آفتابنیوز : روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در تحلیلی در این خصوص آورده، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در اولین سفر خود به اروپا نگرانی های خود را در خصوص اینکه دولت بوش ممکن است علیه ایران از اقدام نظامی استفاده کند به اطلاع اروپائیان رساند.
او به واشنگتن بازگشت و جرج بوش، رئیس جمهور آمریکا را قانع کرد که از راه حل دیپلماتیک سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه، آلمان که خواستار تعلیق فعالیت های هسته ای ایران از طریق ارائه مشوق هایی هستند حمایت کند.
دومین اقدام، ماجرای مشاجره کاندولیزا رایس با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در هتل والدورف به علت انتقاد شدید کاخ کرملین از اظهارات دیک چنی، معاون بوش بود که در این مشاجره لفظی لاوروف برای رایس روشن کرد که روسیه از هیچ تحریمی علیه ایران پشتیبانی نمی کند.
در جریان این مشاجره وزرای امور خارجه دو کشور به یکدیگر فحاشی کردند و این موضوع سبب تاخیر در صرف مراسم شام گردید که به میزبانی وزیر امور خارجه آمریکا بر پا شده بود.
درگیری لفظی رایس و لاوروف بر سر ایران(کلیک کنید)
در پی انتقادات دیک چنی معاون رئیس جمهور آمریکا از روسیه که ناشی از مخالفت این کشور با تحریم و اعمال فشار بر ایران بود تنش های سیاسی در روابط میان مسکو و واشنگتن افزایش یافته بود و حتی روزنامه های روسی و آمریکایی از آن به عنوان آغاز جنگ سرد جدیدی نام برده بودند.
ديک چني در اجلاس آمريکا و اروپا در ويلنيوس پايتخت ليتواني با انتقاد از سياست ولاديمير پوتين ، رئيس جمهور روسيه گفته بود: پوتين حقوق بشر را در کشورش محدود کرده است و از نفت و گاز به عنوان سلاحی برای تحت فشار قرار دادن همسایگان خود و کشورهای اروپائی استفاده می کند. انتقادات دیک چنی در حالی مطرح شده بود که چندی پیش جان مک کین سناتور جمهوری خواه به روسیه و چین هشدار داده بود که اگر آنها با تحریم اقتصادی ایران موافقت نکنند به روابط خود با ایالات متحده خسارات زیادی وارد خواهند کرد.
درگیری لفظی کاندولیزا رایس و سرگئی لاوروف تا حدی حائز اهمیت بوده که ولادیمیر پوتین بعد از آن گفته بود روسیه به دنبال آغاز جنگ سرد جدیدی نیست. وی همچنین در دیدار با خبرنگاران گفته بود که روسیه روابط خود را با غرب بر اساس اصول شکیبایی و آرامش بنا می کند و دلیلی برای بازگشت به دوران جنگ سرد نمی بیند.
از نظر خانم "آنه پنکت" تحلیلگر روزنامه ایندیپندنت، ترس از فرو ریختن اجماع بین المللی ناشی از تهدید روسها و مخالفت چین با تحریم ایران، که رایس تلاش کرده بود آنرا بسازد، در نهایت آمریکا را مجبور کرد در سیاست های خود تجدید نظر کند و در نهایت رایس بعد از 27 سال قطع روابط دیپلماتیک به ایران پیشنهاد مذاکره داد. در ادامه این تحلیل آمده است که جک استراو، وزیر امور خارجه پیشین انگلیس ممکن است از ایده خود در خصوص اینکه اقدام نظامی علیه ایران غیر قابل تصور به نظر می رسد دفاع کند.
جک استراو پیش از برکناری توسط تونی بلر، نخست وزیر انگلیس در گفت و گو با شبکه تلویزیونی بی.بی.سی احتمال حمله آمریکا به ایران را به شدت رد کرده و گفته بود که جامعه بین المللی حق دارد که با سوء ظن بسیار برنامه هسته ای ایران را بررسی کند ، اما هیچ مدرک غیر قابل انکار و هیچ توجیهی برای اقدام نظامی وجود ندارد .
اظهارات استراو بعد از آن صورت گرفته بود که سیمور هرش در مقاله ای در هفته نامه نیویورکر نوشته بود که آمریکا در نظر دارد به کارخانه زیر زمینی غنی سازی اورانیوم در نطنز و تاسیسات تبدیل اورانیوم در اصفهان حمله کند.
وزیر امور خارجه بریتانیا گفته بود که وی معتقد است واشنگتن به استفاده از مذاکرات و فشارهای دیپلماتیک برای حل موضوع هسته ای ایران متعهد است . استراو همچنین به این موضوع تاکید کرده بود که علت مخالفت ما با حمله نظامی علیه ایران این است که این بدترین گزینه است و هیچ توجیهی برای آن وجود ندارد.