آفتابنیوز : در دیداز گرت ایوانز، وزیر اسبق امور خارجه استرالیا و هیئت همراهش با سید کمال خرازی رییس شورای راهبردی روابط خارجی درمورد موضوعات مختلف منطقه ای و دوجانبه مذاکره شد.
برجام و احتمال خروج آمریکا از این توافق چند جانبه یکی از این موضوعات بود که خرازی در رابطه با آن تاکید کرد: بدترین سناریو درباره آینده برجام، احتمال خروج همه طرف ها از این توافق است و ما برای همه سناریوها، حتی بدترین سناریو نیز آمادگی داریم.
وی ادامه داد: باید منتظر ماند و دید اروپا چه خواهد کرد. ترجیح ما این است که این توافق ادامه یابد و امیدواریم اروپایی های طرف این توافق هم استقلال عمل داشته باشند و مقابل فشار آمریکا ایستادگی کنند، زیرا نه فقط به نفع برجام، بلکه برای خود اروپایی ها هم مهم است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به این سوال ایوانز که آیا آزمایش تسلیحات اتمی کره شمالی و تحولات بین المللی متعاقب آن، عامل ترغیب ایران به دستیابی به این تسلیحات نخواهد بود؟ گفت: تفاوت اصلی میان ایران و کره شمالی، فتوای رهبر معظم انقلاب است که سلاح اتمی را ممنوع اعلام کرده اند. ما فقط خواهان دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای هستیم.
خرازی ادامه داد: فلسفه قدرت در جمهوری اسلامی ایران متفاوت است و نفوذی که کشور ما در منطقه دارد، مبتنی بر زور و سلاح نیست.
در بخش دیگری از این دیدار، موضوع سوریه مطرح شد و خرازی در رابطه با گفت: ماهیت بحران سوریه تغییر کرده و اعتماد به نفس دولت سوریه به دلیل پیروزی های اخیر، برای ورود به گفتگوهای سیاسی افزایش یافته است.
وی ادامه داد: سوال اصلی این است که چرا اینقدر در موضوع سوریه اشتباه رخ داد. اروپایی ها اشتباه کردند که نتوانستند خطر داعش را ببینند؛ کشورهایی که به شورشیان سلاح و پول دادند و تروریست ها را مجهز کردند، محاسبات اشتباهی داشتند. اما ما از همان ابتدا سرنوشت دخالت های خارجی در سوریه را درست تشخیص دادیم و اشتباه آنها را مرتکب نشدیم.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی اختلافات اخیر قطر و سعودی را نشانی از اختلافات آنها در قضیه سوریه دانست و گفت: در حالی که سعودی می خواهد خود را بی گناه جلوه دهد، اما خودش عامل اصلی این بحران است، زیرا ایدئولوژی تکفیری وهابی را اشاعه داد و با ارسال پول و سلاح به این بحران دامن زد.
خرازی با تاکید بر اینکه داعش محصول حمایت کشورهای خارجی است، گفت: تلاش برای تغییر دولت ها با توسل به زور و عملیات نظامی اساسا اشتباه است. این را در مورد اقدام آمریکا در عراق و لیبی دیدیم و اکنون آنچه را سعودی در یمن مرتکب می شود، شاهدیم. تجاوزات نظامی سعودی در برابر ملت مصمم یمن به جز کشتار بی گناهان ثمره ای نخواهد داشت.
وی ادامه داد: ایران و روسیه مادامی که دولت سوریه بخواهد، در این کشور با دولت دمشق همکاری خواهند کرد و این همکاری مشروع است، زیرا به دعوت دولت سوریه انجام می شود. آینده سوریه را مثبت می بینم، زیرا دولت مرکزی حفظ شده است و باید گفت اگر چنین نمی شد، یک لیبی دیگر در منطقه ایجاد می شد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین اعمال فشار بر سعودی برای توقف جنگ با یمن را ضروری دانست و افزود: باید فشار سازمان ملل و کشورهای اروپایی بیشتر شود تا سعودی این جنگ بی فایده را متوقف کند. این تاسف بار است که آمریکا و کشورهای مختلف اروپایی حق مردم یمن را نادیده می گیرند و با فروش تسلیحات، از سعودی حمایت می کنند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به موضوع همه پرسی در اقلیم کردستان عراق خاطرنشان کرد: هیچ کس در منطقه از این اتفاق راضی نیست، زیرا خود کردهای عراق هم می دانند با چنین اقدامی در محاصره کشورهای همسایه قرار خواهند گرفت و این به نفع آنها نخواهد بود. اگر مطابق قانون اساسی عراق عمل شود، آنها می توانند از اختیارات کافی برخوردار شوند.
خرازی همچنین در خصوص مسئله فلسطین و سرزمین های اشغالی گفت: ما معتقد به راه حل دموکراتیکی که مبتنی بر ایجاد یک کشور بر اساس آرای موطنین اصلی این سرزمین اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی باشد، هستیم. ما رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی شناسیم و صحبت کردن از صلح با آن، از نظر ما مشروع نیست.
خرازی در پاسخ به سوال دیگری درباره آینده داعش تصریح کرد: پیش بینی ما این است که داعش به یک باره نابود نخواهد شد، بلکه راهبرد خود را تغییر می دهد و با گروه های کوچک سراغ عملیات تروریستی می رود و در اروپا، آسیا، آسیای مرکزی، شمال آفریقا و دیگر نقاط پراکنده خواهند شد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به سوالی درباره حزب الله لبنان هم گفت: راهبرد حزب الله همان طور که در مورد اخیر مرز مشترک سوریه و لبنان شاهد بودیم، دور نگه داشتن دشمنان از خاک لبنان است، چه این دشمن داعش باشد، چه رژیم صهیونیستی.
به گزارش ایسنا،گرت ایوانز، وزیر اسبق امور خارجه استرالیا هم در این دیدار خاطرنشان کرد: استرالیا به شدت متعهد به برجام است و از چشم اندازی که ترامپ ایجاد کرده، ناخوشایند است. برجام آزمونی جدی در روابط استرالیا و آمریکا خواهد بود. افراد زیادی هستند که می گویند شرایط کنونی نقطه عطفی در روابط با آمریکا خواهد بود.