کد خبر: ۴۴۸۵۷
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۸۵ - ۱۵:۳۲

ابهام دستیابی به ائتلاف علیه ایران

آفتاب‌‌نیوز : این ائتلاف که می تواند شامل انگلیس و فرانسه باشد از اقدامات دیپلماتیک و اقتصادی برای متقاعد کردن ایران به پیروی از خواسته های نظام بین الملل و توقف فعالیت های هسته ای اش استفاده خواهد کرد. 

تاکنون دولت بوش و متحدینش در اروپا و جاهای دیگر به کار در چارچوب کانال های بین المللی از جمله شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی هسته ای متعهد بوده اند اما سخنان برخی از مقامات نشان می دهد اگر تلاش های شورای امنیت برای حل مساله هسته ای ایران ناکام بماند، آنها از گزینه های جانشین برای مقابله با این مساله استفاده می کنند. 

دیپلمات های اروپایی و امریکایی گفته اندکه برای دستیابی به ائتلافی خارج از سازمان ملل راه طولانی در پیش دارند و نقاط مبهم بسیاری در این طرح وجود دارد. یک مقام امریکایی که همانند مقامات دیگر نخواسته نامش فاش شود گفته است: نمی توان گفت کدامیک از گزینه ها در مورد ایران درست است. شما با کارت هایی که در اختیار دارید بازی می کنید.
این روزنامه می افزاید: نکته حائز اهمیت این است که اعمال تحریم های اقتصادی بر علیه ایران برای امریکا که تقریبا معامله با تهران را متوقف کرده است، آسیب چندانی به همراه ندارد‍، اما این مساله برای بسیاری از کشورها که به نفت ایران وابسته اند بسیار پرهزینه خواهد بود. به علاوه، پیوستن به امریکا ممکن است تداعی گر ائتلاف کشورها در جنگ عراق باشد. در حالی که این ائتلاف به رهبری امریکا به تدریج درحال کم شدن است. 

در عین حال چنین اقدامی ممکن است باعث تهییج ایران که همواره بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اش تاکید داشته است به کسب دانش ساخت سلاح هسته ای شود. 

از سوی دیگر اعمال تحریم های اقتصادی خارج از چارچوب سازمان ملل به توافقات چند جانبه میان گروهی از کشور نیاز دارد. این در حالی است که کشورهای غربی دیدگاه های متفاوتی در این زمینه دارند، چرا که ایران بسیاری از کالاهای مورد نیاز خود را از این کشور خریداری می کند و این تحریم به زیان این کشورها نیز خواهد بود. برخی از طرفداران این استراتژی گفته اند که مذاکره در مورد اعمال تحریم های بین المللی بر ایران مواردی از جمله کاهش سرمایه گذاری کمپانی های خارجی در ایران و قطع ارتباط با وام دهندگان بین المللی را در بر می گیرد. 

آنها همچنین گفته اند این تحریم در صورت اعمال در چارچوب رهیافت سازمان ملل در اعمال تحریم ها اجرا خواهد شد.
یک مقام ارشد امریکایی با اشاره به اینکه ایران 50 درصد از کالاهای صنعتی خود را از اروپا وارد می کند گفته است: واشنگتن باید چین روسیه، هند و ژاپن را تحت فشار قرار دهد که از صادرات خود به ایران به عنوان اهرم فشار استفاده کنند.
بنا به گفته مقاماتی که در جریان مذاکرات قرار دارند، در میان متحدین امریکا، فرانسه تمایل بیشتری نسبت به اعمال فشار بر ایران از طریق تحریم های اقتصادی دارد. 

انگلیس تمایل کمتری نسبت به این مساله دارد و آلمانی ها ممکن است بیرون ماندن از چنین تلاش هایی را انتخاب کنند آنها می گویند بعید به نظر می رسد روسیه روابط تجاری خود با ایران را به مخاطره بیندازد.
مقامات امریکایی همچنین گفته اند با وجود اینکه کشورهایی مثل هند، برزیل، سری لانکا و مصر در آژانس بین المللی انرژی هسته ای بر علیه ایران رای داده اند اما واشنگتن مطمئن نیست که این کشورها بخواهند به ائتلاف تحریم بر علیه ایران بپیوندند. 

یک مقام آلمانی گفته است: آلمان از میلیاردها دلار صادرات گاز به ایران سود می برد آیا ما می توانیم آنها را از دست بدهیم؟
در عین حال مقامات امریکایی می دانند که ایران می تواند از اهرم های نفوذ خود به عنوان عرضه کننده بزرگ انرژی در بازداشتن کشورها از پیوستن به چنین ائتلافی استفاده کند.
برخی از کارشناسان نیز با اعمال تحریم بر علیه ایران مخالفند. مدیر موسسه تحقیقات سیاسی و اقتصادی خاورمیانه معتقد است که ایرانی ها در مقابل هر گونه تحریمی مقاومت خواهند کرد و تنها نتیجه این تحریم ها تقویت موضع دولت ایران خواهد بود.
وی می گوید: تحریم ها نمی تواند ایرانی ها را مجبور به دست کشیدن از برنامه هسته ای شان کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین