روزنامه آمریکائی نیویورک تایمز در این خصوص نوشته است آخرین باری که بوش گروه بزرگی از وزرا و مشاوران سابق را برای نظر خواهی در خصوص عراق دعوت کرد به آنها ده دقیقه فرصت داد ولی جلسه جمعه گذشته که 45 دقیقه طول کشید نشان می دهد که بوش روش خود را برای استفاده از تجربیات سیاستمداران پیشین تغییر داده است.
نیویورک تایمز به نقل از مادلین آلبرایت وزیر امور خارجه دولت کیلینتون نوشته است در جلسه قبلی فرصتی برای صحبت کردن وجود نداشت ولی در جلسه ای که برگزار شد من احساس کردم که می توانیم جلسه مفیدی برگزار کنیم و من می دانستم که این فرصت را دارم که آنچه را که فکر می کنم بگویم.
هدف از تشکیل این جلسه بررسی مسائل عراق و حضور نظامی آمریکا در این کشور بوده است ولی اقدام بوش پس از آن صورت گرفته است که شخصیت های بین المللی زیادی از سراسر جهان طی درخواست های از وی خواهان مذاکره مستقیم آمریکا با ایران برای حل مسالمت آمیز پرونده هسته ای ایران شده بودند.
تا کنون گزارش مفصلی از موارد مورد مذاکره در این جلسه منتشر نشده ولی به نظر می رسد که یکی از مباحث محوری در این نشست مسئله ایران و فعالیت های هسته ای این کشور بوده باشد. آمریکا که با بسیاری از درخواست ها برای مذاکره با ایران مخالفت کرده بعد از ارسال نامه تاریخی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران به بوش با فشارهای زیادی از درون و بیرون آمریکا برای مذاکره با ایران مواجهه گردیده و به نظر می رسد اقدام اخیر وی برای گفتگو با وزرای پیشین دفاع و امور خارجه این کشور برای کاهش فشارها بر کاخ سفید و استفاده از نظرات سیاستمداران با تجربه برای سیاست گذاری منطقی در خصوص ایران بوده باشد.
از ميان مهم ترين کسانى که در آمريکا دولت بوش را تشويق به مذاکره کرده اند مى توان از سناتور ايالت "نبراسکا" آقاى چاک هگل، مشاور سابق امنيت ملى، آقاى سندى برگرمشاور امنیت ملی کیلینتون، آقاى دنيس راس، هماهنگ کننده امور خاورمیانه و نيز خانم مادلين آلبرايت وزير امور خارجهء دولت بيل کلينتون را نام برد.
اين عده تأکيد مى کنند دليل شکست اقدامات ديپلماتيک تا کنون، آن بوده که غيبت آمريکا از ميز مذاکره براى ايران انگيزه اى باقى نمى گذارد که بخواهد هيچگونه سازشى را پذيرا شود.
به هر حال با وجود تمام هشدارها، پیشنهادات و درخواست هایی که روزانه به کاخ سفید ارسال می شود و حتی تکرار مجدد درخواست کوفی عنان، دبیر کل سازمان ملل متحد برای مذاکره با ایران با وجودی که پیشتر آمریکا با درخواست وی مخالفت کرده بود آنچه که مشخص است این است که علی رغم تمام ظاهر سازیهایی که این کشور برای غیر ضروری نشان دادن مذاکره مستقیم با ایران بروز می دهد دیر یا زود باید این واقعیت را بپذیرد که تلاش برای اعمال فشار بر ایران و منزوی کردن ایران نتیجه چندانی برای آمریکا در پی نخواهد داشت و این کشور باید در شرایطی تن به مذاکره با ایران دهد که حقوق مسلم ایران را در برخورداری از حق استفاده از انرژی هسته ای در نظر بگیرد و از تلاش برای جلوگیری از پیشرفت ملت ها دست بردارد. دیر یا زود طلسم نه گویی آمریکا شکسته می شود، گذر زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.