وزیرخارجه فرانسه درگفت وگو با جمعی از خبرنگاران ایرانی درپاریس با اشاره به اینکه فرانسه خواهان گسترش روابط خود با ایران درتمام زمینهها است گفت: ما خواستار ایرانی مرفه، محترم و عضو کامل جامعه جهانی هستیم، روابط ما باید بلندپروازانه و در تمام قلمروها باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه درتوسعه روابط بین دو ملت، پاریس از ناحیه آمادگی و اراده برای توسعه این روابط مشکلی ندارد گفت: دو کشور ما خیلی قدیمی هستند و تاریخ از این دو ملت، دو ملت دوست ساخته است، امیدوارم که همه متوجه این موضوع باشند. تماس بین دو ملت ما به قرون وسطی برمی گردد، اما روابط میان دو کشور از زمان صفویه و دوره لوئی سیزده واقعا آغاز میشود.
وزیرخارجه فرانسه گفت: پیوندهای بین دو کشور قبل از جنگ جهانی اول فوقالعاده نزدیک بود. بهعنوان مثال، ایران سیزده کنسول و نایبکنسول مقیم در فرانسه داشت و سهم مهمی را در نمایشگاههای بینالمللی ۱۸۸۷و ۱۹۰۰ پاریس ایفا کرد. وی ادامه داد: روابط ما همیشه یک بعد عمیق فرهنگی داشته است و این بیگمان به خاطر این است که فرهنگهای دو ملت ما هر دو کهن هستند و فراتر از مرزهایمان درخشیدهاند. این بعد هنوز هم بسیار زنده است زیرا، در ماههای آینده در فرانسه رویداهای فوقالعادهای اتفاق خواهد افتاد که بر خویشاوندیهای میان فرهنگهای مان گواهی میدهند. شاخصترین این رویدادها، نمایشگاه «قرن اصفهان» است که قرار است در مورد تاریخ اصفهان و سلسله صفوی در موزه لوور برگزار شود.
وزیرخارجه فرانسه ادامه داد: نزدیکی بین ما فقط به گذشته مربوط نمیشود اما برای فرانسه، دلیل دیگری است که با ایران روابطی مبتنی بر اعتماد، محکم و مستمر داشته باشد. فیلیپ دوستبلازی افزود: مسائلی است که برای جامعه جهانی نگرانکننده است و مانع از این میشود که همانطور که میخواهیم و با اعتماد کامل، برای ساختن رابطهای تنگاتنگ تر فعالیت کنیم. وی افزود: از نظر سیاسی، مهمترین مانع، حل مسئله هستهای ایران است، دولت ایران باید خود را با خواستهای جامعه جهانی منطبق سازد.
وزیرخارجه فرانسه در بخش دیگری از اظهارات خود به روابط اقتصادی دو کشور اشاره کرد و گفت: از نظر اقتصادی، روابط ما لاجرم تابع تحول مساله هستهای است. سرمایهگذاران خارجی و جامعه مالی بینالمللی بیشازپیش خوددار شدهاند و از ایران روی برمی گردانند. این برای اقتصاد ایران زیان بار است زیرا پتانسیل این کشور برای توسعه زیاد است اما این امر به مبادلات با خارج هم خیلی بستگی دارد.
دوست بلازی گفت : همانطور که میدانید شرکتهای فرانسوی هماکنون در بخشهای اساسی اقتصاد ایران، از لحاظ رشد اشتغال زایی و دسترسی به فناوری مدرن، حضور بسیار دارند. اگر شرایط فراهم شود، این حضور میتواند باز هم بیشتر باشد.
وزیرخارجه فرانسه برحق ایران برای دست یابی به انرژی صلح آمیز هستهای تاکید کرد و گفت: جامعه جهانی هیچ قصد ندارد حقوق ایران و هر کشور دیگری را که معاهده «ان.پی.تی» را امضا کرده و به آن احترام می گذارد زیر سوال ببرد. دوست بلازی درعین حال تاکید کرد: اما صداهایی در ایران ادعا میکنند که جامعه جهانی میخواهد با جلوگیری از دسترسی به انرژی هستهای جلو پیشرفت این کشور را بگیرد.
وی تاکید کرد: ایرانیها پیمان ان.پی.تی را امضا کردهاند و بنابراین حق دستیابی به انرژی هستهای غیرنظامی را دارند. این پیمان حق توسعه «انرژی هستهای با اهداف صلحآمیز» را به رسمیت میشناسد اما این بر عهده دولتهای امضاکننده پیمان است که ثابت کنند که انرژی هستهای را با هدف صلحآمیز به کار میبرند. دوست بلازی درمجموع برادامه مذاکرات سیاسی باایران برای حل پرونده هستهای این کشور تاکید کرد و گفت: راه حل بایستی از راه مذاکره پیدا شود. من فکر میکنم که اگر مقامات ایرانی حرکتهایی را که همه انتظار دارند انجام دهند این امر شدنی است.
وی افزود: ما حرکتهای خودمان را انجام دادهایم. آقای شیراک، با پیشنهاد تعلیق متقابل در اجلاس عمومی سازمان ملل، در سپتامبر ۲۰۰۶ این را نشان داد، به این معنی که از یک طرف ایران فعالیتهای هستهای حساسش را به حالت تعلیق درآورد و از طرف دیگر، جامعه جهانی اعمال مجازاتهای چندجانبه را به حالت تعلیق درمیآورد. دوست بلازی افزود: پیشنهاد تعلیق متقابل هنوز پابرجاست و لذا تصمیمات جامعه جهانی به تصمیمات مقامات ایرانی بستگی خواهند داشت. بنابراین، تعلیق فعالیتهای هستهای حساس ایران مساوی با تعلیق مجازاتها و گشایش مذاکرات خواهد بود.
وی ادامه داد: آن گاه مذاکرات میتواند متوجه تلاش برای یافتن یک راه حل درست و عادلانه برای ایران، و اطمینان بخش برای جامعه جهانی باشد. ما صادقانه آمادهایم در این چارچوب در مورد همه پیشنهادهایی که عرضه شود مذاکره کنیم. وزیرخارجه فرانسه ادامه داد: با این وجود باید تاکید کنم که درب بازگشت به مذاکرات همچنان باز است.
دوست بلازی افزود: جامعه جهانی نمیتواند ایرانی را پذیرا باشد که تعهداتی را که رسما با ورود به معاهده ان.پی.تی داده است نادیده بگیرد. به گفته وی اکنون توپ در زمین ایران است و کلیدهای برقراری دوباره اعتماد در تهران است. وزیرخارجه فرانسه گفت: من تاکید میکنم که دربهای مذاکره باز است و چنانچه شرایط فراهم شود، میتوان مذاکرات را دوباره از سرگرفت.
وزیرخارجه فرانسه توسل به راه حل نظامی علیه ایران را مردود دانست و گفت: من فکر نمیکنم که توسل به زور طرفداران زیادی داشته باشد. راه حل را باید از راه مذاکره پیدا کرد. من معتقدم که راه حل دیپلماتیک وجود دارد و جامعه جهانی نیز بطور واحد در این مسیر حرکت میکند. من یقین کامل دارم که تنها راه حل این است که بتوانیم با هم مذاکره کنیم.