آفتابنیوز : چنانکه رئیس جمهور ایران نیز گفته بود اروپا از ما خواسته به جزئیات گزارش اشاره نکنیم. متن پیشنهاد 25 کشور اتحادیه اروپا به ایران را که حمایت ایالات متحده و اعضای شورای امنیت را نیز جلب کرده روز سه شنبه توسط خاویر سولانا در مقر شورای عالی امنیت ملی ایران به علی لاریجانی تحویل داده شده بود.
در حالی که ایران در حال بررسی پیشنهاد اروپاست و قرار شده از محتویات آن از سوی ایران و آمریکا خبری منتشر نشود، شبکه ای.بی.سی نیوز روز چهارشنبه متن کامل پیشنهاد اروپا را پس از بازنگری انتشار داده است. در این متن آمده که برای گسترش همکاری و روابط با ایران بر پایه احترام دو جانبه و ایجاد اعتماد جهانی درباره ماهیت کاملا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران و شروعی تازه در مذاکرات برای توافقی جامع و برای کنار آمدن با آژانس بین المللی انرژی اتمی و حمایت در قطعنامه شورای امنیت جامعه جهانی اقدامات زیر را انجام می دهد:
کلیات مشوق اروپا - تأیید حق غیرقابل انتقال ایران برای استفاده از انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آمیز در راستای فصل چهارم پیمان منع گسترش هسته ای و در هماهنگی با تعهدات بین المللی و حمایت سیاسی از گسترش برنامه هسته ای غیرنظامی.
- حمایت فعالانه از فعالیت های مرتبط با برنامه هسته ای غیرنظامی ایران از جمله ساخت راکتورهای آب سبک جدید در ایران از طریق پروژه های مشترک در چارچوب آژانس و در هماهنگی با قوانین آن.
- توافق برای توقف بحث پرونده ایران در شورای امنیت در صورت از سرگیری مذاکرات.
تعهدهای ایران - تعهد به بررسی مسائل معوقه و تمامی نگرانی های جهانی از طریق همکاری کامل با آژانس.
- تعلیق تمامی فعالیت های مرتبط به غنی سازی و فرآوری و تعهد به ادامه آن در طول مذاکرات.
- از سرگیری اجرای پروتکل الحاقی.
محدوده همکاری های آینده که در مذاکرات بر اساس توافقی بلندمدت آورده می شوند. جامعه جهانی اقدامات زیر را انجام خواهد داد:
همکاریهای هسته ای - حق ایران برای دستیابی به انرژی هسته ای
- تأیید حق غیرقابل انتقال ایران در استفاده از انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آمیز در راستای فصل چهارم معاهده منع گسترش سلاح های اتمی و در هماهنگی با تعهدات جهانی و تأکید بر حمایت سیاسی برای توسعه برنامه هسته ای غیرنظامی.
- مذاکره و اجرای توافق همکاری هسته ای ایران و اروپا.
- راکتورهای آب سبک
- در رابطه با برنامه تولید انرژی هسته ای غیرنظامی ایران، حمایت فعالانه از ساخت راکتورهای آب سبک جدید در ایران از طریق پروژه های مشترک در چارچوب آژانس و هماهنگ با قوانین آن، استفاده از فناوری مدرن از جمله اجازه برای انتقال کالاهای مورد نیاز.
همکاری های اقتصادی - سرمایه گذاری و تجارت جهانی.
- حمایت از پیوستن کامل به ساختارهای جهانی از جمله سازمان تجارت جهانی و ایجاد چارچوبی برای افزایش سرمایه گذاری مستقیم در ایران و تجارت با ایران (از جمله توافق همکاری های اقتصادی و تجاری با اتحادیه اروپا)
صنعت هوایی غیرنظامی
همکاری های هوایی غیرنظامی (از جمله امکان خرید هواپیماهای غیرنظامی) و برداشتن محدودیت های سازندگان این هواپیماها از صادرات چنین هواپیماهایی به ایران و از این طریق ایجاد امکان خرید ناوگان هواپیماهای مسافربری جدید توسط ایران.
همکاری در زمینه انرژی
ایجاد همکاری های استراتژیک انرژی در بلندمدت میان ایران و اتحادیه اروپا یعنی گسترش و نوسازی بخش نفت و گاز، همکاری علمی و فنی در فعالیت های پایین دستی، توسعه زیربنای انرژی در ایران، ساخت خط لوله بین المللی و در زمینه انرژی های تجدیدپذیر و کارایی انرژی
همکاری در فناوری های پیشرفته
همکاری در زمینه فناوری پیشرفته و سایر حوزه های مورد توافق پژوهش و توسعه انرژی هسته ای
- ارائه بسته ای جامع از همکاری های پژوهشی و توسعه از جمله ساخت احتمالی راکتورهای تحقیقاتی آب سبک به ویژه در زمینه تولید ایزوتوپ های رادیواکتیو، کاربرد اساسی هسته ای و تحقیقاتی در پزشکی و کشاورزی.
تضمین های سوختی - تضمین قانونی و چند لایه سوخت به ایران عمدتا بر پایه:
- مشارکت به عنوان همکار در مرکز چرخه سوخت جهانی در روسیه که تمامی هگزا فلورید اورانیوم تولید شده در نیروگاه UCF اصفهان را غنی می کند.
- ایجاد بانک سوخت برای حفظ ذخایر سوختی داده شده به ایران تا پنج سال با مشارکت و تحت نظارت آژانس.
- اجرای ایده های فرانسه و آمریکا در مورد تضمین چند لایه مکانیسم عرضه سوخت.
بازبینی مهلت قانونی توافق بلندمدت با توجه به تلاش های مشترک برای ایجاد اعتماد جهانی شامل یک بند برای بازبینی توافق در تمامی جنبه های آن به صورت زیر می شود:
- تأیید آژانس مبنی بر اینکه تمامی مسائل معوقه و سایر نگرانی های جهانی برطرف شده اند و به جایی رسیده که دیگر هیچ فعالیت یا مواد ناشناخته هسته ای در ایران یا تبدیل مواد هسته ای وجود ندارد.
- ایران نشان دهد که هرگونه فعالیت جدید در عرصه هسته ای به اصول اقتصادی منسجم و معتبری مرتبط است و در حمایت از برنامه تولید انرژی غیرنظامی موجود انجام می شود.
- تصمیمات آژانس و شورای امنیت سازمان ملل در مورد اینکه تمامی تعهدات ایران انجام شده و اعتماد جهانی در مورد ماهیت کاملا صلح آمیز برنامه هسته ای غیرنظامی ایران بازگشته است.
سیاسی - همکاری امنیتی در منطقه
حمایت از ایجاد سازمانی منطقه ای و میان دولتی شامل کشورهای منطقه و سایر کشورهای علاقه مند برای ارتقا سطح همکاری و گفتوگو در مورد مسائل امنیتی خلیج فارس با هدف ایجاد تمهیدات امنیتی منطقه و همکاری در مورد مسائل مهم امنیتی در منطقه از جمله تضمین اقتدار سیاسی و تمامیت ارضی
- منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه.
- حمایت از هدف ایجاد منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی و رابط های انتقال دهنده آنها به خاورمیانه.
اقدامات احتمالی در صورت عدم همکاری ایران:
در صورتی که ایران با جامعه بین المللی همکاری نکند، ما قبول می کنیم که به منظور اثر بخشی بر تصمیمات جامعه بین المللی از لیست موارد زیر که طبق بند 41 از فصل هفتم منشور سازمان ملل پذیرفته شده گزینه هایی را انتخاب کنیم.
گزینه های در نظر گرفته شده برای برنامه های هسته ای و موشکی ایران * تحریم صادرات کالاها و تکنولوژیها که مرتبط با این برنامه ها باشد.
* مسدود کردن دارایی ها و تحریم معاملات تجاری سازمانها و اشخاص مرتبط با برنامه های موشکی و هسته ای
* تحریم سفرها و ارائه ویزا به اشخاص در این زمینه
* تعلیق همکاریهای فنی با آژانس بین المللی انرژی اتمی
* تحریم سرمایه گذاری در صنایعی که مرتبط با این فعالیت ها باشند.
* جلوگیری از تحصیل دانشجویان ایرانی در رشته هایی که مرتبط با فعالیت های هسته ای یا موشکی باشند.
تحریم های سیاسی و اقتصادی
* کاهش و قطع همکاری های دو طرفه
* عدم صدور ویزا برای مقامات و شخصیت های عالی رتبه سیاسی
* انسداد دارایی های اشخاص و سازمان هایی که با ایران همکاری دارند یا ارتباط نزدیکی دارند.
* تحریم تسلیحاتی ایران
* تحریم صادرات محصولات خاص به ایران از قبیل محصولات نفتی و گازی
* عدم حمایت از درخواست عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی
* تحریم سرمایه گذاری و همکاری در ایران در بخش های خاص
* انسداد سرمایه های موسسات مالی ایرانیان
* کاهش حمایت دولتی از تضمین های اعتباری تجارت و صادرات به ایران