کد خبر: ۴۵۱۷۸
تاریخ انتشار : ۲۸ فروردين ۱۳۸۵ - ۱۸:۰۸
هدیه قوه قضائیه :

6شرط ضمن عقد برای زنان

آفتاب‌‌نیوز : هر چند در سندهای کنونی ازدواج، شماری از این شرط ها با عنوان شروط ضمن عقد آمده است، لیکن در برخی از موارد کافی به نظر نرسیده و لازم است شروط دیگری به این گونه موارد قید شده در سندهای ازدواج افزوده شود. شرط های زیر از جمله شروطی هستند که در سندهای ازدواج قید نشده اند، ولی مورد پذیرش مراجع قضایی و اجرایی است و بنابراین، شوهر و زن می توانند آن ها را با توافق یکدیگر در سند ازدواج بگنجانند.لازم به ذکر است به دلیل بار قضایی متون حقوقی، هر نوع تغییری در عبارات و کلمات پیشنهادی  قوه قضائیه، از سوی دادگاه ها ممکن است در زمان اجرای شرط، مشکلاتی را ایجاد کند. شروط پیشنهادی قوه قضاییه به این شرح است:

الف. شرط تحصیل
اگر چه حق تحصیل از حقوق اساسی هر فرد است و نمی تواند از تحصیل افراد جلوگیری کرد، اما برای پرهیز از مشکلات احتمالی در این زمینه، عبارت زیر برای درج در سند ازدواج پیشنهاد می شود:
زوج، زوجه را در ادامه تحصیل تا هر مرحله که زوجه لازم بداند و در هر کجا که شرایط ایجاب نماید مخیر می سازد.

ب. شرط اشتغال
مطابق قانون، اگر شغل زن منافی با مصالح خانواده یا حیثیت شوهر یا زن باشد، مرد می تواند همسر خود را از آن شغل منع کند. با توجه به این که امکان تفسیرهای مختلف از این متن قانونی وجود دارد، گنجاندن عبارت زیر در سند ازدواج پیشنهاد می شود:
زوج، زوجه را در اشتغال به هر شغلی که مایل باشد، در هر کجا که شرایط ایجاب نماید مخیر می کند.

ج.شرط وکالت زوجه در صدور جواز خروج از کشور
مطابق قانون گذرنامه، زنان متاهل فقط با اجازه کتبی همسر خود می توانند از کشور خارج شوند. با توجه به این که این مساله در عمل مشکلات فراوانی را ایجاد می کند، عبارت زیر به منزله شرط در حین عقد ازدواج پیشنهاد می شود:
زوج به زوجه، وکالت بلاعزل می دهد که با همه اختیارات قانونی بدون نیاز به اجازه شفاهی یا کتبی مجدد شوهر، از کشور خارج شود. تعیین مدت، مقصد و شرایط مربوط به مسافرت به خارج از کشور به صلاحدید خود زن است.

د. شرط تقسیم اموال موجود میان شوهر و زن پس از جدایی
مشابه چنین شرطی در سندهای ازدواج کنونی وجود دارد. ولی تحقق آن منوط به عدم درخواست زن برای جدایی، یا تخلف نکردن زن از وظایف زناشوئی خود و یا نداشتن رفتار و اخلاق ناشایست بوده و احراز این موارد نیز بر عهده دادگاه است.
برای ایجاد شرایط مساوی تر میان زن و شوهر در این خصوص، گنجاندن عبارت زیر در سند ازدواج پیشنهاد می شود( یاد آوری این نکته ضروری است که برای رسیدن به توافق در خصوص این شرط، در نظر گرفتن حدود عادلانه برای تکالیف مالی مرد ـ همچون مهریه ـ از سوی زن موثر و منصفانه خواهد بود) :
زوج متعهد می شود هنگام جدایی ـ اعم از آن که به درخواست مرد باشد یا به درخواست زن ـ نیمی از دارایی موجود خود را ـ اعم از منقول و غیر منقول که طی مدت ازدواج به دست آورده است ـ به زن منتقل نماید.

ه. شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق
مطابق قانون، زن تنها در موارد بسیار خاص می تواند از همسر خود جدا شود، این در حالی است که مرد هر زمان که بخواهد می تواند با پرداخت کلیه حقوق زن، او را طلاق دهد.
از آنجا که زن و شوهر حق انتخاب یکدیگر برای شروع و ادامه زندگی را دارند، منصفانه آن است که در صورت لزوم پایان دادن به زندگی مشترک نیز، این حق انتخاب برای هر دو وجود داشته باشد.
شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق می تواند موجب ایجاد توازن در حق طلاق باشد. یادآوری این نکته ضروری است که برای حفظ توازن، زن نیز می تواند با گرفتن حق طلاق و همچنین تقسیم مساوی اموال، مهریه را تا حدود زیادی کاهش دهد.

و. درج شرط وکالت مطلقه زوجه در طلاق این شرط به صورت زیر مطلوب می باشد:
زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر می دهد تا زوجه در هر زمان و تحت هر شرایطی از جانب زوج اقدام به مطلقه نمودن خود از قید زوجیت زوج به هر قسم طلاق ـ اعم از بائن و رجعی و خلع یا مبارات‌ـ به هر طریق اعم از اخذ یا بذل مهریه کند.

این اجبار قانونی که زن را مکلف به انجام کارها، تعیین حدود خواسته ها و انتظارات و تعیین وظایف خود و شوهرش می کند، نمی تواند تعهدی حاصل از یک ارتباط نزدیک و صمیمی باشد. متاسفانه در بسیاری از خانواده های کنونی، تعهد عشق، جای خود را به توانایی کنترل رابطه با سوی شوهر و تمکین زن از او داده است و این جبر تعیین شده قانونی، رابطه عاطفی بین آنان را تحت الشعاع قرار می دهد. بنابراین، لازم است برای داشتن یک خانواده برابر که در آن کرامت انسانی و حقوق ذاتی همه اعضای خانواده حفظ شده باشد، طرحی نو در اندازیم. این شرط ها می توانند تا حد زیادی آزادی اراده زن و شوهر را در تاسیس نهاد بنیادین خانواده تضمین کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۸۶/۱۲/۲۸
19
3
اينكه شما احكام اسلام را در خصوص حقوق زنان ناروا مي دانيد ناشي از عدم ايمان شما به علم پروردگار و عدم ايمان شما به دين اسلام است پس با يد ايمان خود را تقويت كنيددر اين خصوص كتاب نظام حقوق زن در اسلام شهيد مطهري را مطالعه كنيد
ناشناس
|
-
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۸۷/۰۷/۱۵
3
4
شروط ذكر شده در بندهاي الف ب د مناسب و لازم مي باشد.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۸۷/۱۲/۲۵
2
3
از بند ج تا اخر برای این مملکت بسیار مفید است
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۱:۳۴ - ۱۳۸۸/۱۰/۱۵
16
3
بسی جای تأسف است که قوانینی که خداوند در اسلام برای انسان وضع کرده را کهنه و مغایر با زندگی به ظاهر مدرن امروز غربیها بشماریم و با آنها بگونه ای برخورد کنیم که گویی خودمان بهتر از خدا و رسولش میدانیم چه چیز به صلاح ماست و چه چیز به ضرر ما.شما باید عقاید غلط خود را اصلاح کنید.دلیلی ندارد دستورات اسلام پاسخگوی عقاید و باورهای غلط غربیها باشد.آنچه کاستی است در خود شماست که این اینطور از منابع عظیم اسلامی بی بهره اید و فکر میکنید قوانینی که قبلا داشته ایم را از کنار خیابان جمع کرده ایم که حالا باید آنها را اصلاح کنیم و دنبال حرفهای شیکتر برویم !
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۲۲ - ۱۳۸۸/۱۰/۱۶
3
17
من به عنوان یک دختر با تحصیلات عالیه کاملا با این موضوع موافقم.خداوند انسانها را برابر آفریده این خود ما بوده ایم که طی سالها قوانینی را ساخته ایم که خودمان هم قادر به تغییر انها نیستیم.شمایی که فکر میکنید تساوی حقوق زن و مرد خلاف اسلام است هنوز خدای بزرگی را که مظهر عدالت است نمیشناسید.این اسلامی که به ما رسیده پر از ناخالصی است.رها کنید این افکار پوسیده را
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۸۸/۱۱/۲۴
2
7
خیلی عالی بود
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۵۸ - ۱۳۸۸/۱۲/۰۸
1
1
bekhoon va ebrat begir
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۸۸/۱۲/۲۱
0
2
سلام .
خیلی جالبه اما ماکه خونه نداریم که زن بگیریم.
تو چادر هم که نمیدن زندگی کنیم.البته خودمون نم میدونم درست نیست .
حالا وقتیکه همه غصه هامون تموم شد و فقط شرایط ضمن عقدمون موند روش فکر میکنیم و نظر میدیم.البته مشترکاً.
یه قانونم بود که میگفت صحبت تا به مرحله عمل نرسه نباید در موردش نظر داد .
اصلاً نمیدونم اینچیزه رو جرا دارم برای شما مینویسم .
شاید اختلال روانی دارم .
در هر صورت شما که این نظرو نمیزارید تو. سایت .
ناشناس
|
MALAYSIA
|
۰۱:۳۸ - ۱۳۸۸/۱۲/۲۷
4
1
من یک مرد هستم می‌شه یکی‌ بگه چه تضمینی هست که در یک ارتباط ۲ طرفه زن ضمانت کنه برا خوشبختی‌ همش مردا بد میگن قوانین به نفع مردا است . چه ضمانتی هست زن تلاش کنه برا خوشبختی‌
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۳۵ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۶
1
2
شروط زیاد وتحمیلی یا با اشاره سردفتر باعث کینه پنهان و یکی از عوامل طلاق می باشد. بله اگر خود طرفین شرط های محدود و معقول بگذارند اشکالی ندارد ولی شروطی با دخالت و القای دیگران کار خوبی نیست
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۷
2
4
از تمامی روشن فکرهایی که بانی ایجاد این شرایط شدند کمال تشکر را دارم ولی ضمانت اجرایی اینها چند درصد هست؟
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۹:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۵/۰۶
2
4
شروط خوبی است به شرط اجرایی شدن.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۴:۴۴ - ۱۳۸۹/۰۶/۰۳
2
4
اگه قرار بر این هست که خیلی مترقی بشویم و قوانین ما مثل کشورهای پیشرفته بشه و همه چیز بین زن و مرد به تساوی برقرار بشه، پس باید مهریه هم حذف بشه، نمیشه که هم خر رو خواست هم خرما. چون تو اون کشورهایی که اموال مرد و زن نصف نصف میشه دیگه چیزی به نام مهریه وجود نداره.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۹
5
4
تساوی حقوق زن و مرد فقط یک شعاره. چون زنها هر جا ببینن که چیزی به ضررشون هست صحبت از تساوی حقوق زن و مرد می کنن اما اگه چیزی به نفعشون باشه زود می گن ما زنیم و ضعیفیم و باید مراعات بشیم و این حرفا. هم مهریه رو می خوان هم نصف اموال هم اگه طلاق اتفاق افتاد اون نصفه ای که مال مرد بود رو هم نصفش رو می خوان یه جورایی بدون یه قرون پول می یان تو زندگی آدم رفتنی 75% اموال آدم رو می برن. اگه زنا تو کشورمون رفتن کارگر ساختمانی شدن، شیفت شب کارخونه ها رو پوشش دادن، کارگر شهرداری شدن و همه کارهایی که مردا می کنن رو کردن اون موقع بیان صحبت از تساوی بکنن. قدیما که صندلی جلوی تاکسی دو نفره بود خانمها آقایون رو از صندلی عقب بلند می کردن و می گفتن ما جلو راحت نیستیم حالا که صندلی جلو تک نفره شده ما ها رو از صندلی جلو بلند می کنند که عقب راحت نیستیم و کلن دنبال راحتی هستند و از زن بودن به عنوان یه ابزار استفاده می کنن
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
2
9
با سلام: من بعنوان یک مرد که معتقد به انسانیت و تساوی حقوق دارم . شش شرط فوق را گامی موثر در اعتلای حقوق تضییع شده زنان محترم میدانم.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۹
1
5
با تشکر فراوان از اطلاعات کافی که در اختیار گذاشتین..من مدتی از دفتر خونه ها و وکلا کمک میخواستم متاسفانه اطلاع کافی نداشتن
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۸
2
6
به نظر من اینکه اسلام تمام حقوق یک رابطه زناشویی رو بطور کامل در اختیار مرد گذاشته مثل حق طلاق، حق حضانت فرزندان، حق کنترل زن و ریاست بر خانواده و...همه این ها فقط به درد هزار و چهارصد سال پیش، دورانی که زن فقط در حد بچه زائیدن و کار خونه کردن ارزش داشت، میخوره. الان اوضاع خیلی فرق کرده، نگرش ها عوض شده و زن های زیادی استقلال مالی دارند. باید قبول کنیم که زن ها هم مثل مردها حق انتخاب و تصمیم گیری دارند. پس این عادلانه نیست که حق طلاق نداشته باشند، حق حضانت فرزندی را که خودشان به دنیا آوردند نداشته باشند، حق کار کردن و تحصیل نداشته باشند مگر اینکه شوهرشان اجازه بده. شوهر کیه که برای همه امور زن تصمیم بگیره؟ مگه خود زن عقل و شعور نداره که رفت و آمدها و مکاتبات و دیگر امور خودشو کنترل کنه؟ اصلأ چطور مرد میتونه همزمان چهار تا زن داشته باشه ولی زن تا وقتی مرد طلاقش نداده نمیتونه دوباره ازدواج کنه؟ این احکام و قوانین رو اسلام روی چه حسابی تعیین کرده؟ می دونستید در آمریکا بچه بعد از طلاق به زن میرسه؟ درست برخلاف ایران! اسلام طوری زن رو در خانواده تحت نظر و کنترل مرد قرار داده که انگار زن قدرت تشخیص هیچ چیز رو نداره. به زبان ساده و بطور کلی میخوام بگم که قوانین اسلام به درد این نسل و این دوران نمیخوره و لازمه که تصحیح بشه.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۹
3
2
به نظر من زن و مرد با هم خیلی تفاوت دارند , و حقوق متفاوتی هم باید داشته باشند , , وقتی کار کردن را وظیفه مرد می دونن نه زن , و زن حتی برای کار کردن و شیر دادن فرزندش هم می تواند مبلغی را از شوهرش دریافت کند و متاسفانه اکثریت هم آرامش را برای همسرانشان آرزو ندارند وبه محض ازدواج دم از حقوق برابر می زنند , انصاف زنان پس کجاست؟
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
2
5
بنظرم دو شرط رو جا انداختيد. حضانت فرزندان پس از جدايي يا فوت زوج با زوجه باشه و حق تعيين محل زندگي با زوجه باشه
armitaar
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۳:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۴
3
3
عالى بود اصلا نظره من اينه كه ازدواج چيزه بيخوديه تا مجردى عشق كن بيكارى اق بالا سر داشته باشى....
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین