کد خبر: ۴۷۰۰۸
تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۳۸۵ - ۲۰:۵۱

بزرگنمایی اختلافات كشورهاي غربي

آفتاب‌‌نیوز : با افزایش فشارهای جهانی و تلاش رو به تزاید غرب برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران، هوشیاری مقامات کشورمان در استفاده از رموز این هنر می تواند گامی مفید در راستای حل مسأله هسته ای باشد. 

وجود اختلاف میان قدرت های بزرگ در مورد پرونده هسته ای کشورمان از آغاز، مانع شکل گیری اجماع در میان آنها در نحوه برخورد با ایران شده است. 

در واقع رقابت میان قدرت های بزرگ باعث شده است هر کدام بخواهند نقش مؤثرتری در حل مسأله هسته ای ایران برعهده داشته باشند. زمانی اروپا به عنوان نماینده غرب با ایران وارد مذاکره شد.

 به این ترتیب اتحادیه اروپا می توانست به افزایش قدرت و استقلال خود از آمریکا افتخار کند. البته این در شرایطی بود که آمریکا سعی داشت از رویارویی مستقیم با ایران بپرهیزد و در ضمن هزینه های مبارزه با عدم تکثیر هسته ای را برای خود کاهش دهد. 

با متوقف شدن مذاکرات اروپا با ایران، روسیه که پس از غلبه بر مشکلات ناشی از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، توانسته بود با تکیه بر افزایش فعالیت های اقتصادی خود به بازیگری مستقل در عرصه نظام بین الملل تبدیل شود، سعی کرد به اثبات قدرت نوظهور خود بپردازد. 

طرح پیشنهاد غنی سازی اورانیوم ایران به خاک روسیه در همین راستا مطرح شد. ضمن آنکه این طرح منافع اقتصادی بسیاری برای مسکو به همراه داشت. مخالفت های چین و روسیه با اعمال اقدامات تنبیهی بر علیه ایران بخش دیگری از تلاش دو عضو دائم شورای امنیت برای ایجاد تغییر در نحوه برخورد با مسأله هسته ای ایران بوده است. 

تلاش اروپا برای متقاعد کردن دولت جرج بوش برای وارد شدن به مذاکرات مستقیم با تهران نیز می تواند در چارچوب اختلافات موجود میان قدرت های بزرگ در مورد پرونده هسته ای ایران مورد بررسی قرار بگیرد. 

قدرت های اروپایی با داشتن روابط خوب تجاری با تهران قطعا خود از اعمال تحریم بر علیه ایران متضرر خواهند شد، به این ترتیب آنها می خواهند با شروع فصل تازه ای در روابط ایران و آمریکا، هزینه هایی که ممکن است در جریان حل مسأله هسته ای ایران بر آنها تحمیل شود را کاهش دهند. 

در عین حال، دولت جرج بوش همچنان با مذاکره مستقیم میان واشنگتن و تهران مخالف است، ضمن آنکه پذیرفتن این امر را به زمانی موکول کرده است که حتی یک سانتریفیوژ هم در ایران روشن نباشد. 

گری شولت نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی هسته ای معتقد است که اگر ایران بتواند حتی به آرامی تکنولوژی هسته ای را گسترش بدهد، آسانتر می تواند برنامه خود را دنبال کند. 

در حالی که فرانسه و انگلیس نیز با این عقیده که ایران برای آغاز مذاکرات باید تمام فعالیت های هسته ای خود را متوقف کند، موافق هستند، برخی مقامات آلمانی از اجازه برخورداری ایران از سطح پایین غنی سازی اورانیوم صحبت می کنند. آنها معتقدند حفظ فعالیت های کنونی از سوی ایران چندان خطرناک نیست. 

یک مقام ارشد آلمانی می گوید با تصور اینکه می توانیم آنها را از داشتن چنین دانشی محروم کنیم، در واقع خودمان را گول زده ایم. علاوه بر این تلاش ها و ابراز امیدواری ها برای حل دیپلماتیک مسأله هسته ای ایران در عرصه جهانی به صورت فزاینده ای در حال تشدید است. 

به این ترتیب به نظر می رسد هنوز شکاف هایی برای رخنه در جبهه غرب وجود دارد. با بزرگنمایی هر یک از این اختلافات و افزایش فعالیت های دیپلماتیک از سوی مقامات کشورمان که بی تردید باید مبتنی بر واقعیات و به دور از شعارهای عوامانه باشد، می تواند گشاینده راهی هموارتر در ادامه مسیر هسته ای ایران باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین