آفتابنیوز : اصغر سمیعی در گفتوگو با خبرآنلاین اظهار داشت: نظام ارزی میتواند به دو شاخه مهم تقسیم شود؛ یکی اینکه به پول خاص یا گروهی از پولهای خاص وابسته باشد و دوم اینکه شناور و در اختیار بازار باشد که در این نوع سیستم، گاهی دولتهایی به طور دستوری و مصنوعی نرخی را به عنوان نرخ ارز اعلام میکنند، ولی بازار هم کار خود را براساس سازوکار خود در تعیین نرخ انجام میدهد.
وی افزود: گاهی هم دولت و بانک مرکزی در مدیریت تعیین نرخ دخالت کرده و سعی در دادن انضباط به آن میکند .
رییس اسبق کانون صرافان تصریح کرد: نظام ارزی ایران قبل از انقلاب اسلامی وابسته و تحت مدیریت بانک مرکزی آمریکا بوده (مانند نظام ارزی عربستان و امارات در حال حاضر) و بعد از انقلاب قرار بود نظام شناور مدیریت شده حاکم باشد که متاسفانه در اثر وقوع جنگ و مشکلات دیگر، به نظام بسته و دستوری انجامید.
سمیعی عنوان کرد: بعد از جنگ مرحوم رفسنجانی سعی کرد آن را اصلاح کند، ولی موفق نشد و بعد از چندی، باز به نظام بسته و دستوری روی آورد. در دولت اصلاحات وضعیت ارز نسبتا اصلاح شد و نظام تکنرخی شناور مدیریت شده حاکم گشت، ولی متاسفانه مدیریت کاملا صحیحی صورت نگرفت و مصوبه مجمع تشخیص مصلحت مبنی بر افزایش سالانه نرخ ارز براساس تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی صورت نگرفت و فنر نرخ هر ساله فشردهتر شد.
وی ادامه داد: در زمان دولت آقای احمدینژاد هم همان سیاست با اندکی تغیر در نوع توزیع ارز ادامه یافت تا مهر ماه 89 که با بر قراری تحریمهای ظالمانه و کاهش قدرت پولی کشور فنر فشرده شده، ناگهان رها شده و ظرف مدت کوتاهی (کمتر از دو سال) قیمت ارز چهار برابر شد.
رییس اسبق کانون صرافان گفت: متاسفانه در دولت تدبیر و امید هم به این اصل که نرخ ارز بر اساس تفاوت نرخ تورم کشورها باید تعیین شود، توجه واقعی نشد و نرخ دلار از مرداد 92 تا مرداد 96 فقط حدود 20 درصد افزایش یافت که این کمتر از تفاضل متوسط نرخ تورم ما با آمریکا و بسیار کمتر از تفاوت نرخ بهره بانکی در ایران و آن کشور است.
سمیعی افزود: البته همه ما به دلیل اینکه منافعمان ایجاب میکند، علاقه داریم که نرخ ارز پایین بیاید و قدرت ریال تقویت شود، ولی راه آن چنان که اقتصاددانان و مسوولان اقتصاد کشور بهتر میدانند، دادن دستور نیست و نیاز به اصلاح همهجانبه در وضعیت اقتصاد کشور، مانند واقعی کردن قیمتها و کاهش هم زمان نرخهای بیکاری، تورم، بهره و... است.
وی در همین حال متذکر شد: قرار شده از روز یکشنبه صرافیهای بانک ها همراه دلار، یورو هم تزریق کنند که اقدامی مثبت در راستای تخلیه حباب از یورو است.
رییس اسبق کانون صرافان خاطرنشان کرد: متوقف شدن دادن ارز مسافری ارزان هم اقدام مثبت دیگری است که احتمالا قدمی در جهت تک نرخی شدن ارز باشد.