجلس خبرگان مورد بررسی قرار گیرد.
به همین خاطر به علت توجه محافل سیاسی و احزاب و گروه ها به این موضوع و نیز بحث قانون انتخابات، با سعید شریعتی، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت گفت و گویی صورت گرفته است.
*مشکلات حقوقی و قانونی انتخابات ایران در شرایط کنونی چیست؟
ـ قوانین ناظر بر انتخابات در ایران از پتانسیل بالایی برای انواع تفسیرها و برداشت ها برخورد دارند و ابهامات خواسته یا ناخواسته ای که در تدوین این قوانین وجود دارد، اجازه هر نوع تفسیری را به مجریان و ناظران می دهد.
یکی از مشکلات عمده ای که وجود دارد ابهامات قانونی صوری و شکلی در قوانین موجود در انتخابات است.
انتخابات به عنوان تمام لوازم دموکراسی نیست. ابزاری است در خدمت دموکراسی و اگر سایر الزامات دموکراسی مستقر باشد و دموکراسی به عنوان یک شیوه مستمر و نهادینه شده در سطح مختلف جامعه بکار گرفته شود، طبیعتا انتخابات دموکراتیک، سالم، آزاد و عادلانه برگزار خواهد شد.
اگر ما بخواهیم به نتایج دموکراتیک در انتخابات دست یابیم صرف تکیه بر اصلاح قوانین به ما کمک نمی کند و چه بسا با همین قوانین موجود هم اگر پشتوانه دموکراتیک داشته باشیم نتیجه ای که خواهیم گرفت، نتیجه ای دموکراتیک خواهد بود.
* اصلاح طلبان برای اصلاح این مشکلات در دولت و مجلس چه تلاش هایی داشتند؟
ـ اصلاح طلبان تلاش های زیادی در اصلاح قوانین کردند اما به دلیل اینکه لوازم پیشبرد آن موجود نبود توفیقی حاصل نشد. البته در خصوص انتخابات شوراها توفیقاتی حاصل شد اما در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری که دو لایحه محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ناظر بر این امر شد، توفیقی حاصل نشد.
* در مورد انتخابات شوراها و خبرگان، اصلاح طلبان باید چه خط مشی ای را در پیش گیرند؟
ـ خط مشی ای که نیروهای سیاسی باید دنبال کنند این است که از این فرصت یک ساله استفاده کنند، پایگاه اجتماعی ناظر بر این امر شد، توفیقی حاصل نشد.
* در مورد انتخابات شوراها و خبرگان، اصلاح طلبان باید چه خط مشی ای را در پیش گیرند؟
ـ خط مشی ای که نیروهای سیاسی باید دنبال کنند این است که از این فرصت یک ساله استفاده کنند، پایگاه اجتماعی خود را منسجم وقدرت خود را تجمیع کنند. در آن صورت می توانند با یک عزم و قدرت بیشتر در انتخابات وارد شوند و به نتایج مطلوب خود دست پیدا کنند.
* آیا این راهبرد که انتخابات شوراها به احزاب مدرن و تکنوکرات نظیر کارگزاران و مشارکت و انتخابات خبرگان به احزاب روحانی چون مجمع روحانیون و مجمع محققین و مدرسین و اعتماد ملی واگذار شود، مناسب است؟
ـ صرف اینکه روحانیون اصلاح طلب به خبرگان و احزاب و گروه های تکنوکرات به شوراها بپردازند، کفایت نمی کند. اگر همه گروه ها و احزاب به یک اندازه هم به شوراها و هم به خبرگان بپردازند، در این صورت، نتایج مطلوب همه اصلاح طلبان خواهد بود.
هم انتخابات شوراها و هم خبرگان از اهمیت بسزایی برخور دارند، به ویژه خبرگان که مهمترین رکن انتخابی جامعه است.
اگر همه اصلاح طلبان قدرت خود را معطوف به بهتر برگزار شدن این انتخابات کنند وافرادی در آینده در خبرگان حاضر شوند که نظارت موثر بر ساختار کلان قدرت در جامعه داشته باشند، بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد. بنابراین عطف توجه به انتخابات خبرگان بسیار مهم است.
* اجماع اصلاح طلبان در این انتخابات چه ضرورتی دارد؟
ـ مفهوم اجماع خیلی مفهوم روشنی نیست. پیش از آن باید ببینیم پیروزی در انتخابات آینده را چگونه تعریف می کنیم و خواسته های مان حداکثری است یا حداقلی.
اگر به دنبال پیروزی در انتخابات شوراها باشیم و تعریف مان از این پیروزی تشکیل دادن شورایی با رعایت حداقل های مورد نظر جریان اصلاح طلب باشد می توانیم به یک توافق نسبی در بین گروه های اصلاح طلب و یا خارج از دایره اصلاح طلب که می توانند مسیر را برای قدرت نگرفتن جریان اقتدارگرا مسدود کنند، برسیم.
به اعتقاد من دایره همکاری های سیاسی را در انتخابات آینده باید گسترده تر از دایره اصلاح طلبان تعریف کرد. البته این مساله بستگی به این دارد که ما خطر اصلی را در چه چیزی ببینیم و پیروزی را در تحقق چه مسائلی تعریف کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین