آفتابنیوز : - ایران همواره بر صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای خود تاکید کرده و خاطر نشان می کند که هیچگاه قصد دستیابی به بمب اتم و بهره برداری نظامی از برنامه های هسته ای خود را ندارد . آیا کشورهای اروپایی پس از چند دوره مذاکره هنوز به این باور نرسیده اند که زمان اعتماد به ایران فرا رسیده است ؟ اتحادیه اروپایی همواره از هر گونه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای که از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تائید شده باشد ، حمایت می کند .
اما تنها مسئله ای که در مورد ایران وجود دارد این است که این کشور با جدیت در پی غنی سازی اورانیوم است و این امر تلاش برای دستیابی به بمب اتم را در اروپایی ها تداعی می کند . اروپا از توقف غنی سازی اورانیوم بعنوان گامی مهم در ثبات منطقه یاد می کند . نکته قابل تامل در این میان همانگونه که شما اشاره کردید اعتماد سازی است .
طرف اروپایی در حال گفتگو با ایران برای دستیابی به فضای اعتماد تلاش می کند . از جمله اقدامات اروپا در قبال ایران همکاریهای اقتصادی است که بدون شک برای طرفین منافع را به همراه می آورد .
- بر گردیم به سخنان ابتدایی شما باید این نکته را یاد آور شوم که محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها غیر نظامی بودن برنامه های هسته ای ایران را تائید کرده است در این صورت نباید ابهامی برای اروپا و آمریکا باقی بماند . من شخصاً با این امر موافق هستم . در مورد سوء ظن آمریکایی ها باید بگویم که اظهار نظر کارشناسانه و دقیق دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این زمینه کذب محض بودن مدارک آمریکایی ها در انجام فعالیتهای غیر متعارف هسته ای ایران را نشان می دهد که این خود مسئله مهم و با ارزشی است .
- سوالی که هم اینک به ذهن می رسد این است که چرا اروپا نمی پذیرد که ایران نیز همانند سایر کشورها حق برخورداری از فعالیتهای هسته ای صلح آمیز را دارد ؟
من با این امر موافقم و گمان می کنم این مسئله جای بحث ندارد . ایران نیز در انجام فعالیتهای صلح آمیز هسته ای نمی تواند از دیگر کشورها مستثنی شود . شرایط کنونی ایجاب می کند که اروپا فعالیتهای صلح آمیز هسته ای ایران را بپذیرد .
- اظهارات ایران در دفاع از برنامه های هسته ای خود همواره مورد ظن و گمان آمریکایی ها قرار می گیرد . آمریکایی ها مدام تکرار می کنند که ایران باید در اولین فرصت ممکن به کلیه فعالیتهای هسته ای خود پایان دهد . اروپا چه توجیهی برای ادعاهای شریک دیرینه خود دارد ؟ اروپا تاکنون در مقابل خواستهای غیر منطقی این به اصطلاح شما "شریک دیرینه" خود ایستاده است . مخالفت با حمله نظامی به عراق از نمونه های بارز این مسئله است .
تنها راه این است که ایران برای مقابله با آمریکا باید با پیشنهادات اروپا موافقت کند . در این صورت آمریکایی ها از هیچ شانسی در حمله نظامی به ایران برخوردار نیستد .
- پروژه های دمکراسی آمریکا در نقاط مختلف جهان تا کنون با شکست مواجه شده است . با این حال از این مسئله عبرت نگرفته و در محافل مختلف ادعاهای مختلفی در قبال ایران مطرح می کند. واکنش جامعه بین الملل در برابر ادعاهای آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟ همانطور که پیشتر نیز گفتم تهدیدات و ادعاهای آمریکا در قبال ایران در سطح جامعه بین الملل هیچ ارزشی ندارد . این ادعاها نتوانسته جامعه بین الملل را برای مقابله ایران فرا بخواند .