آفتابنیوز : روزنامه اعتماد نوشت:با گذشت دو روز از پاسخ محمدجواد لاریجانی به وزیر ارشاد برای پخش نشدن «ربنا»ی محمدرضا شجریان از صداوسیما، علی مرادخانی، معاون هنری وزارت ارشاد اعلام کرد که ایراد آقای لاریجانی به لحن، تجوید و قرائت ربنای شجریان خارج از منطق است و به لحاظ تخصصی جایگاه روایی ندارد، بنابراین ایراد وارد نیست.
بعد از نامه درخواست وزیر ارشاد از عبدالعلی عسگری، رییس سازمان صداوسیما برای پخش ربنای شجریان در ماه رمضان امسال این محمدجواد لاریجانی بود كه روز یكشنبه به این نامه پاسخ داد و به عنوان عضو شورای نظارت صداوسیما این دعا را دارای اشكال شرعی دانست.
او همچنین عنوان كرد كه دفاع از محمدرضا شجریان به یك مناقشه سیاسی تبدیل شده است. ایراد محمدجواد لاریجانی با واكنش اهالی موسیقی روبهرو شد و در این بین حتی پای اذان موذنزاده هم به موضوع باز شد: «اگر بخواهیم از نظر قواعد تجوید بررسی كنیم اذانی كه مرحوم استاد موذنزاده اردبیلی گفتهاند اذان فارسی محسوب میشود و از لحن فارسی در آن استفاده شده و تجویدش هم متفاوت است. حال آنكه این اذان حالی دارد كه ما باید به دنبال روح حاكم بر آن باشیم. مردم هم روح حاكم بر آن اثر را دیدند و پذیرفتند. امروز اذان موذنزاده اردبیلی با روح و جان مردم ممزوج است. اگر شما از مردم ایران بپرسید كدام اذان را بیشتر دوست دارید حتما اكثریتشان میگویند اذان موذنزاده اردبیلی. این طبیعی است چون كسی كار به لحن اثر ندارد و به قول شاعر ما درون را بنگریم و حال را. » این موردی بود كه حمیدرضا نوربخش آن را مطرح كرد.
او در بخش عمدهای از پاسخش به لاریجانی به سابقه محمدرضا شجریان در زمینه قرائت قرآن هم اشاره و اینطور نتیجهگیری كرد كه بهتر است دنبال دلیل دیگری برای پخش نكردن ربنا باشند.
حالا نوبت به علی مرادخانی رسیده تا به عنوان معاون هنری ارشاد پاسخ محمدجواد لاریجانی و ایرادات شرعی او را به «ربنا» با صدای شجریان بدهد: «محمدرضا شجریان در آواز سنتی ایرانی و نیز در قرائت قرآن، جامع الاطراف است بنابراین كسی كه درباره او اظهارنظر میكند باید شناخت كامل داشته و محیط بر موضوع باشد در غیر این صورت اظهارنظر او قابل پذیرش نیست.»
مرادخانی در ادامه صحبتهایش به همان موردی اشاره كرد كه حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی در پاسخ به نامه محمدجواد لاریجانی گفته بود؛ اینكه «اگر آقای لاریجانی در این بحث اصلا ورود نمیكرد، بهتر بود.»
مرادخانی ربنای شجریان را یكی از نیایشهای زیبا در تاریخ قرائت قرآن و نیز در تاریخ موسیقی سنتی ما عنوان كرد و همین را دلیلی بر ماندگاری آن دانست. معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اذان موذنزاده هم كه در دستگاه بیات ترك گوشه روحالارواح اجرا شده همین نظر را دارد و گفته كه این اذان هم یكی از آثار ماندگار است كه سالهای سال است میشنویم، لذت میبریم و حذف شدنی نیست.
مرادخانی كه از سال ٦٩ تا ٨٣ به عنوان مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد فعالیت داشته در این بین به سابقه آشناییاش با محمدرضا شجریان هم اشاره كرده است: «استاد شجریان را از سال ١٣٥٤ و از كلاسهای قرائت مرحوم مولایی میشناسم، كلاسی كه بسیاری از استادان قرائت قرآن از آن بیرون آمدند، شجریان همان زمان هم بر تجوید و اصول قرائت مسلط بود. او در كار خوانندگی هم صدا را میشناسد و هم به صوت كاملا مسلط است. به یاد دارم شجریان به سبك قرائت مرحوم مصطفی اسماعیل كه قرّای قرآن میدانند سبك سختی هم هست، علاقهمند بود. »
او به صحبتهای شجریان هم در مورد این دعا اشاره كرده و توضیح داد: «از سالهای دور با استاد شجریان در ارتباط بودم، زمانی درباره نیایش ربنا گفت كه برای ضبط مجدد میتوانسته به لحاظ تكنیكی در آن دستی ببرد و بهبود ببخشد اما چون مردم با این لحن انس گرفته و آن را دوست دارند آن را بازخوانی نكرده است. »
مرادخانی در بخش پایانی صحبتهایش به امیدواری مجموعه وزارت ارشاد برای پخش این دعا هم اشاره كرد. او گفت كه نامه شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر درخواست پخش ربنا از صداوسیما نشان میدهد كه مجموعه وزارت ارشاد امیدوار است پخش این دعا از سر گرفته شود.
تلاش وزارت ارشاد برای پخش ربنا از صداوسیما را میتوان در ادامه فعالیتهایی دانست كه این وزارتخانه از سال گذشته در مورد شجریان و رفع محدودیتهایی كه او ایجاد شده بود شروع كرد و تا آنجا پیش رفت كه اردیبهشتماه امسال «ربنا» با صدای شجریان در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شد. این تلاش چیزی است كه نوربخش چندی پیش در گفتوگویی به آن اشاره كرده بود: «درباره آقای شجریان دولت بسیار تلاش كرد تا مشكلاتی را كه وجود داشت، حل كند. در این دولت مجوز تمامی آثار ارایه شده استاد شجریان داده شد. حتی مجوز اثر دیگری از شجریان صادر شده كه احتمالا به زودی منتشر خواهد شد.»