آفتابنیوز : تفاوت های مذهبی نیز در افزایش نگرانی این کشورها سهیم هستند.
ایران شیعی در مقابل خود همسایگان و رقبایی دارد که اکثرا با حکومت های سنی اداره می شوند و نسبت به گسترش تشیع به ویژه از سوی ایران حساس هستند.
در این میان افزایش نفود ایران در عراق که بخش عظیمی از جمعیتش را شیعیان تشکیل می دهند و پس از سرنگونی صدام حسین قدرت را نیز در دست گرفته اند، نگرانی کشورهای سنی نظیر عربستان سعودی و مصر را به دنبال داشته است.
به ویژه آن که پس از انقلاب اسلامی ،این کشورها نگران نفود ایران در میان شیعیان در خلیج فارس بوده اند چرا که این امر می تواند به تضعیف رژیم های طرفدار آمریکا در منطقه نفت خیر خلیج فارس منجر شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی از افزایش نفوذ ایران در عراق به گفته های شاه اردن اشاره کرده که ادعا کرده بود ایران قصد دارد با ایجاد « هلال شیعی» در منطقه توازن قدرت در منطقه را بر هم بزند.
وزیر خارجه عربستان نیز چنین نگرانی هایی را ابراز داشته بود. حسنی مبارک رئیس جمهور مصر نیز با بیان اینکه شیعیان عراقی بیش از کشور خود به ایران وفادار هستند، خشم خود از موقعیت شیعیان در منطقه را ابراز کرده بود.
در واقع موقعیت عراق از دو سو باعث نگرانی کشورهای عرب شده است. عرب های سنی منطقه از وقوع جنگ داخلی در عراق بیم دارند چرا که این امر می تواند امنیت آنها را به مخاطره بیندازد، ضمن آنکه از اتحاد عراق با ایران و افزایش قدرت شیعیان در منطقه نیز در هراسند.
در چنین شرایطی حضور نظامی آمریکا در عراق می تواند از وقوع این دو سناریو جلوگیری کند. اگر آمریکا عراق را ترک کند، ایران آماده است تا نفوذ خود در عراق را افزایش دهد.
در عین حال نویسنده آسوشیتدپرس پیش بینی می کند که پس از جنگ هشت ساله میان عراق و ایران که به کشته شدن بیش از دو میلیون انسان منجر شد، بعید است ایران بتواند نقشی پر رنگ در عراق ایفا کند.
علاوه بر نگرانی کشورهای منطقه از افزایش قدرت و نفوذ ایران در عراق و منطقه این امر، واشنگتن را نیز با مشکل روبرو ساخته است. اینک این سوال در مقابل آمریکا قرار دارد که چگونه به طور کامل از عراق عقب نشینی کند در حالی که قصد دارد جبهه غرب را بر علیه ایران گسترش دهد.
مساله هسته ای ایران نیز بر شدت نگرانی های آمریکا افزوده است. واشنگتن به خوبی آگاه است که اگر بخواهد از تهدید نظامی در مورد توقف غنی سازی اورانیوم ایران استفاده کند، ایران می تواند از کارت های خود از جمله نفوذ در میان شیعیان عراق بر علیه آمریکا استفاده کند.
در ادامه بار دیگر برای روشن تر شدن ابعاد مساله به تحلیل خبرگزاری آسوشیتدپرس باز می گردیم.
این خبرگزاری با تکرار اتهامات آمریکا مبنی بر دخالت های ایران در عراق می نویسد: اگر این اتهامات درست باشد، ممکن است ایران بخواهد از عراق برای تضعیف آمریکا و ممانعت از هرگونه اقدام نظامی واشنگتن بر علیه تهران استفاده کند.
نویسنده همچنین عراق را نقطه مشترک ایران و آمریکا می داند و می نویسد: بدون شک آمریکا و ایران با ممانعت از وقوع جنگ داخلی در عراق هر دو منتفع خواهند شد. تهدید قدرت سیاسی شیعیان درعراق و خطر بروز خشم اقلیت های عرب زبان در ایران نتایج جنگ داخلی است که به نفع هیچکس نیست.
اما برنامه هسته ای ایران مانع از آن شده است که این دو کشور بتوانند در مورد عراق با هم همکاری کنند؛ با وجود پیشنهاد زلمای خلیل زاد سفیر آمریکا در عراق مبنی بر مذاکره با ایران در مورد مساله عراق، منوچهر متکی مذاکره با آمریکا را منتفی اعلام کرده است.
این امر حاکی از آن است که ایران قصد دارد تا زمانی که واشنگتن حاضر شود در مورد تمام موضوعات از جمله مساله هسته ای با ایران مذاکره کند، از پذیرفتن پیشنهاد مذاکره امتناع کند.
بر اساس این تحلیل می توان گفت غرب و به ویژه آمریکا به دقت کارت های بازی ایران را مورد توجه قرار داده اند.
کارت هایی که اگر هوشمندانه و به موقع مورد استفاده قرار نگیرند چه بسا ممکن است به باخت در بازی منجر شوند.
آنچه که می تواند به انتخاب مناسب از این کارت ها کمک کند، بررسی دقیق موقعیت حریف و به ویژه نقاط ضعف آن است. شناخت دقیق از هدف می تواند دستیابی به آن را آسانتر کند.