آفتابنیوز : آقای ترامپ از زمان کارزار انتخاباتی تا کنون به کنوانسیونهای ژنو (۱۹۴۹)، قرارداد نفتا (NAFTA)، قراردادهای سازمان تجارت جهانی (WTO)، پیمان ترانس پاسیفیک (TPP)، پیمان محیط زیستی پاریس، قرارداد ناتو (NATO)، پیمانهای دوجانبه با اتحادیهٔ اروپا، پیمانهای دوجانبهٔ دفاعی با کُره جنوبی و ژاپن، کوبا و برخی دیگر از قراردادها و معاهدات بینالمللی آمریکا - از جماله قراردادهای آمریکا با سازمان ملل متحد - حملهور شده و عموماً وعدهٔ بازنگری یا نقض آنها را داده است. همانطور که میدانیم، اخیراً از توافق محیط زیستی پاریس نیز به صورت یکجانبه خارج شده و با این کار جنجال زیادی در سطح بینالمللی به پا کرده است.
فهرست بدعهدیهای ترامپ در قبال معاهدات و قراردادهای بینالمللی از این هم فراتر است. در واقع، دولت ترامپ و جمهوریخواهان همراه او در کنگره، از بدو ورود تا کنون هم در حوزهٔ تجارت بینالملل، هم در حوزهٔ پناهندگان، هم در رابطه با سازمانهای بینالمللی، هم در رابطه با کنوانسیونهای حقوق بشر و کنوانسیونهای بینالمللی مرتبط با حقوق زنان...معاهدات آمریکا را لغو یا مورد بازنگری قرار دادهاند؛ تا جایی که حتی پرداخت شهریهٔ آمریکا به بودجهٔ سازمان ملل را نیز در معرض بازنگری گذاشتهاند.
در واقع، نه تنها رویکرد عهدشکنانهٔ دولت ترامپ و حامیان تندروی او در کنگره محدود به برجام نیست، بلکه آنها به صورت علنی «بازنگری قراردادهای چندجانبه آمریکا» را به عنوان یک «سیاست» رسمی در ماه ژانویه گذشته در چارچوب یک فرمان اجرایی رئيسجمهور اعلام کردند (لینک در پیوست).
در نتیجه، طرح این ادعا که عملکرد دولت ترامپ و کنگره ناشی از «ضعف برجام» یا سهلانگاری تیم مذاکرات ایران بوده است، ادعای است نادرست که تاثیری جز «آدرس غلط دادن»، تحریف واقعیت، گمراهسازی تحلیلگران و سیاستگذاران در پی نخواهد داشت.
منبع:
رضا نصری