کد خبر: ۴۶۲۷۵
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۸۵ - ۱۶:۳۱

آیا ترکیه میانجیگری می کند؟

آفتاب‌‌نیوز : ترکیه اکنون تنها چند گزینه محدود پیش روی خود دارد و باید در آینده نزدیک تصمیمی دشوار بگیرد که البته در چنین زمانی تنها کاری که می شود کرد تشویق آمریکا و ایران به مذاکرات مستقیم بر سر موضوع هسته ای است. 

به گزارش این روزنامه،‌ترکیه یکی از معدود کشورهایی است که با عمیق شدن بحران هسته ای ایران، به ویژه در صورتی که احتمال اقدامی نظامی در نظر گرفته شود، مشکلاتی جدی پیش روی خود دیده است زیرا اگر شورای امنیت سازمان ملل بخواهد تحریم های اقتصادی علیه ایران اعمال کند، قطعا بر اقتصاد آسیب پذیر ترکیه اثرات منفی خواهد گذاشت. 

از سوی دیگر هرگونه گزینه نظامی،‌ ترکیه را در شرایط بسیار بدی قرار خواهد داد زیرا موجب می شود انسجام حزب عدالت و توسعه این کشور هم به تبع حمایت یا عدم حمایت از آمریکا به هم بریزد.

 این روند بعدها هم می تواند بر روابط ترکیه – آمریکا تأثیر بگذارد چنانکه اکنون هم برخی از سران این حزب معتقدند که در مورد ایران به وضوح استانداردهای دوگانه وجود دارد. اما مهم تر از هر دوی اینها، ‌این است که هرگونه درگیری در منطقه خاورمیانه پیش از آنکه عراق به امنیت، ثبات و اتحاد ملی برسد، آثار مخربی بر امنیت منطقه ای که در نزدیکی ترکیه واقع شده، خواهد داشت. 

موفقیت این دو گزینه در سطح جهانی،‌ به شدت در تردید قرار دارد چرا که اعمال تحریم به علت مخالفت روسیه و چین بسیار مشکل و تقریبا ناممکن به نظر می رسد. گزینه نظامی هم به خودی خود مشکلات فراوانی دارد از جمله فقدان اطلاعات کافی و نیز پراکنده بودن تأسیسات هسته ای ایران به ویژه در مناطق پرجمعیت. 

تمامی این ها نشان از محدودیت سیاست فعلی آمریکا در قبال ایران و نیاز به تدوین رویکردی جدید دارند اما باید در نظر داشت که این موضوع به شکلی یکطرفه میسر نخواهد شد و ایران هم باید به شکلی موثر ایفای نقش کند. هر چند احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران به خوبی از نقاط ضعف سیاست آمریکا به ویژه در عراق آگاه است که خود فرصتی بی نظیر برای تحکیم قدرت وی در داخل کشور ایجاد کرده است،اما برای اینکه این مناقشه از راه های دیپلماتیک حل و فصل شود، دولت تهران هم باید رویکردی جدید در پیش گیرد که در این بین حملات لفظی شدید علیه اسرائیل و توقف همکاری با آژانس، در جهت تحقق هدف یاد شده عمل نمی کنند. 

نیوآناتولی می افزاید :اگر هم ایران بخواهد ، تنها سبب می شود کشورهایی چون ترکیه که خواهان اقداماتی غیرنظامی برای حل مناقشه هستند، ‌موضع شدیدتری در قبال تهران بگیرند.
با اینکه هیچ بحثی بر سر حق ایران در استفاده از فناوری هسته ای غیرنظامی وجود ندارد ولی به این معنا نیست که ترکیه ای که مخالف اقدام نظامی است، هیچ نگرانی هم بابت برنامه هسته ای ایران ندارد.
نامه اخیر احمدی نژاد به همتای آمریکایی خود شاید نخستین گام برای شروع روندی نو در مذاکرات مستقیم تهران – واشنگتن باشد ولی برای این کار باید هر دو طرف را تشویق کرد. چندین کشور اروپایی چنین اقدامی را صورت داده اند و ترکیه هم
 می تواند در تسهیل این مذاکرات نقش داشته باشد. این روزنامه ترکیه ای در پایان به مذاکرات مستقیم آمریکا – کره شمالی اشاره می کند که آمریکا سال ها از آن رویگردان بود ولی اکنون مرتبا دیدارهایی برای رسیدن به راه حلی دیپلماتیک میان دو کشور صورت می گیرد و نتیجه می گیرد که بهتر است دیپلماسی مشابهی در برابر ایران در پیش گرفته شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین