آفتابنیوز : دکتر زهرا هادیان، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و از محققان در این باره اظهار کرد: نقش اسیدهای چرب زیست فعال (بیواکتیو) در سلامتی انسان از زمانهای گذشته مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. شواهد موجود، بیانگر ارتباط بین اسیدهای چرب امگا 3 و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی است که خود دلیلی اساسی برای بسیاری از مطالعات انجامشده در این حوزه بوده است. در بین این اسیدها، دو گروه دوکوزاهگزاانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتاانوئیک اسید (EPA) توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
وی در شرح ضرورت تحقیق صورت گرفته عنوان کرد: متأسفانه اسیدهای چرب EPA و DHA مستعد به اکسیداسیون در شرایط محیطی هستند. اما اکسیداسیون این اسیدهای چرب را میتوان با استفاده از روشهای مختلف کپسوله کردن از جمله لیپوزومها به همراه آنتی اکسیدان ممانعت کرد.
به گفته هادیان، هدف از این تحقیق تولید و ارزیابی نانولیپوزومهایی به عنوان حاملهای این گروه از اسیدهای چرب امگا- 3 بود. در واقع در مطالعه حاضر، به منظور دستیابی به فرمولاسیون مناسب، اثر ترکیبات لیپیدی و روشهای ساخت روی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی نانولیپوزوم حاوی DHA و EPA ارزیابی شده است. علاوه بر این، پایداری فیزیکی و شیمیایی از طریق مشاهده اندازه ذرات، توزیع اندازه ذرات، میزان پتانسیل زتا، کارایی درون پوشانی اسیدهای چرب و مقادیر پراکسید و ترکیبات فرار آلدئیدی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با یکدیگر مقایسه شده است.
وی در ادامه به نتایج کسب شده اشاره کرد و افزود: همانگونه که پیشتر گفته شد، ترکیبات چربیدوست درون پوشانی شده (روغن ماهی یا اسیدهای چرب امگا-3) نسبت به اکسایش بسیار حساس هستند و در طی فرآوری به دلیل ماهیت غیراشباعی، متحمل تغییراتی میشوند. طبق نتایج کسبشده در این کار، نانولیپوزومها اثر مثبتی بر جلوگیری از اکسیداسیون این اسیدها دارند. به عبارت دیگر نانولیپوزومهای حامل ساخته شده، میتوانند منجر به کاهش میزان اکسایش، تخریب و فساد زودهنگام ترکیبات چربیدوست در بازه زمانی 90 روزه شوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: از این طرح تا کنون دو اختراع تحت عنوان «فرمولاسیون و تولید نانولیپوزومهای حاوی اسیدهای چرب روغن ماهی به شماره ثبت 027143 89/الف» و «تولید نانولیپوزومهای پایدار حاوی اسیدهای چرب امگا-3 به شماره ثبت 010101 89/الف» به ثبت رسیده است.
نتایج این تحقیقات که حاصل تلاشهای دکتر زهرا هادیان عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر محمد علی سحری عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دکتر حمیدرضا مقیمی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و سایر همکارانشان است، در مجله Food Chemistry با ضریب تاثیر 4/05 منتشر شده است.