آفتابنیوز : سرویس اجتماعی- روزنامه بریتانیایی «ایندیپندنت» با انتشار گزارشی علمی و تحلیلی اشاره میکند که احتمال وقوع سونامیای مشابه آنچه در جنوب شرقی آسیا در سال ۲۰۰۴ میلادی و آنچه در ژاپن در سال ۲۰۱۱ میلادی روی داد در سواحل جنوبی ایران و مناطق مرزی کشور با پاکستان وجود دارند چرا که صفحات تکتونیکی درحال حرکت در دریای عرب میتوانند موجب ایجاد تخریب در سواحل جنوبی ایران شوند.
به گزارش آفتابنیوز، این روزنامه مینویسد:«از زمان سونامی سوماترا در سال ۲۰۰۴ میلادی در تایلند بیش از یک دهه میگذرد. حادثه دردناکی بود و پس از وقوع زلزله ۹ ریشتری ساحل سوماترا به دلیل برخورد امواج چند متری ارتفاع اقیانوس هند نابود شد و بیش از ۲۳۰ هزار نفر از مردم در ۱۴ کشور جهان جان خود را از دست دادند. در سال ۲۰۱۱ میلادی زلزله ۹ ریشتری دیگری روی داد این بار در ژاپن و امواج با ارتفاع ۲۰ متر باعث جاری شدن سیل در درون راکتور هستهای فوکوشیما شدند که بیش از ۱۵ هزار نفر در جریان آن کشته شدند. در مطالعه تازهای که در مجله بینالمللی ژئوفیزیک منتشر شده است تحقیقات نشان میدهند که یک گسل طولانی هزار کیلومتری در انتهای شمالی دریای عرب وجود دارد که حرکت آن میتواند تجربه وقوع حادثهای مشابه این بار در سواحل جنبوی ایران و در پاکستان را تکرار کند.»

ایندیپندنت اشاره میکند که مکران به عنوان منطقهای ساحلی در جنوب ایران و پاکستان بر روی صفحات تکتونیکی زمین واقع شده است و یک گسل غولپیکر در آن ایجاد شده است. حرکت بیشتر این صفحات میتواند باعث ایجاد تنش شود. در صورتی که تنش وارد شده از حد معینی بیشتر شود زلزله روی میدهد دقیقا همان اتفاقی که سبب سونامی در سوماترا در سال ۲۰۰۴ و سوهوکو در سال ۲۰۱۱ میلادی شد.
ایندیپندنت در ادامه اشاره میکند که ارزیابیها نشان میدهند که بخش شرقی مکران در پاکستان میتواند بستر زمینلرزههای بزرگ باشند. این روزنامه مینویسد:«زمینلرزهای ۸.۱ ریشتری در سواحل غربی پاکستان در سال ۱۹۴۵ میلادی سبب ایجاد سونامیای شد که در جریان آن ۳۰۰ نفر در امتداد سواحل پاکستان و عمان کشته شدند. هم چنین چند زمینلرزه خفیف نیز در این منطقه روی داده اند از جمله زمینلرزه ۶ ریشتری در فوریه سال جاری».

اگر بخش غربی مکران در ایران با زمینلرزه مواجه شود، کل منطقه مکران میتواند حرکت کند و زمینلرزهای ۹ ریشتری و پیامد آن سونامیای مشابه سوماترا و توهوکو در آن منطقه بوقوع بپیوندند. ایندیپندنت اشاره میکند اگرچه سالها (از سال ۱۴۸۳ میلادی به این سو) در این بخش از مکران زمین لرزهای ثبت نشده است با این حال، باید به خاطر داشت که ندیدن زمینلرزه در سالهای گذشته بدان معنا نیست که لزوما امکان وقوع آن وجود ندارد بخصوص آن که فواصل زمینلرزه اغلب صد یا هزاران سال باشد. از نظر تاریخی، مردم زیادی در مکران زندگی میکردند؛ بیابانی که به قتلگاه ارتش تحت فرمان اسکندر تبدیل شد. در نتیجه، ارزیابی وقوع زمینلرزه به سادگی در این منطقه امکانپذیر نبوده است».
ایندیپندنت اشاره میکند که وقوع زمینلرزه مانند مچالهکردن یک تکه کاغذ است اگر به یک سمت آن فشار آورید و فاصله بین دو سر کاغذ کوتاهتر شود بخش دیگر نیز تاثیرپذیر از این مچاله شدن خواهد بود در نتیجه اگر صفحات واقع شده در پاکستان دچار لرزش شوند این وضعیت تا جنوب ایران امتداد خواهد یافت.
«کامیلا پنی» محقق دانشگاه کمبریج در رشته زمینشناسی که بر روی این موضوع کار کرده در اینباره میگوید: «این خطری است که مردم به ویژه کسانی که در مناطق ساحلی در اطراف دریای عرب زندگی میکنند باید از آن آگاه باشند. شهرنشینی سریع در امتداد سواحل عمان و پاکستان در سالهای اخیر جمعیت بیشتری را در معرض خطر زمینلرزه و سونامی قرار داده است. اکنون کراچی در انتهای شرقی مناطق فرورانش شهری با جمعیت ۲۵ میلیون نفر است و مسقط پایتخت عمان در مقابل سونامی آسیبپذیر است. بندر گوادر در پاکستان که به شدت در سال ۱۹۴۵ میلادی بر اثر زلزله آسیب دیده شده بود نیز توسعه یافته است».
متوهم نباشیم
طرح بلندمدت مکران هم لازم و خوبه ولی باید ملاحظات و مخاطرات هم دیده بشه