کد خبر: ۴۶۸۴۲
تاریخ انتشار : ۰۴ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۴:۲۳

دلایل سفر پی در پی مقام های ایرانی به پاکستان

آفتاب‌‌نیوز :
معاون اول رئیس جمهور را در سفر به پاکستان محمد سعیدی کیا وزیر مسکن و شهرسازی و چند تن از معاونان وزرا همراهی می کنند.معاون رییس جمهور ایران در سفر خود به پاکستان با رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس مجلس این کشور دیدار کند. 

منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران نیز روز چهارشنبه با همین مقام های پاکستانی دیدار کرده بود.سفر مقام های ایرانی به پاکستان پیش از سفر رییس جمهور افغانستان به ایران انجام می شود. مناسبات ایران و افغانستان همواره برای دولت پاکستان از اهمیت ویژه ایی برخوردار بوده است. در همین حال موضوع دیگری که به نظر می رسد در دیدار مقام های ایران و پاکستانی مطرح شود تنش های اخیر در منطقه بلوچستان است.

موضوع مذاکرات تهران و اسلام و آباد به نظر می رسد که همکاری های اقتصادی را نیز شامل شود از جمله آن بحث در باره خط لوله انتقال گاز ایران به هند از خاک پاکستان است که ایالات متحده فشار گسترده ایی به هند و پاکستان برای انصراف از آن وارد می کند.

مقامات ارشد هند و پاکستان روز سه شنبه یک روز پیش از سفر وزیر خارجه ایران به اسلام آباد با اعلام اینکه هیچ فشاری در مورد پروژه خط لوله گاز ایران بر آنها وجود ندارد، اظهار داشتند که هر دو کشور به علت اقتصاد رو به رشد خود شدیدا نیاز به انرژی دارند. احمد وقار، وزیر نفت پاکستان در کنفرانس خبری که به همراه همتایان هندی و ایرانی او برگزار شده بود گفت که رئیس جمهور و نخست وزیر پاکستان بارها گفته اند که به این پروژه از دریچه منافع ملی خود نگاه می کنند.

اختلاف نظر ایران و پاکستان
مذاکرات ایران و پاکستان بر سر قیمت گذاری گاز خط لوله صلح روز یکشنبه با حضور مقامات انرژی دو کشور در اسلام آباد پایتخت پاکستان آغاز شد. در این دیدار دو کشور فرمول قیمتی متفاوتی را ارائه دادند که نشان از اختلاف نظر آنها در مورد بهای گاز صادراتی ایران داشت . ایران فرمول جدیدی را برای قیمت گاز مطرح کرده است ولی در این قیمت جدید هم با اینکه ایران درخواست خود را کاهش داده ولی همچنان از توان خرید پاکستان افزون تر است. با این حال پاکستان در مقاطع مختلف گفته که برای تامین انرژی خود و بنابر منافع ملی کشورش عمل می کند.

تحلیلگران می گویند که این پافشاری پاکستان برای تحت فشار قرار دادن امریکاست تا معاملات هسته ای مشابه هند را با پاکستان هم انجام دهد. از سوی دیگر هند که متمایل به مشارکت در خط لوله تاپ( ترکمنستان، افغانستان، پاکستان) بوده، روز یکشنبه اعلام کرد که آن را جایگزین خط لوله صلح نخواهد کرد و تنها در کنار آن به خط لوله تاپ هم خواهد پیوست. به گفته مقامات هندی پیوستن به تاپ به معنای جایگزین کردن خط لوله صلح نیست اگر خط لوله ایران هم مورد توافق باشد، به تاپ اضافه خواهد شد. 

ایران در حال تلاش گسترده ای است تا قرارداد خط لوله 2 هزار و هفتصد کیلومتری انتقال گاز میدان پارس شمالی میان دو کشور پاکستان و هند، نهایی شود. این خط لوله گازی به علت اینکه از خاک پاکستان می گذرد که اختلاف نظرهای ارضی با هند دارد و در کاهش تنش ها نقش عمده برای آن تصور می شود به خط لوله به صلح مشهور شده است.

از سوی دیگر پاکستان که متحد نزدیک ایالات متحده در مبارزه با تروریسم بعد از یازدهم سپتامبر شده است ، تا کنون بارها اعلام کرده که با استفاده از زور در حل پرونده اتمی ایران مخالف است.این موضع تقریبا هر روزه از سوی مقام های اسلام آباد ابراز می شود.از این جهت مذاکرات مقام های ایران در پاکستان ، موضوع پرونده اتمی ایران را نیز حتما در دستور کار دارد.

پاکستان به سبب همسایگی خود با ایران بیشتر نگران بروز بحران و نظامی گری میان ایران و آمریکاست و این کشور هم از این رو پاکستان را تحت فشار قرار داده زیرا موقعیت همسایه شرقی ایران بسیار استراتژیک است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین