آفتابنیوز : به گزارش ایسنا، دکتر محمد مهدی گویا با بیان اینکه تب کریمه کنگو یک بیماری مشترک بین انسان و حیوانات به شمار میرود، گفت: این بیماری در اصل مخصوص حیوانات است؛ طیف گوناگونی از حیوانات شامل حیوانات وحشی و اهلی مثل گوسفند، بز و گربه قابلیت میزبانی ویروس تب کریمه را دارند.
وی گفت: بیماری CCHF یا تب کریمه در بیشتر مواقع توسط کنه منتقل میشود که همهگیری بالایی هم دارد. شش ماه اول سال و در گرمای هوا، شرایط مناسبی برای رشد این ویروس بهحساب میآید. خوشبختانه با تشخیص به موقع این ویروس میتوان فرد مبتلا را بهطور کامل درمان کرد و تمام داروهای آن در کشور موجود است.
گویا با بیان اینکه این بیماری قدمتی ۲۰ ساله در کشور دارد، یادآور شد: این بیماری برای نخستین بار در سال ۷۸ در کشور دیده شد، سالیانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ مورد به این بیماری مبتلا میشوند. بیماری تب کریمه کنگو در ۳۰ درصد موارد حتی با اقدامات درمانی با مرگومیر مواجه بوده و کشنده است. در طول امسال بیش از ۳۰ نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدند که از این تعداد ۳ مورد فوتی گزارش شده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت با بیان اینکه علائم این بیماری بسته به نوع انتشار متفاوت است، افزود: این بیماری یا از طریق کنه یا از طریق کشتار در فضایی خارج از کشتارگاه به انسان منتقل میشود. در صورت انتشار با کنه، با کوچکترین گزشی، این خون آلوده از کنه به انسان منتقل میشود. به این ترتیب کسانی که در دامداری و قصابیها هستند، مستعد ابتلا به این بیماری هستند. در نوع دوم، اگر کشتار دام در کشتارگاه صورت گیرد جای نگرانی نیست، هشدار زمانی است که دام در کوچه و خیابان کشتار شود که موجب آلودگی افراد تحت تماس میشود.
گویا با تکذیب انتشار این بیماری از طریق خوردن گوشت آلوده تاکید کرد: برخی فکر می کنند که خوردن گوشت آلوده می تواند منجر به انتشار این بیماری شود که این موضوع را قویا تکذیب می کنم، زیرا تنها عامل ابتلا به این بیماری تماس با لاشه و خون تازه حیوان بیمار است، لذا گوشت پخته هیچ بیماری را منتقل نمیکند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به علائم این بیماری، گفت: علائم این بیماری در انسان بین یک تا سه روز ظاهر می شود که شامل تب و لرز، سردرد، کوفتگی، اسهال و استفراغ به مدت ۳ تا ۵ روز و بعد از آن خونریزی زیر پوستی، وجود خون در مدفوع و دستگاه تناسلی و دستگاه گوارش آغاز میشود که در نهایت موجب مرگ فرد بیمار میشود.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، با انتقاد از کشتار دام در کوچه و خیابان تاکید کرد: ما نمی توانیم شاهد کشتار سنتی دام در کوچه و خیابان باشیم، زیرا کشتار دام در داخل کشتارگاه اصول و قوانینی دارد که فرد کشتارکننده به آن اصول واقف است، برای این بیماری هیچ سرم و واکسنی وجود ندارد، اما میتوان با رعایت نکات ایمنی به آن مبتلا نشد.
وی افزود: این بیماری پیش زمینهای دارد و عملا بیماری افراد عادی نیست و تنها افرادی که به نوعی با دام در ارتباط هستند و حتی دام را به صورت زنده کشتار و مصرف کردهاند میتوانند نسبت به ابتلا به این بیماری مشکوک باشند.
گویا ادامه داد: ما در مدت ۲۰ سال گذشته از همه شیوههای اطلاع رسانی برای بالابردن سطح آگاهی مردم استفاده کردهایم، کسانی که بر اثر ابتلا به این بیماری فوت میکنند، پس از فوت باید به گونهای دفن شوند که دیگران را آلوده نکنند و غسالها باید دقت بیشتری داشته باشند تا هنگام شستشو و دفن متوفای مبتلا، به این بیماری مبتلا نشوند.
تب خونريزي دهنده كنگو كريمه: يكي ديگر از بيماري هاي ويروسي مشترك است كه همواره خطر گسترش آن به نواحي غيراندميك وجود دارد. بيماري با ويروسي به همين نام از خانواده Buanyavirida و گروه Nairovirus ايجاد مي شود. مخزن ويروس در طبيعت خرگوش هاي وحشي و پرندگان هستند و گوسفند، بز، گاو و ساير حيوانات اهلي نيز مي توانند مخزن ويروس باشند. كنه هاي ايكسودس Ixodes و در بيشتر موارد ودر بيشتر موارد Hyalomma ناقل ويروس هستند. انتقال ويروس در نسل هاي متوالي كنه، از تخم به بالغ، صورت مي گيرد و حيوانات مخزن از طريق تغذيه نوچه و يا بالغ كنه آلوده بر روي آن ها، آلوده به ويروس مي شوند. حيوانات نقش مخزن ويروس را در طبيعت دارند و مبتلا به بيماري نمي شوند. آلودگي انسان مي تواند در اثر تماس با خون و ترشحات حيوانات و يا تماس با بيماران انساني و يا به وسيله نيش كنه آلوده صورت گيرد. خونريزي شديد از مخاط ها از نشانه هاي شكل شديد و كشنده بيماري است كه گاهي مشابه بيماري ابولا است. خونريزي از لثه ها، بيني، ريه، دستگاه تناسلي از نشانه هاي شكل شديد و كشنده بيماري است. ميزان كشندگي تا 30 درصد گزارش شده است. اين بيماري به صورت همه گير و تك گير از كشورهاي مديترانه اي اروپا، تركيه، ايران، ساير كشورهاي خاورميانه و خليج فارس، پاكستان، عربستان سعودي و سودان گزارش شده است. آزمايش خون حيوانات كشتار شده در امارات متحده عربي (1995) كه بعد از يك همه گيري انساني بيماري با 63 درصد مرگ صورت گرفته نشان داده كه منبع بيماري تعدادي از گوسفندان آلوده وارداتي از ايران بوده است. اولين موارد بيمار انساني در نواحي غربي عربستان سعودي (2000) به واردات گوسفند منسوب شده است.