کد خبر: ۴۷۹۰۴
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۳:۲۴

هدف واقعی اجلاس وین

آفتاب‌‌نیوز : "چارلز کوپچان" تحلیلگر ارشد شورای روابط خارجی آمریکا در پایگاه اینترنتی این شورا درباره این سفر آورده، قطعاً مسئله عراق، افغانستان، موضوع هسته ای ایران، کره شمالی و سیستم تجارت آزاد از جمله مواردی خواهند بود که در این نشست مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

هر چند که استفن هدلی، مشاور امنیت ملی بوش گفته موضوع فعالیت های هسته ای ایران از مباحث حاشیه ای این نشست خواهد بود ولی کوپچان و برخی دیگر از تحلیلگران بر این باورند که عدم اتفاق آراء اروپا و آمریکا در خصوص تحقیقات هسته ای ایران عمده ترین هدف نشست بوش با سران اتحادیه اروپا است. این در حالی است که پایگاه اینترنتی بلومبرگ نیز در تحلیلی از سفر اخیر جرج بوش به اروپا، آن را راهی برای جلوگیری از بروز اختلاف در جبهه غرب در قبال موضوع هسته ای ایران دانسته است.

در تحلیل این پایگاه اینترنتی آمده، بوش در نشست وین حفظ اتحاد در مقابله با ایران را بر مسائل مربوط به عراق و همچنین مسائل تجاری بین دو سوی اقیانوس اطلس در اولویت قرار خواهد داد. به نوشته این پایگاه اینترنتی دولت بوش در دوره دوم خود همکاری با اروپا را در دستور کار خود قرار داده است و در صدد است تا ازاختلاف بیشتر با این اتحادیه که در جنگ عراق حادث شد پرهیز کرده و درباره ایران با اروپا مشورت کند تا بتوانند موضعی واحد در قبال تهران داشته باشند.

موفقيت‌های ديپلماتيك محمود احمدی‌نژاد در شانگهای و حمايت چين و روسيه از ايران، افکار عمومی اروپا که بوش را بزرگترین تهدید برای امنیت جهان می دانند دولت آمریکا را متقاعد کرده که در شرایط فعلی منافع آمریکا در خطر است و این کشور باید از در تعامل با ایران وارد شود.

در همین خصوص می توان به لحنِ هشدارهای ديروز جورج بوش به ايران، درست پيش از سفر سه روزه‌اش به اروپا اشاره کرد که از هميشه ملايم ‌تر بوده است. او ضمن گوشزد در باره‌ تحريم‌های احتمالی آينده از سوی شورای امنيت، قول داد در صورت پذيرفتن مجموع پيشنهادهای غرب، منافع اقتصادیِ بسياری در انتظار ايران خواهد بود و آمريكا نيز آماده است نوعی از برنامه‌ هسته‌ای غيرنظامی را در ايران بپذيرد.

جرج بوش ديروز در نيويورك گفته بود، اگر رهبران ايران صلح و رونق اقتصادی و آينده ‌ اميدوارانه تری برای مردم خود می‌خواهند، بايد پيشنهادات ما را بپذيرند، از كسب سلاحهای اتمی پرهيز كنند و تعهدات بين‌المللی‌شان را به جا بياورند. 

سخنگوی مطبوعاتیِ كاخ سفيد نيز با ژست دوستانه‌ای گفته بود، موضع ما در قبال ايران بسيار ساده است. شما در جبهه‌ هسته‌ای مشكل را برطرف كنيد و ما هم حاضريم در مورد مسایل دیگر گفتگو كنيم؛ ما خوشحال خواهيم شد در هر جبهه‌ای به همكاری بپردازيم.

اين گفته‌ها مصالحه آميزترين سخنانی است كه در طول دو دوره‌ رياست بوش در قبال ايران بیان شده است. البته بوش بار ديگر مدعی شده بود ايران از تروريسم حمایت می کند و تهديد به نابودی اسرائيل کرده اما اين انتقادات كوتاه و گذرا بود و بلافاصله با ستايش او از فرهنگ و تمدن ايران و دستاوردهای آن در طب و علوم و فلسفه و هنرها ادامه يافت. 

بنا به سفارش مقامات وزارت خارجه‌ آمريكا، در مذاكرات مستقيم با ايران، «احترام به غرور ملّی ايرانی‌ها» بايد جای ژست‌های تنبيهی و لحن تحقيرآميزِ گذشته را بگيرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین