آفتابنیوز : در سال 92 و آغاز فعاليت دولت تدبير و اميد بود كه بيژن زنگنه، وزير نفت دولت به مردم و مسئولان وعده افزايش تولید و برداشت گاز ایران از
میدان مشترک پارس جنوبی را تا پایان سال 96 به میزان برداشت و تولید کشور قطر از این میدان مشترک داد.
به گزارش آفتابنیوز؛ حال با گذشت بیش از سه سال از آن روز، برداشت و تولید گاز ایران از پارس جنوبي از 285 میلیون متر مکعب در روز به 540 میلیون متر مکعب رسیده و براساس آنچه اخيرا وزیر نفت اعلام كرده است، این میزان در سال جاری از کشور قطر پیشی میگیرد. پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که تا پیش از این امکان برداشت از لایههای نفتی آن وجود نداشت اما دولت یازدهم با استقرار شناور پالایشی، موانع موجود در این مسیر را برطرف کرد. قطر در سالهای گذشته از لایههای نفتی پارس جنوبی برداشت میکرد اما در ایران به علت غفلت و همچنین نبود امکانات فنی مانند شناور پالایشگاهی، به تولید نفت از این میدان توجهی نشد. در دوره اصلاحات تلاشهاي زيادي براي توسعه پارس جنوبي صورت گرفت ولي به دليل كمبود امكانات و تكنولوژي لازم به سرانجام نرسيد. پس از استقرار دولت یازدهم تلاش شد با تهیه کشتی پالایشگاهی، برداشت نفت از این میدان آغاز شود و امروز مشاهده ميكنيم كه اين دستاورد بزرگ برجام با تلاشهاي دولت به سرانجام رسيده است.
بهرهبرداري 11فاز در كمتر از چهار سال
در اين زمينه بیژن نامدار زنگنه با اشاره به اولویتگذاری فازهای پارس جنوبی در شهریورماه سال ٩٢ گفت: «این اولویتگذاری نتیجه داد و فازهای ١٥و١٦ و١٢ در دو سال گذشته و پس از آن فازهای ١٧و ١٨، ١٩ و ٢٠و ٢١ که سال گذشته در اولویت قرار گرفتند، تا پایان ماه جاری به بهره برداری میرسند. همکاران ما در این دولت ظرف کمتر از چهار سال، ١١ فاز از پارس جنوبی را به بهرهبرداری رساندند که این وضعیت در نوع خود بیسابقه است. امسال، سالی استثنایی برای صنعت نفت و کل کشور است. در سال جدید مجموعهای از افتتاحهای بسیار بینظیر را در پارس جنوبی پیش رو داریم. طرحهایی که ارزش سرمایهگذاری در آنها به ٢٠ میلیارد دلار میرسد. علاوه بر طرحهای فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 و لایه نفتی پارس جنوبی ، چندین مجتمع پتروشیمی نیز آماده افتتاح است. وزارت نفت وظیفه خود را برای تکمیل فازهای باقیماندهای که بهتازگی در اولویت قرار گرفتهاند، انجام خواهد داد. تا پایان امسال قرار است برای هرکدام از فازهای ١٣، ٢٢، ٢٣ و ٢٤ و فاز ١٤یک واحد وارد مدار بهرهبرداری شود که این کار تصمیم بزرگی است که توسط وزارت نفت گرفته شده است. سال جدید، برای وزارت نفت سال خوبی خواهد بود. بهویژه اینکه امیدوارم تولیدمان در پارس جنوبی از قطر پیشی بگیرد زیرا یک بار در سال ٨٤ به قطر رسیدیم و پس از آن در تولید گاز عقب افتادیم».
افتتاح پنج فاز با حضور رييسجمهور
ظاهرا وعده وزیر نفت به مردم درباره افزایش تولید گاز از پارس جنوبی در دولت یازدهم، سال گذشته بهطور کامل عملی شده است. طبق اعلام روابط عمومي شركت نفت و گاز پارس، طرح توسعه فازهاي 18-17 ، 19 و 21-20 پارس جنوبي هفته آينده با حضور رييسجمهور و برخي مسئولين بلندپايه كشوري و همچنين ميهمانان داخلي و خارجي افتتاح ميشوند. با تكميل اجراي عمليات در بخشهاي خشكي و فراساحل و نيز راهاندازي واحدهاي فرآيندي و شيرينسازي، سه طرح توسعه فازهاي 17-18 ، 19 و 20-21 با حضور رييسجمهوري در منطقه پارس جنوبي افتتاح ميشوند. طرح توسعه اين سه پروژه ملي براي برداشت گاز از مخزن ميدان مشترك پارس جنوبي توسط كنسرسيومي متشكل از شركتهاي ايراني به مرحله اجرا رسيده است. افتتاح اين پنج فاز پارس جنوبي در حالي صورت ميگيرد كه طرح توسعه فاز 12 به عنوان بزرگترين فاز پارس جنوبي و فازهاي 15-16 نيز در دولت يازدهم با حضور حسن روحاني افتتاح شده و به بهرهبرداري رسيدند.
تحولی عظیم در زمینه تولید و اشتغال
در اين باره مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس نیز با اشاره به افتتاح و بهرهبرداری شش فاز پارس جنوبی با صرف اعتبار و سرمایهگذاری ٢٠ میلیارد دلاري با حضور رییسجمهور کشور، با بیان اینکه از ابتدای فعالیت دولت یازدهم در وزارت نفت برخی فازهای پارس جنوبی اولویتبندی شدند و کمتر از چهار سال این فازها با شتاب چشمگیری به نتیجه رسیدهاند گفته است: «همزمان در پارس جنوبی چهار طرح دیگر در فازهای مجتمعهای پتروشیمی کاویان دو، مروارید، انتخاب و تخت جمشید در منطقه پارس جنوبی که به دست فعالان بخش خصوصی ساخته شده است افتتاح خواهند شد. با راهاندازی طرحهای جدید پتروشیمیها هزاران تن پلیاستایرلن در منطقه پارس جنوبی و سالانه دو میلیون تن به تولید و دو میلیارد دلار به ارزش تولید محصولات کشور در بخش پتروشیمی افزوده میشود که این امر سبب تحولی عظیم در زمینه تولید و اشتغال در منطقه ویژه پارس خواهد شد. هفته آینده افتتاح بزرگ و تاریخی را در عسلویه به ارزش ٢٠ میلیارد دلار که این میزان بیش از یک پنجم کل سرمایهگذاری صورت گرفته در میدان مشترک پارس جنوبی به شمار میآید، خواهیم داشت. همزمان با افتتاح شش فاز گازی پالایشگاهی در پارس جنوبی، چندین مجتمع پتروشیمی و طرح برداشت از لایه نفتی پارس جنوبی نیز به بهرهبرداری خواهند رسید و امسال با تلاش و همکاری مهندسین داخلی و فعالیتهای شبانه روزی متخصصین، با قطر در برداشت و تولید از میدان گازی پارس جنوبی برابر خواهيم شد. در سه سال گذشته تولید گاز در پارس جنوبی بیش از دوبرابر و صادرات محصولات مایع و جامد نفتی و پتروشیمیایی آن نيز با صددرصد افزایش به بیش از ٣٤ میلیون تن رسیده است. پارس جنوبی در زمینه جذب سرمایهگذاری مشمول برجام نبود زیرا قراردادهای پارس جنوبی قبل از برجام بسته شده بود. موضوعی که پس از برجام در پارس جنوبی رخ داد، آزادسازی محمولههایی بود که در خارج از کشور مانده بودند. پارسال قرارداد نهایی ١٠ طرح به ارزش بیش از ١٠ هزار میلیارد تومان در حوزه پایین دستی پتروشیمی برای استفاده از محصولات شش فاز پارس جنوبی از فاز١٧ تا ٢١ در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به مرحله نهایی رسید و در فروردین ماه امسال نیز قرارداد چندین پروژه پاییندستی پتروشیمی به ارزش هفت هزار میلیارد تومان دیگر نهایی خواهد شد. نخستین شناور پالایشگاهی خاورمیانه در هفتههای پایانی سال 1395، وارد خلیج فارس شد و تولید نفت از لایه نفتی پارس جنوبی در بیستونهم اسفند گذشته آغاز شد.
منبع: قانون