آفتابنیوز : سرریچارد دالتون چهارشنبه کوله بار سفر خویش از ایران، را بست تا پس از سه سال و سه ماه صندلی اش را در خیابان بابی ساندز را به جانشین خود یعنی جفری آدامز بسپارد.
جفری آدامز روز شنبه 12 فروردین وارد تهران شد تا این بار تجربیاتش را به عنوان یک سفیر در بوته آزمایش قرار دهد. او که پیش از این رئیس دفتر شخصی جک استراو وزیر خارجه بریتانیا بود 48 ساله است و گفته می شود که تسلط زیادی به زبان فارسی دارد.
سفیر جدید بریتانیا در رشته تاریخ اسلام و سیاست خاورمیانه در دانشگاه آکسفورد تحصیل کرده و عربستان، فرانسه، آفریقای جنوبی و مصر از جمله کشورهایی هستند که این دیپلمات برجسته انگلیسی در آنها فعالیت کرده است و شاید دلیل اصلی انتخاب او از سوی دولتمردان کشورش به عنوان سفیر بریتانیا همین ویژگی ها باشد.
در هر حال «جفری آدامز» که مأموریت اش به تهران به عنوان سفیر، نخستین تجربه او در این مقام است با همسرش که نویسنده و دارای مدرک کارشناسی ارشد در مطالعات ایتالیایی است و 3 فرزندش در شرایطی وارد تهران شده که ایران و انگلیس طی یک ماه اخیر به خصوص با چالش های جدیدی در روابط شان روبه رو شده اند.
تجمعات اعتراض آمیز در مقابل این سفارت که حتی به خشونت گرایید، از آخرین تنش های به وجود آمده میان تهران و لندن است. هر چند که ساکنان سفارت بریتانیا واقع در تقاطع خیابان فردوسی و بابی ساندز به چنین تجمعاتی سال هاست که عادت کرده اند. چرا که هر رویداد سیاسی مربوط به کشورهای اروپایی و غربی نتیجه ای جز برگزاری تجمع در مقابل دیوارهای این ساختمان قدیمی ندارد.
اما این تمام چالش های موجود در عرصه روابط دیپلماتیک ایران و بریتانیا نیست. پرونده هسته ای ایران یکی دیگر از موضوعات مورد مناقشه میان مقامات لندن و تهران است. انگلیس یکی از سه کشور اروپایی است که از دو سال و نیم گذشته در خط مقدم گفتوگوها با ایران برای خروج تهران از بن بست هسته ای اش قرار گرفته است هر چند که خروج از بن بست مذکور تا کنون موفقیت آمیز نبوده و روند گفتگوها همچنان ادامه دارد.
ارسال پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و صدور بیانیه ای با همراهی بریتانیا، فرانسه، آلمان، آمریکا و کشورهای دیگر عضو شورای امنیت پیش از آغاز سال 1385 برگ دیگری از تنش های روابط میان تهران و لندن را رو کرد. شاید از همین جهت بود که حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارت خارجه در آخرین نشست خبری اش در سال 1384 با لفظی غیرمتعارف و متفاوت با گذشته به اظهارات جک استراو وزیر خارجه انگلیس پاسخ داد.
از سوی دیگر اگرچه انگلیسی ها سفیر جدید خود را روانه تهران کرده است، اما مکان هدایت سفارتخانه ایران در لندن از 2 ماه پیش تا کنون با احضار و عزل محمدحسین عادلی بدون سفیر باقی مانده است و این در حالی است که در شرایط کنونی و با توجه به باز بودن پرونده فعالیت های هسته ای ایران در بریتانیا به عنوان یکی از طرف های مذاکره با مقامات تهران، حضور یک سفیر در این کشور بیش از پیش احساس می شود.
تفاوت های دو سفیر آما آغاز به کار جفری آدامز در تهران با زمانی که ریچارد دالتون پست سفیری در ایران را از باکینگام دریافت کرد متفاوت است.
اگر دالتون فعالیت خویش را به عنوان نماینده بریتانیا در تهران در زمان سیدمحمد خاتمی رئیس جمهوری سابق آغاز کرد، اما آغاز کار جفری آدامز 48 ساله، که مدتی به عنوان نماینده کشورش در تشکیلات خودگردان فلسطین فعالیت کرده است با دولت اصولگرای محمود احمدی نژاد همراه است.
ریچارد دالتون دومین نماینده انگلیسی ها در تهران پس از انقلاب اسلامی بود که شروع کارش در تهران بهار روابط دیپلماتیک ایران با کشورهای دیگر با تکیه بر شعار تنش زدایی بود. اما جفری آدامز زمانی اولین تجربه اش را به عنوان یک سفیر آغاز کرده که مدتی است بهار روابط دیپلماتیک ایران با کشورهای اروپایی به پاییزی شدن گراییده است و ما جدای جنجالی پرونده هسته ای ایران تنها یکی از دلایل چنین رویدادی محسوب می شود.
در هر حال جفری آدامز عصر شانزدهمین روز فروردین رونوشت استوارنامه اش را به وزیر امور خارجه ایران تسلیم کرد و در دیدار با منوچهر متکی ابراز امیدواری کرد که در طول دوره ماموریتش در تهران نهایت تلاش خود را برای انتقال واقعیت های جامعه ایران به عمل آورد.
اکنون سفارت بریتانیا در تهران حضور یک سفیر جدید را با سیاست های جدید او در این عرصه جشن می گیرد اما صندلی سفیر ایران در بریتانیا هنوز خالی است.