کد خبر: ۴۴۰۱
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۸۴ - ۱۲:۴۶

ورود اروپا به عصر «بلر» یسم

آفتاب‌‌نیوز : نظریه پرداز اصلی این تجربه، گوردون براون وزیر اقتصاد دولت کارگری است که ثابت کرد یک حزب ملهم از اندیشه های سوسیالیستی قرن نوزدهم می تواند خود را بازسازی کند و کار آمدی اقتصادی را با عدالت جویی آشتی دهد. طی دورانی طولانی رسم بر این بود که حزب محافظه کار طرفدار خلق ثروت شناخته شود و حزب کارگر هوادار توزیع عادلانه ثروت. «راه سوم» پیشنهادی تونی بلر و گوردون براون تلفیقی است از این دو داعیه. البته در باره تحقق عدالت اجتماعی در بریتانیا سخن بسیار است، ولی تردیدی نیست که اقتصاد این کشور دورانی درخشان را از سر میگذراند.

در اتحادیه اروپا، کشور هایی چون المان و فرانسه، که از رکودی دراز مدت و نرخ بیکاری بالا رنج می برند، تجربه بریتانیا را زیر ذره بین دارند و تمایل آنها به بلریسم آشکار تر از هر زمان دیگری است. گونه های مختلف سوسیال دمکراسی جهان سومی نیز «راه سوم» بریتانیا را با علاقه پیگیری میکند، از جمله در برزیل که لولا، رییس جمهور سوسیالیست آن، ضمن تاکید بر عدالت اجتماعی، به تحکیم اقتصاد آزاد روی آورده و به حفظ و بهبود روابط سالم با محافل مالی بین المللی، پایبند است. برای توزیع عادلانه ثروت، نخست باید ثروتی در کار باشد، وگرنه تنها می توان فقر را تقسیم کرد و این همان بلایی است که بر سر شمار زیادی از کشور های کمونیستی آمد.

اندیشه اقتصادی در ایران نیز، که از سال ها پیش تاکنون، بین عدالت اجتماعی و توسعه اقتصادی سرگردان مانده بی آنکه بتواند به این یا آن دست یابد، شاید بتواند در تجربه بریتانیا محرک های تازه ای را برای پیشروی به سوی افق های تازه جستجو کند، بی آنکه گرفتار تقلید کورکورانه شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین